Zašto se političari ne boje naroda?

Korupcija, brojne afere, sudski procesi, ili pak javno objavljene prevare koje su kao funkcioneri napravili, većinu političara u BiH nimalo ne zabrinjava niti ih osvijesti do te mjere da promijenu svoje ponašanje iz prostog razloga jer nemaju čega, niti koga da se plaše.

Bosna i Hercegovina 23.02.2019 | 21:46
Zašto se političari ne boje naroda?
Drugim riječima, koliko god loše radili svoj posao izabrani zvaničnici u BiH ne plaše se da će biti smijenjeni, ili da će im ne daj Bože neko „udariti“ po novčaniku.

Analitičari smatraju da su za ovakvo ponašanje političara prvenstveno krivi građani, jer su potpuno pasivni i dopuštaju im da manipulišu njima. Nije onda ni čudno to što se političari u BiH ne plaše reakcije ili sankcija građana, pa samim tim niko i ne prati njihov rad niti ih poziva na odgovornost.

Politički analitičar Marko Šuka smatra da se ovakvo nasljeđe dobrim dijelom vuče iz socijalističkog perioda kada se od građana nije tražilo učešće i davanje nekog svog mišljenja, niti se polagalo previše pažnje njihovom stavu, ideji ili inicijativi.

– Trebao im je pasivni čovjek koji će raditi i biti u socijalističkom samoupravljanju. Nakon raspada tog sistema, dobili smo predmet u školama koji se zove demokratija, a koji treba da nauči buduće generacije o demokratiji. Problem je što nema ko da ih uči – kaže Šuka.

On podsjeća na pravilo koje kaže da je za socijalizaciju čovjeka u demokratskom sistemu potrebno i do 60 godina.

– Formula za to je tri šestice. Šest mjeseci da se uspostavi demokratski sistem, šest godina da se nauče sprovoditi demokratske prakse, i 60 godina da se građani nauče kako to da rade – kaže Šuka i dodaje da su građani BiH tek negdje na pola puta.

Šuka ističe da je potrebno da prođe mnogo vremena da građani nauče šta su njihove obaveze i dužnosti, prije svega, da trebaju tražiti odgovornost od političara, te da pokreću inicijative, peticije, traže smjene i slično.

Da se političari ne plaše reakcije građana, mišljenja je i Tijana Cvijetičanin iz Udruženja građana „Zašto ne“ i Incijative za monitoring evropskih integracija BiH.

Ona ističe da je to najbolje vidljivo iz neispunjenih obećanja koja su proteklih godina davali bez straha da bi im se to moglo obiti o glavu. 

Cvijetičanin pojašanjava da od 2010. godine kroz projekat „Istinomjer“ prate ispunjena obećanja nosioca javnih funkcija u BiH. Rezultati pokazuju da je ispunjenost tih obećanja jako niska i kreće se od tri do pet odsto.

– Međutim, niko se nešto previše ne potresa zbog neispunjenih obećanja. Razloga za to je više, a jedan od njih je taj što se u BiH ne računa toliko politička odgovornost i rezulati rada, već se računa neka vrsta klijentelističkog glasanja. Birači se privlače drugim načinima, a ne uspješno ostvarenim obećanja ili rezultatima rada, jer da je tako onda bi izborni rezultati bili drugačiji – smatra ona.

Ističe da to nema veze sa mentalitetom, već sa realniim okolnostima i stanjem u društvu i državi.

– Prvo činjenica da se u BiH intenzivno radi na tome da građani budu što više podjeljeni i da se što više identifikuju sa nekim malim grupama ili etničkim identitetima. To je jedan od razloga što u BiH još nema nekih ozbiljnijih i većih protesta ili drugih načina izražavanja nezadovoljstva – ističe naša sagovornica.

S druge strane Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta smatra da se demokratija u BiH još svodi na izbore, te da tu leži jedan od razloga zbog čega se političari ne plaše da bi ih građani mogli kazniti. Kada se tome doda kratko pamćenje kod prosječnog birača, dobijete savršenu masu za manipulisanje.

– Čim na izborima dobiju 50+1 glas, vjeruju da su nedodirljivi i ne mare više za mišljenje ni opozicije, niti građana – ističe Žolja. On dodaje da je proteklih godina bilo raznih protesta u BiH, od kojih su neki uzdrmali političare, htjeli oni to priznati ili ne.

– Imali smo priliku vidjeti da je vlast nakon pojedinih protesta u BiH još jače naoružala i opremila policiju što pokazuje da strah, ipak, postoji. Kada građani počnu dizati glas, političari postanu svjesni da bi ih taj bunt mogao koštati fotelja, pa smišljaju razne manipulacije da riješe taj problem. I to im na žalost polazi za rukom – ističe Žolja.

On kaže da građani moraju biti svjesni da su izbori samo prvi čin demokratije, i da u međuvremenu moraju biti dosta aktivniji po pitanju žalbi, tužbi i prosto praćenja onoga što rade oni koji se nalaze na javnim funkcijama.

Žolja kaže da je trenutno jedno od najjačih oružja političara u smirivanju mase priča o izbijanju novog rata ili nacionalna izdaja.

– Svaki put kada se neko pobuni za bilo šta, pa čak i za radnička prava, slijedi priča da je to rušenje institucija ili entiteta/države, nacionalna izdaja, obojena revolucija i slično. Vješto se time manipuliše i to prolazi kod brojnih građana – kaže Žolja.

(Srpskainfo)

Komentari / 60

Ostavite komentar
Name

Googo

23.02.2019 20:50

Ko se koga boji zna svako za sebe, ali ono sto je sigurno je cinjenica da su politicari uveliko izgubili respekt i postovanje, a bez toga ne vrijede mnogo.

ODGOVORITE
Name

Re

23.02.2019 22:59

Kako su izgubili respekt? Pa kod nas je poslanik vaznija licnost nego kongresmen u Americi. Narod voli da ima takvu vlast i nista se tu ne moze promijeniti.

Name

Kojeg naroda?

24.02.2019 02:22

Ovo, što vi zovete narodom, je hrpa beskirisnih i sebičnih .o.ana, koja nema nikakvu viziju za danas, a kamoli za sutra, i tačno su zaslužili ovakvu vlast kakvu imaju! Ovaj se narod veoma promijenio (nažalost), u odnosu na prije 100-tinjak, a kamo li više godina, a uticale su na njega američke vrijednisti, tipa : u se, na se, i poda se! Važno im da su oni danas uljuljkani, u nekakvu, tobože, sigurnost, a da li će potomcima imati i komadić zemlje da ostave, ti ih, uopšte, nije briga!

Name

razumio

24.02.2019 06:25

Politicari su pali pod sumnju vlastitog naroda, a to se ne moze po njih dobro zavrsiti. Pogledajte sta sve portali pisu o njima!

Name

Realno

24.02.2019 08:03

Bolje bi bilo da ste izjavili da se narod boji politicara vecina al dokle to je pitanje

Name

Vlast

23.02.2019 20:55

Nismo mi narod, nego podanici

ODGOVORITE
Name

Batagon

24.02.2019 06:12

Cast izuzecima ali u vecini slucajeva se radi o kriminalcima a ne politicarima!

Name

pop

24.02.2019 07:20

Do jednom dok narod ne prokljuca cim bude zivot ugrozen a vec se blizi tome.ovi iz Policije poceli javno da prijete jos korak dva o ode i vlast i RS u tri PM.ko i moje dijetne cvokne ili ranjenog brata i ja sam bio u ratu pucao i ranjen dva puta i ja cu zastiti porodicu

Name

Haa

24.02.2019 09:21

Smijesan naslov, narod valjda bira sebi politicare...

Name

brecalo

23.02.2019 21:09

Zato sto ce ostati bez posla a onda i deca nece moci ici u skolu i od cega da izdrzavas porodicu politicari su mocnici ovog vremena i zato mladi odlaze prjetnje Su sve cesce ovo je zlo vrjeme

ODGOVORITE
Name

ISTINA

24.02.2019 04:14

Brecalo ti su u pravu. Analitičar Marko Šuka nema pojma. On samo zna da je postojao sistem socijalističkog samoupravljanja. U tome sistemu su se graćani pitali i uvjek su bili korektivni faktor za političare i rukovodioce u preduzećima. Danas na republičkom i državnom nivou se ne podnose izvještaji, a o planovima da i ne govorimo. U samoupravnom sistemu izvještaji i planovi poslovanja u preduzećima su morali ići na usvajanje na zbor radnika. Šuka, možda tebi trba 60 godina da se transformišeš, ali nije istina da našim ljudima treba puno vremena da nauče demokratiju. Analitičar Žolja je vjerovatno u pravu kad kaže da je najjače oružje političara za smirivanje masa priča o izbijanju rata i nacionalna izdaja, Narodu je dosta bilo rata. Drugi problem je što naš narod se zadovolji sa mrvicama i nema neku motivaciju za promjene. Najveći problem je što je ekonomija na niskim granama i ne može značajnije da zapošljava i plaća građane. U takvoj situaciji su građani ucijenjeni jer jedini prostor za zapošljavanje su javne institucije koje su pod kontrolom političara. U prošlosti se vremenom javljala kritična masa građana koja je bila prijetnja političarima, a danas je problem što se ta kritična masa neće pojaviti, jer mladi ljudi odoše vani. U takvoj situaciji zna se šta će biti rezultat. Jednog dana nećemo imati ni građane ni političare, ni države, ni demokratije, naravno ni naroda. Ko doživi uvjeriće se. Možda bi još uvjek političari mogli da spriječe navedeni ishod, ali oni nisi motivisani za to, jer njih interesuje samo njihova finansijska korist.

Name

Bez

23.02.2019 21:10

Kog naroda? Nema ovdje naroda. Samo stoka.

ODGOVORITE
Name

DA SMO NAROD NORMALAN

24.02.2019 06:17

U Doboju su svi šefovi političkih partija,njih jedanaest,javno podržali Jerinića i prema podacima posmatrača SDS na izbore je izašlo oko 16000 birača a za Jerinića je glasalo oko 8000 a za Šajinovića 7800.Prema ivještaju Gradske izborne komisije izalo je 37000 Jeriniću glas dalo 34000 a Šakinoviću 3500.I zvanično sve proteklo ferni pošteno!

Name

brecalo

24.02.2019 07:48

Vidi se da nemas dusu ti bi i svoje prodao samo da tebi bude dobro los si covjek

Name

Burle

23.02.2019 21:11

Zašto se čoban ne boji ovaca? Čuvaju ga kerovi!

ODGOVORITE
Name

Biserka

23.02.2019 21:48

Svaka cast, sve receno!

Name

Re(Burle)alitic

24.02.2019 06:11

Svaka cast. Nije moglo biti bolje opisano.

Name

realnost

24.02.2019 06:22

Ima onih i koji boje naroda, npr. Gaco iz MUP-a! Pa mu ne preostaje nista nego sebe zastititi, ali mu ni to nece pomoci! Dzaba sakrivanje i unistavanje dokaza.

Name

ovan

24.02.2019 06:39

Ponekad i čobana ubije ovan rogalj, kad čoban neoprezno sjedne.

Name

Ma Daj

23.02.2019 21:13

Dzaba trosite rijeci, gdje vi ovde vidite politicare, radi se o kocijasima.

ODGOVORITE
Name

Re

23.02.2019 21:13

Zato sto je narod ovca i nemaju onu stvar da kazu svoje misljenje a kamo li urade nesto konkretno.

ODGOVORITE
Name

izraelac

23.02.2019 21:24

Ne boje se naroda jer im je EU to dozvolila tj trenutna vodeća politička EU elita... ne zaboravite mi smo protektrat i ništa se ne može bez odobrenja evrope... a EU dozvoljava da joj BIH političari šalju jeftinu radnu snagu, tj robove... za uzvrat političarima u BiH je dozvoljeno da pokradene pare ulažu u EU i budu slobodni...

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

23.02.2019 22:19

Jest,jes EU je kriva, Bakir i odlazeća američka administracija.

Name

Exit

24.02.2019 08:01

Ko izlazi na izbore Evropljani ili grajdani BiH? Kakav narod takva i vlast!

Name

Dj

23.02.2019 21:24

BOJACESE.IMA.VREMENA.

ODGOVORITE
Name

Aha

24.02.2019 09:21

Ima ima, jedno 2.000 godina pa ce da svane!

Name

Jovo

25.02.2019 06:42

nema vise komandanata ko sto bese Solaja...oni bi sami sebe vesali.

Name

Jednostavno

23.02.2019 21:26

Zasto? Vrlo jednostavno.Narod je u krizi i nikom ne pada na pamet da se nekom na vlasti usprotive.Svi se vode time da rade i cuvaju svoj posao i da ćute. Rješenje je da se u svim gradovima ljudi dignu i izraze nezadovoljstvo,ali problem je naci vodju koji ce to pokrenuti. Sta su političari? Obicni ljudi,kukavice,jedino sto imaju moc u svojim rukama da upravljaju našim zivotima. Kad je na jednoj TV bio Bakir i novinarka ga pita da li je spreman na najgore,a on ce:,, Dakle,na rat? Ma jesam!" U ocima mu se vidi da laze i da se plasi.To je rekao da bi se pokazao kao vodja i da mu ne padne moc.Svaki put se nasmijem na price o ratu,narocito Bakirove. U ovakvoj situaciji u zemlji nikom normalnom to nije na pameti.

ODGOVORITE
Name

SVI NA ULICE

23.02.2019 21:53

Slazem se, da bi se nesto promjenilo, narod mora da se digne!!!

Name

decko

23.02.2019 21:59

Ti ne vidis oko sebe? Normalnih je ostalo jednocifreni procent!

Name

Budala kao i ti

23.02.2019 22:17

Jes,jes,Bakir je kriv.

Name

Re

24.02.2019 00:12

Pa Bakir je imao šansu da ratuje 92, Caca ga krio u šefu dok je tudju djecu slao da ginu, glupo je o tome i diskutovati

Name

Re Jednostavno

25.02.2019 16:45

U svakom gradu ima policija. Oni spremni, da mlate. Narod gladan i goloruk. Mladi otišli na zapad,a koji su ovdje, podobni i zaposleni. I oni bi pomogli policiji.

Name

Ramo Kajtaz

23.02.2019 21:26

Ne boje se, jer zive u Bosni, a ne u Rumuniji. Rumuni to radikalno rjesavaju.

ODGOVORITE
Name

I to je bilo nekad

24.02.2019 03:19

Ovo sve sad, više - manje, što se mrda ovim prostorima, to su luzeri ispravnih mozgova, i od toga neke bune i neke revolucije, očekivati se ne može! A da treba Rumunski scenario, treba brate!

Name

Ja

23.02.2019 21:40

Zato sto se ovdje niko ne buni sto si bezobrazniji narod te vise voli,ali iskreno receno svak vidi da u ovoj zemlji nema opozicije pa ovi na vlasti mogu radit sta hoce....

ODGOVORITE
Name

Kuki

24.02.2019 06:24

New slazem see sa konstatacijom. I opozizija su ti isti politicari koji se ne boje naroda. Problem je u nama sto smo pasivni i ocekujemo od nekog drugog da se bori za nas, opozicija, EU ili vec koga. Cak i kad neko istupi I preduzme neke korake u toj borbi, narod ga optuzuje i nalazi mane I sumnja u razloge takvog ponasanja. Npr. slucaj Stanivukovica. Potpuna istina o zaostavstini komunizma I kolektivnog razmisljanja .

Name

Mico

24.02.2019 07:29

To izgovaranje na opoziciju više ne pije vode. I u opoziciji su ljudi kao i vi. Ovdje je u pitanju demokratske svijest uopšte. Nje nema. I zato nam je ovako. Gradjani treba da koriste svoje pravo i u odnosu na vlast i opoziciju.

Name

DOMANOVIĆ RADOJE

23.02.2019 22:12

U RS postoji jedna osoba i ona predstavlja sve institucije i skupštinu i vladu i sva ministarstva i tužilatvo i sud a svi ostali su marginalci koji dobiju ono što im ovaj da.I svi zafovoljni!Kako sretan narod

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

23.02.2019 22:13

A kada su vukovi prezali od ovaca.U ostalom, dejtonski sporazum je tako nakaradnom napravljen,da građani nemaju mehanizam da mijenjaju bilo šta,čak ni na izborima.Etnonacionalno podijeljeno društvo je kmetskvo društvo.Dodo je car, Igor je princ, SNSD-a, Čavić, Cvijanović.... vlastela,ostalo su kmetovi,buranija,sitna raja.

ODGOVORITE
Name

@Роки

24.02.2019 01:02

Увлакачима сва су врата отворена ,Болнице , упис деце у школу , подстицаји , крађа шуме се гледа кроз прсте , добијање разних дозвола папира , власништва и све све . А бунаџијама затворена па их све више прелази у увлакаче. Љубомора , што неби и ја све имао , Зато у граду од 200 хиљада становника је куповина намештаја технике , грађевинског материјала спала на 10% од нормалне куповине за тај број становника . Само прехрана се купује , па то се мора а спавати се може и на 50 година старом каучу. Србија помаже, они се хвале тим а јадан је онај у селу кога село помаже.

ODGOVORITE
Name

mad max

24.02.2019 02:14

Nemaju razlog da se boje! Mogu da rade sta hoce. Primjetili su da je narod glup i da su ovce za sisanje. Narod samo lupeta i prijete u prazno ako im se nesta u politici ne svidja, na kraju opet glasaju za njih. Da je narod kao u rumuniji ili francuskoj onda bi se poceli bojati.

ODGOVORITE
Name

333

24.02.2019 04:44

E moj Suka.Ocigledno si zalutao.Tebi je kriv socijalizam za ovakvo ponasanje gradjana.Pa onda moj Suka besplatno zdravstvo,skolstvo itd.itd.Ovi danas ne mogu okreciti sve sto je onda izgradjeno.Sto ne kazes da je sve to u mentalnom sklopu naroda.Mi jos zivimo u plemenima i borimo se jedni protiv drugih.Pokusaj malo da nacionalizam stavis na prvo mjesto ovakvog stanja.Dok je god nacionalizma na ovakvom visokom nivou nema napretka.Toliko Suka.

ODGOVORITE
Name

Linda

24.02.2019 05:07

Zato su podjelili narod po nacionalnosti

ODGOVORITE
Name

Parlamentarac

25.02.2019 06:38

lepo sam spavao...tek je pola deset...uh,danas mi u parlamentu nemamo obaveza...okrenucu se na drugu stranu i jos malo pajkiti...oni robovi sto rane u pet vec riljaju za nas...sto volim ovaj rezim,plata ide a ja lezim.Umri sirotinjo bez imuniteta...malo limuna nece skoditi...sad ce prolece...i da budete zdravi i da radite bez bolovanja.A sad zzzzzzz...hrrrrrkk...

Name

Gacko

24.02.2019 05:25

Zato sto smo mi narod koji se boji cijeli zivot, kad si mali boj se roditelja,u skoli nastavnika,zaposli se boj se sefa,ozeni se boj se zene,cijeli zivot bojis se nekoga hahahah.

ODGOVORITE
Name

BIĆE GORE

24.02.2019 06:03

Zaro što nisu voljom naroda birani nego svi redom izbornim prevarama i izbornom kradjom.Plaše se jedino onog čijom voljom su tu gdje jesu.Narod je odavno u RS za tzv.političare nebitan.Promjene se ovdje neće desiti jer ih nema ko izvesti.Policija je sve brojnija i sve jača samo s jednim ciljem- zaštita režima.

ODGOVORITE
Name

Milo

24.02.2019 06:44

Ne boje se ni boga ni ljudi.

ODGOVORITE
Name

posavski gonic

24.02.2019 07:14

Zato sto je naros bezvoljan sve propalo jedino nasiljem se moze ova agonija rijesiti.

ODGOVORITE
Name

Crni

24.02.2019 07:29

Ovo nije narod, ovo su robovi! Grupe neorganizovanih robova.

ODGOVORITE
Name

Cika Vasa

24.02.2019 07:29

Zamislite samo ovaj odnos, desetine hiljada radnika, radi za platu od 400 km, politicari 4 000, 5 000 km, ti isti radnici biraju te iste politicare i za njih se ljuto bore. Ovakav sistem i ovakav manit narod, toga nema nigdje.....

ODGOVORITE
Name

spasoje

24.02.2019 08:14

Narod je biro nasu srbsku vlast tako da je ovo pitanje bezvezno jer sto bi se neko bojao svojih biraca koji hoce da se srbuje i cuva republika

ODGOVORITE
Name

Ex Zvornicanin

24.02.2019 08:15

Sro bi se plasili???? Zahvljujuci gluposti gradjana tj naroda, ti politicari zive kao bogovi na zemlji. Svaka budala to zna.Sto bi se plasili?????

ODGOVORITE
Name

Devijant

24.02.2019 08:23

Za još trideset godina neće imati ko to da nauči. Ulice će biti puste.

ODGOVORITE
Name

Psiholog

24.02.2019 08:36

Pre neki dan covjek ubi nadredjenog u Beogradu...kazu sindrom skupljanja nezadovoljstva godinama..jos visoko obrazovani imali poslove obojica..al puklo nesto u glavi u dusi...

ODGOVORITE
Name

Tane

24.02.2019 08:41

Stoka a ne narod oni su im i dali legimitet da pljačkaju sad neka trpe kad jeSNSD privatizovo državu

ODGOVORITE
Name

Dali

24.02.2019 11:02

A zašto da se boje kad ovaj narod samo ćuti i sve im je potaman, valjda nismo naučili na dobro

ODGOVORITE
Name

zdravko

24.02.2019 14:14

Dali ce do kraja godine biti potaman ,Aman ko ce dobiti taban .Neće biti kredita ,nema za place ,nema za penzije ,investicije nikave znaci mogu samo prodavtat lažne mjenice bez pokrića Balkan venecuela dva biće gadno krajem godine.

Name

Pzd

24.02.2019 14:56

Zašto bi se bojala pa ovom narodu treba ovakva vlast bosna je to navikla narod podanički u genima nam.

Name

Raso

24.02.2019 16:20

,,Batina je iz raja izasla" tako kazu, Samo sto nema ko tom batinom da kazni politicare,nema vise Apisa nema mlade bosne nema bese nema ljudi koji imaju cast,muda,ponos ,ideju patriotizam nema skojevaca hajduka uskoka ljudi spremnih na zrtvu za dobrobit buducih generacija......

ODGOVORITE