"Ваљак" газио Пролетер, па стао прије времена!

Партизан "сломио" Пролетер за полувреме пред "вечити" дерби.  Фудбалери Партизана убедљиво су победили Пролетер 3:0, у мечу 23. кола Суперлиге Србије.  Партизан победио Пролетер 3:0 у 23. колу и направио лепу увертиру пред "вечити дерби" наредног викенда. Расположен напад црно-белих, Небојша Косовић одличан… Мирковић одмарао за Звезду.  Партизан другачијег лица: Звезди прете оба шпица! Николић пленио елеганцијом, Рикардо егзекуцијама, а Косовић лоптама у простор, за убедљив тријумф над Пролетером и добро расположење у Хумској пред 159. вечити дерби - 3:0.

Фудбал 23.02.2019 | 21:40
"Ваљак" газио Пролетер, па стао прије времена!
Црно-бели су "сломили" госте из Новог Сада већ у првом полувремену, умногоме захваљујући искључења Зарије Ламбулића у 17. минуту.

Непосредно пре тога, Партизан је повео преко Немање Николића, да би у завршници полувремена Рикардо Гомеш са два гола ставио тачку на меч.

Партизан је тако остао на 15 бодова заостатка за лидером Црвеном звездом, уочи "вечитог" дербија на "Рајку Митићу" следеће суботе од 18 часова.

"Играли смо добро, поготово у првом полувремену, мислим да је ово била добра увертира за дерби. Мењао сам играче који су имали по три картона, па нисмо желели ништа да ризикујемо. Имамо седам дана да се припремимо за највећу утакмицу у српском фудбалу. Гледаћемо да будемо на висини тог меча", рекао је тренер Партизана Зоран Мирковић после меча.

Пролетер је добро парирао Партизану у првих 15 минута меча у хладној Хумској, не дозволивши црно-белима ниједан шут ка голу Весића. 

Међутим, први је завршио иза леђа голмана новосадског тима. После убацивања лопте са десне стране, Гомеш је пребацио главом у средину петерца, Косовић је пропустио фудбал који стиже до Немање Николића, а он лагано тресе мрежу и постиже шести погодак у сезони (1:0). 

Већ у следећем нападу Партизана меч је дефинитивно решен. Косовић је гурнуо лопту у празан простор за Рикарда Гомеша који је кренуо ка голу, а Зарија Ламбулић га као последњи играч одбране обара и добија директан црвени картон. 

"Остати са играчем мање против неке слабије екипе си у великом проблему, а камоли против Партизана. Оно што мене брине је што су нам шпицеви Партизана правили проблема комбинујући кроз средину, на чему смо радили целу недељу. Направили смо измену да то затворимо, а примили смо два гола. Тако признајем да сам и ја погрешио мало. Нисмо планирали овакав пораз, алли знамо шта можемо, верујемо у себе и свој рад, окрећемо се даље", рекао је тренер Пролетера Драган Радојичић. 

Уследио је жесток притисак Партизана, константни напади ка голу Весића, који је добро бранио, а гостима су у неколико наврата помогле и лоше одлуке линијског судије Димитријевића.

Међутим, Пролетер је поклекао у последњих пет минута првог полувремена. Црно-бели су искористили бројчану предност. 

Као против Бачке сјајно су комбиновали Николић и Рикардо Гомеш који обилази Весића и лагано тресе мрежу Пролетера у 41. минуту (2:0). 

Чекао се крај првог дела меча када се још једном затресла мрежа Новосађана. Акцију је покренуо Армин Ђерлек који проналази Небојшу Косовића у казеном простору, овај шаље сјајан центаршут са десне стране на другу стативу где је правовремено утрчао Гомеш и у скоку убацио лопту ногом у гол (3:0). 

Био је то његов 13. погодак у Суперлиги ове сезоне. 

С обзиром на убедљиву предност и играча више, тренер Партизана Зоран Мирковић је на полувремену очигледно посаветовао своје фудбалере да не срљају, већ да само троше време у наставку. 

Тако су црно-бели сачували снагу и избегли повреде уочи "вечитог" дербија, док су навијачи узалуд провели још 45 минута на трибинама на -2 °Ц у Београду.

Колико пута је ове сезоне тренер Партизана Зоран "Бата" Мирковић" поновио да је гол на време (у првом полувремену) пут ка сигурној победи? Понављао је стратег црно-белих ове речи из кола у коло, а сада коначно може да буде задовољан.

Не само да су његови пулени повели на време против Пролетера из Новог Сада, већ су одмах на почетку стекли и бројчану предност, јер је судија Лазар Трипковић потпуно заслужено показао црвени картон Зарији Ламбулићу у 17, непун минут пошто је Немања Николић довео домаћине до предности.

Партизан – Пролетер 3:0 (3:0)!

Стрелац друга два поготка за Партизан био је Рикардо Гомеш, који је тако стигао до бројке од 13. голова ове сезоне, док је Николић на шест.

Црно-бели су одиграли прво полувреме у петој брзини, а друго, свесно по налогу с клупе, у другој. Разлог је тај да би се смањио ризик од повреда пред дерби са Звездом, али и да би се појединци, попут Марка Валијентеа, Немање Р. Милетића и Горана Закарића одморили и сачували од картона. Мирковић међу 20 играча није имао и тандем "везиста" Зорана Тошића и Сашу Здјелара, који је пре недељу дана у Бачкој Паланци био међу најбољима.

Суочен са бројним повредама, од којих је последња Светозара Марковића, страх тренера Партизана је оправдан, а, на крају крајева, успео је у својој намери.

Много боље Партизан делује у другом делу сезоне и посебно је био расположен у првом полувремену дуела са Пролетером, када је из игре и лепих акција, акцијама по боковима, али лоптама кроз средину за нападаче стизао до шанси и голова. Још да линијски судија Марко Димитријевић у два наврата оштетио Београђане, када је досудио офсајд Рикарду.

Партизан је повео у 16. минуту. После аута Рикардо је лопту послао у средину, Косовић је пропустио на шест-седам метара од гола, а тамо је спреман био Немања Николић - 1:0. 

У 40. је стрелац био Рикардо Гомеш на асистенцију Николића. Неколико пута је голгетер Партизана ухваћен у офсајду, али код другог гола све је било чисто. Рикардо је "заролао" лопту, преварио Весића и рутински затресао мрежу.

Коначан резултат постављен је у 45. минуту. Косовић је заслужио и уписао асистенцију, а Рикарду уопште није било тешко да постигне 13. гол у сезони. Само је поставио ногу и лопту скренуо у мрежу.

Партизан је на старту пролећног дела сезоне везао две победу, али разлику у односу на Звезду и Раднички није смањио. Ту шансу имаће у 24. колу, када одлази на стадион "Рајко Митић.

Фудбал другачијег лица кад се игра са два шпица! Мучио се јесенас Партизан кад би поставио формацију са једним нападачем, зато су сви навални фудбалери још на припремама заговарали идеју да се у пролеће крене што офанзивније, а оправданост таквог става оцртала се на тернеу у уводна два кола 2019. године, пошто је после ОФК Бачке Парни ваљак прегазио и новосадски Пролетер. И то још брже, за полувреме - 3:0.

Дуел са још једним војвођаснким представником, ове сезоне без гола црно-белима, обележили су центарфорови, Немања Николић и Рикардо Гомеш: погоцима, асистенцијама, а чак и да није било конкретног учинка остао би утисак о њиховој све квалитетнијој сарадњи. Знатно плодоноснијој, бржој и смисленијој у односу на први део сезоне, кад је углавном нападач са Зеленортских Осртва вукао екипу. У освит вечитог дербија добио је партнера са којим размењује пасове и који га храни лоптама, а баш импулс какав тиму Зорана Мирковића даје бивши првотимац Спартака делује охрабрујуће за Гробаре пред 159. вечити дерби.

Тешко је измерити ко је од њих двојице био бољи у завршном сусрету суботњег програма 23. кола Суперлиге. Рикардо је статистички окончао дуел са два гола и асистенцијом, њему капа доле и за изнуђен црвени картон Зарије Ламбулића у раној фази меча, међутим, Николићев учинак није мерљив само бројевима, реч је о чистој естетици, свеприсутности у и око казненог простора Пролетера, рвању са одбраном гостију и толико елегантним одигравањима да је мамио аплаузе око 6.500 навијача, напокон задовољних издањем миљеника.

У прохладној фебруарској вечери Партизанову публику загрејао је баш поменути тандем, пошто је у размаку од само два минута наговестио да ће други такмичарски меч ове године послужити као идеална увертира за далеко тежи изазов нарене седмице у комшилику. Најпре егзекуција Николића у 16. те искључење Ламбулића у 18. усмерили су утакмицу на воденицу домаћина, решеног да екипи са Слане баре врати дуг за септембарско мучење на "Карађорђу", кад су улоге биле замењене и кад је само Владимир Стојковић спасао фаворита бруке. Резултатска и бројчана предност омогућила је Мирковићевим изабраницима да фино комбинују, лопта је ишла брже него у већини јесењих дуела, Горан Закарић и Армин Ђерлек су мењањем позиција збуњивали дефанзивце Пролетера, а Небојша Косовић гурао лопте у простор и представљао плућа тима на средини терена. Једноставно, утакмица за уживање. Још да је био Зоран Тошић у саставу...

На супротном крају није било ни бриге за Владимира Стојковића и саборце из последње лиње, јер за разлику од дуела из првог дела сезоне Пролетер није био ни изблиза опасан. Можда зато што је рано остао без Ламбулића (ко се не сећа, реч је о фудбалеру који је против нишког Радничког постигао аутогол и скривио једанаестерац), можда и што је тренер Драган Радојичић остао без довољно адута да запрети најчвршћој одбрани српског првенства. Гости су брзо завршавали акције, лако губили лопте и практично ниједном нису угрозили Стојковића. На тај начин продужли су низ без славља на осам утакмица, а ако овако јалово наставе...

Мирковића, пак, може да радује што је публици представио идејно решење на штоперској позицији Страхињу Павловића (суд о партији 17-годишњег дефанзивца не може да буде меродаван, јер практично није ни имао посла, али обећава) и што су сви којима је претила суспензија због картона (Стојковић, Валијенте, Шћекић, Закарић, уз Здјелара ван протоколпа) неокрњени прошли последњу кривину пред дерби.

Парни ваљак тутни ка Маракани...

ПАРТИЗАН - ПРОЛЕТЕР 3:0 (3:0)
/Николић 16, Рикардо 40, 45/

Београд
Стадион: Партизана
Судија: Лазар Трипковић
Црвени картон: Ламбулић у 18. минуту

ПАРТИЗАН: Стојковић - Н. Р. Милетић, Павловић, Валијенте (од 46. Остојић), Н. Г. Милетић - Шћекић, Косовић, Закарић, Николић, Ђерлек - Рикардо.

ПРОЛЕТЕР НС: Весић - Танасин, Леандро, Ламбулић, Митровић - Говедарица, Плавшић (од 31. Николић) (од 63. Новаковић) - Чоловић, Човић, Красић - Вујаклија (од 46. Јокић).

Сперлига, 23. коло

Партизан – Пролетер 3:0 (3:0)
Николић 16, Гомеш 41, 45+2

Радник – Звезда 0:1 (0:1)
Гајић 8

Младост – Бачка 5:0 (2:0)
Пејовић 11п, 37, Бојовић 57, Павловић 67, Ристић 90+1

Напредак – Спартак 0:0

Земун – Мачва 0:0

Недеља:

13.00 Чукарички – Вождовац
14.00 Рад – Динамо

Петак:

Војводина – Раднички 0:1 (0:0)
Панков 47

ТАБЕЛА: Црвена звезда 65, Раднички 56, Партизан (-1) 47, Чукарички (-1) 39, Младост 39, Напредак 34, Пролетер (-1) 29, Радник 29, Војводина 28, Мачва 23, Вождовац (-1) 22, Спартак 20, Бачка 18, Рад (-1) 17, Земун 17, Динамо (-1) 13.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар