"Valjak" gazio Proleter, pa stao prije vremena!

Partizan "slomio" Proleter za poluvreme pred "večiti" derbi.  Fudbaleri Partizana ubedljivo su pobedili Proleter 3:0, u meču 23. kola Superlige Srbije.  Partizan pobedio Proleter 3:0 u 23. kolu i napravio lepu uvertiru pred "večiti derbi" narednog vikenda. Raspoložen napad crno-belih, Nebojša Kosović odličan… Mirković odmarao za Zvezdu.  Partizan drugačijeg lica: Zvezdi prete oba špica! Nikolić plenio elegancijom, Rikardo egzekucijama, a Kosović loptama u prostor, za ubedljiv trijumf nad Proleterom i dobro raspoloženje u Humskoj pred 159. večiti derbi - 3:0.

Fudbal 23.02.2019 | 21:40
"Valjak" gazio Proleter, pa stao prije vremena!
Crno-beli su "slomili" goste iz Novog Sada već u prvom poluvremenu, umnogome zahvaljujući isključenja Zarije Lambulića u 17. minutu.

Neposredno pre toga, Partizan je poveo preko Nemanje Nikolića, da bi u završnici poluvremena Rikardo Gomeš sa dva gola stavio tačku na meč.

Partizan je tako ostao na 15 bodova zaostatka za liderom Crvenom zvezdom, uoči "večitog" derbija na "Rajku Mitiću" sledeće subote od 18 časova.

"Igrali smo dobro, pogotovo u prvom poluvremenu, mislim da je ovo bila dobra uvertira za derbi. Menjao sam igrače koji su imali po tri kartona, pa nismo želeli ništa da rizikujemo. Imamo sedam dana da se pripremimo za najveću utakmicu u srpskom fudbalu. Gledaćemo da budemo na visini tog meča", rekao je trener Partizana Zoran Mirković posle meča.

Proleter je dobro parirao Partizanu u prvih 15 minuta meča u hladnoj Humskoj, ne dozvolivši crno-belima nijedan šut ka golu Vesića. 

Međutim, prvi je završio iza leđa golmana novosadskog tima. Posle ubacivanja lopte sa desne strane, Gomeš je prebacio glavom u sredinu peterca, Kosović je propustio fudbal koji stiže do Nemanje Nikolića, a on lagano trese mrežu i postiže šesti pogodak u sezoni (1:0). 

Već u sledećem napadu Partizana meč je definitivno rešen. Kosović je gurnuo loptu u prazan prostor za Rikarda Gomeša koji je krenuo ka golu, a Zarija Lambulić ga kao poslednji igrač odbrane obara i dobija direktan crveni karton. 

"Ostati sa igračem manje protiv neke slabije ekipe si u velikom problemu, a kamoli protiv Partizana. Ono što mene brine je što su nam špicevi Partizana pravili problema kombinujući kroz sredinu, na čemu smo radili celu nedelju. Napravili smo izmenu da to zatvorimo, a primili smo dva gola. Tako priznajem da sam i ja pogrešio malo. Nismo planirali ovakav poraz, alli znamo šta možemo, verujemo u sebe i svoj rad, okrećemo se dalje", rekao je trener Proletera Dragan Radojičić. 

Usledio je žestok pritisak Partizana, konstantni napadi ka golu Vesića, koji je dobro branio, a gostima su u nekoliko navrata pomogle i loše odluke linijskog sudije Dimitrijevića.

Međutim, Proleter je poklekao u poslednjih pet minuta prvog poluvremena. Crno-beli su iskoristili brojčanu prednost. 

Kao protiv Bačke sjajno su kombinovali Nikolić i Rikardo Gomeš koji obilazi Vesića i lagano trese mrežu Proletera u 41. minutu (2:0). 

Čekao se kraj prvog dela meča kada se još jednom zatresla mreža Novosađana. Akciju je pokrenuo Armin Đerlek koji pronalazi Nebojšu Kosovića u kazenom prostoru, ovaj šalje sjajan centaršut sa desne strane na drugu stativu gde je pravovremeno utrčao Gomeš i u skoku ubacio loptu nogom u gol (3:0). 

Bio je to njegov 13. pogodak u Superligi ove sezone. 

S obzirom na ubedljivu prednost i igrača više, trener Partizana Zoran Mirković je na poluvremenu očigledno posavetovao svoje fudbalere da ne srljaju, već da samo troše vreme u nastavku. 

Tako su crno-beli sačuvali snagu i izbegli povrede uoči "večitog" derbija, dok su navijači uzalud proveli još 45 minuta na tribinama na -2 °C u Beogradu.

Koliko puta je ove sezone trener Partizana Zoran "Bata" Mirković" ponovio da je gol na vreme (u prvom poluvremenu) put ka sigurnoj pobedi? Ponavljao je strateg crno-belih ove reči iz kola u kolo, a sada konačno može da bude zadovoljan.

Ne samo da su njegovi puleni poveli na vreme protiv Proletera iz Novog Sada, već su odmah na početku stekli i brojčanu prednost, jer je sudija Lazar Tripković potpuno zasluženo pokazao crveni karton Zariji Lambuliću u 17, nepun minut pošto je Nemanja Nikolić doveo domaćine do prednosti.

Partizan – Proleter 3:0 (3:0)!

Strelac druga dva pogotka za Partizan bio je Rikardo Gomeš, koji je tako stigao do brojke od 13. golova ove sezone, dok je Nikolić na šest.

Crno-beli su odigrali prvo poluvreme u petoj brzini, a drugo, svesno po nalogu s klupe, u drugoj. Razlog je taj da bi se smanjio rizik od povreda pred derbi sa Zvezdom, ali i da bi se pojedinci, poput Marka Valijentea, Nemanje R. Miletića i Gorana Zakarića odmorili i sačuvali od kartona. Mirković među 20 igrača nije imao i tandem "vezista" Zorana Tošića i Sašu Zdjelara, koji je pre nedelju dana u Bačkoj Palanci bio među najboljima.

Suočen sa brojnim povredama, od kojih je poslednja Svetozara Markovića, strah trenera Partizana je opravdan, a, na kraju krajeva, uspeo je u svojoj nameri.

Mnogo bolje Partizan deluje u drugom delu sezone i posebno je bio raspoložen u prvom poluvremenu duela sa Proleterom, kada je iz igre i lepih akcija, akcijama po bokovima, ali loptama kroz sredinu za napadače stizao do šansi i golova. Još da linijski sudija Marko Dimitrijević u dva navrata oštetio Beograđane, kada je dosudio ofsajd Rikardu.

Partizan je poveo u 16. minutu. Posle auta Rikardo je loptu poslao u sredinu, Kosović je propustio na šest-sedam metara od gola, a tamo je spreman bio Nemanja Nikolić - 1:0. 

U 40. je strelac bio Rikardo Gomeš na asistenciju Nikolića. Nekoliko puta je golgeter Partizana uhvaćen u ofsajdu, ali kod drugog gola sve je bilo čisto. Rikardo je "zarolao" loptu, prevario Vesića i rutinski zatresao mrežu.

Konačan rezultat postavljen je u 45. minutu. Kosović je zaslužio i upisao asistenciju, a Rikardu uopšte nije bilo teško da postigne 13. gol u sezoni. Samo je postavio nogu i loptu skrenuo u mrežu.

Partizan je na startu prolećnog dela sezone vezao dve pobedu, ali razliku u odnosu na Zvezdu i Radnički nije smanjio. Tu šansu imaće u 24. kolu, kada odlazi na stadion "Rajko Mitić.

Fudbal drugačijeg lica kad se igra sa dva špica! Mučio se jesenas Partizan kad bi postavio formaciju sa jednim napadačem, zato su svi navalni fudbaleri još na pripremama zagovarali ideju da se u proleće krene što ofanzivnije, a opravdanost takvog stava ocrtala se na terneu u uvodna dva kola 2019. godine, pošto je posle OFK Bačke Parni valjak pregazio i novosadski Proleter. I to još brže, za poluvreme - 3:0.

Duel sa još jednim vojvođasnkim predstavnikom, ove sezone bez gola crno-belima, obeležili su centarforovi, Nemanja Nikolić i Rikardo Gomeš: pogocima, asistencijama, a čak i da nije bilo konkretnog učinka ostao bi utisak o njihovoj sve kvalitetnijoj saradnji. Znatno plodonosnijoj, bržoj i smislenijoj u odnosu na prvi deo sezone, kad je uglavnom napadač sa Zelenortskih Osrtva vukao ekipu. U osvit večitog derbija dobio je partnera sa kojim razmenjuje pasove i koji ga hrani loptama, a baš impuls kakav timu Zorana Mirkovića daje bivši prvotimac Spartaka deluje ohrabrujuće za Grobare pred 159. večiti derbi.

Teško je izmeriti ko je od njih dvojice bio bolji u završnom susretu subotnjeg programa 23. kola Superlige. Rikardo je statistički okončao duel sa dva gola i asistencijom, njemu kapa dole i za iznuđen crveni karton Zarije Lambulića u ranoj fazi meča, međutim, Nikolićev učinak nije merljiv samo brojevima, reč je o čistoj estetici, sveprisutnosti u i oko kaznenog prostora Proletera, rvanju sa odbranom gostiju i toliko elegantnim odigravanjima da je mamio aplauze oko 6.500 navijača, napokon zadovoljnih izdanjem miljenika.

U prohladnoj februarskoj večeri Partizanovu publiku zagrejao je baš pomenuti tandem, pošto je u razmaku od samo dva minuta nagovestio da će drugi takmičarski meč ove godine poslužiti kao idealna uvertira za daleko teži izazov narene sedmice u komšiliku. Najpre egzekucija Nikolića u 16. te isključenje Lambulića u 18. usmerili su utakmicu na vodenicu domaćina, rešenog da ekipi sa Slane bare vrati dug za septembarsko mučenje na "Karađorđu", kad su uloge bile zamenjene i kad je samo Vladimir Stojković spasao favorita bruke. Rezultatska i brojčana prednost omogućila je Mirkovićevim izabranicima da fino kombinuju, lopta je išla brže nego u većini jesenjih duela, Goran Zakarić i Armin Đerlek su menjanjem pozicija zbunjivali defanzivce Proletera, a Nebojša Kosović gurao lopte u prostor i predstavljao pluća tima na sredini terena. Jednostavno, utakmica za uživanje. Još da je bio Zoran Tošić u sastavu...

Na suprotnom kraju nije bilo ni brige za Vladimira Stojkovića i saborce iz poslednje linje, jer za razliku od duela iz prvog dela sezone Proleter nije bio ni izbliza opasan. Možda zato što je rano ostao bez Lambulića (ko se ne seća, reč je o fudbaleru koji je protiv niškog Radničkog postigao autogol i skrivio jedanaesterac), možda i što je trener Dragan Radojičić ostao bez dovoljno aduta da zapreti najčvršćoj odbrani srpskog prvenstva. Gosti su brzo završavali akcije, lako gubili lopte i praktično nijednom nisu ugrozili Stojkovića. Na taj način produžli su niz bez slavlja na osam utakmica, a ako ovako jalovo nastave...

Mirkovića, pak, može da raduje što je publici predstavio idejno rešenje na štoperskoj poziciji Strahinju Pavlovića (sud o partiji 17-godišnjeg defanzivca ne može da bude merodavan, jer praktično nije ni imao posla, ali obećava) i što su svi kojima je pretila suspenzija zbog kartona (Stojković, Valijente, Šćekić, Zakarić, uz Zdjelara van protokolpa) neokrnjeni prošli poslednju krivinu pred derbi.

Parni valjak tutni ka Marakani...

PARTIZAN - PROLETER 3:0 (3:0)
/Nikolić 16, Rikardo 40, 45/

Beograd
Stadion: Partizana
Sudija: Lazar Tripković
Crveni karton: Lambulić u 18. minutu

PARTIZAN: Stojković - N. R. Miletić, Pavlović, Valijente (od 46. Ostojić), N. G. Miletić - Šćekić, Kosović, Zakarić, Nikolić, Đerlek - Rikardo.

PROLETER NS: Vesić - Tanasin, Leandro, Lambulić, Mitrović - Govedarica, Plavšić (od 31. Nikolić) (od 63. Novaković) - Čolović, Čović, Krasić - Vujaklija (od 46. Jokić).

Sperliga, 23. kolo

Partizan – Proleter 3:0 (3:0)
Nikolić 16, Gomeš 41, 45+2

Radnik – Zvezda 0:1 (0:1)
Gajić 8

Mladost – Bačka 5:0 (2:0)
Pejović 11p, 37, Bojović 57, Pavlović 67, Ristić 90+1

Napredak – Spartak 0:0

Zemun – Mačva 0:0

Nedelja:

13.00 Čukarički – Voždovac
14.00 Rad – Dinamo

Petak:

Vojvodina – Radnički 0:1 (0:0)
Pankov 47

TABELA: Crvena zvezda 65, Radnički 56, Partizan (-1) 47, Čukarički (-1) 39, Mladost 39, Napredak 34, Proleter (-1) 29, Radnik 29, Vojvodina 28, Mačva 23, Voždovac (-1) 22, Spartak 20, Bačka 18, Rad (-1) 17, Zemun 17, Dinamo (-1) 13.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar