СЛС: Гајић, Борјан и пречке за три бода Звезде!

Звезда уз много среће до бодова у Сурдулици! Фудбалери Црвене звезде победили су Радник из Сурдулице на гостовању са минималних 1:0 у 23. колу Суперлиге Србије.  Црвено-бели добри, али и срећни у Сурдулици.  Звезда преживела Сурдулицу: Гајић погодио, Борјан преломио, Радник два пута тресао пречку! Црвено-бели тешком муком стигли до славља на југу Србије - 1:0.

Фудбал 23.02.2019 | 19:40
СЛС: Гајић, Борјан и пречке за три бода Звезде!
Звезда је остварила 21. победу у Суперлиги и одржала велику предност над ривалима у борби за титулу, док је Радник уписао десети пораз.

Већ на самом старту догодио се моменат који је, испоставило се, одлучио меч. Зимско појачање црвено-белих Милан Гајић нашао се у позицији за шут и у осмом минуту меча донео предност својој екипи првенцем у Звездином дресу.

Звезда је на старту меча имала иницијативу и притискала задњу линију Радника свим снагама, али се после гола домаћин опустио и кренуо да напада. 

Нападач Радника Игор Златановић имао је две фантастичне прилике у првих 45 минута. Прво је "бомбастичним" шутем затресао пречку гостију, да би му наредни подједнако добар шут одбранио Борјан фантастичном парадом. 

Звезда је успела да укроти нападе домаћих и да на полувреме оде са минималном предношћу. 

У наставку игре Радник је поново играо јако добро. Звезда је покушала да наметне темпо са почетка утакмице и да реши питање победника, али је тим из Сурдулице поново преузео иницијативу и наставио да напада. 

У 57. минуту Радник је опет погодио пречку. Ристовић је наместио лопту на 20 метара од гола, после једног несмотреног фаула Милуновића, а лопта се од неравног терена незогдно одбила. Борјан је успео да рефлексно одреагује и скрене лопту изнад себе и, на његову срећу, одбије је од пречку ван опасности. 

Шансе домаћих фудбалера су се ређале и после покушаја Ристовића, а најмање среће је имао нападач Сурдуличана Игор Златановић, који је поред пречке из првог полувремена створио још неколико изгледних прилика у другом. 

До краја утакмице Звезда није имала малтене ниједну прилику, сем покушаја Павкова и Вукановића у истом нападу, после којих су црвено-бели изборили само корнер. 

Радник је још једанпут напао преко Ристовића, чији шут је отишао тик крај леве стативе Борјановог гола, али је Звезда успела да се консолидује, "затегне" одбрану и не дозволи изненађење. 

Звезда у наредном колу дочекује Партизан у "вечитом дербију" 2. марта од 17 часова, док Радник иде на гостовање Радничком у Ниш у истом термину.

Много теже него у неколико ранијих сусрета, посебно него јесенас када је на "Маракани" било 6:0, али са истим епилогом: Црвена звезда је савладала Радник.

У 23. колу Суперлиге, у Срудулици, било је 1:0 за црвено-беле поготком Милана Гајића у 8. минуту. 

Зимско појачање српског шампиона свој првенац постигао је лепим ударцем из прве са ивице казненог простора. 

Освојена три бода и 21. победа, уз два ремија, задржаће сјајну атмосферу у свлачионици Црвене звезде пред "вечити дерби" са Партизаном наредне суботе (18 часова, стадион Рајко Митић), али треба истаћи да су гости овај пут имали доста среће у Сурдулици. 

Црвена звезда и Радник до краја сезоне могли би да се састану још два пута, уколико Сурдуличани успеју да се пласирају у плеј-оф. Без обзира на то, 13. марта играће у Београду четвртфинале Купа Србије.

Два пута је пречка сачувала Борјанов гол, а у неколико наврата је чувар мреже црвено-белих морао добро да се помучи да би спречио погодак за Радник.

Далеко од тога да су гостујући играчи били несигурни - контролисали су дешавања на терену већи део утакмице - већ су домаћи заслужили све похвале за борбеност и упорност. Прилике које су имали у већини случајева били су покушаји са дистанце, мада би можда било и другачије да је терен био у бољем стању...

Управо због залеђеног и изрованог терена, Владан Милојевић одлучио је да неке стандардне првотимце изостави из тима - пре свих Марина, Бена и Боаћија - па је Звезда ово гостовање "изнела" у комбинованом саставу.

Испоставило се то као довољно за повратак на девет бодова предности у односу на другопласирани Раднички из Ниша.

Очекивали су у Црвеној звезди знатно тежи отпор Радника него на неким претходим гостовањима у Сурдулици, хвалио је Владан Милојевић квалитет домаћина и тренера Милана Милановића, али вероватно нико из редова српског шампиона није очекивао овако тежак пут до очекиваног славља на југу Србије. Црвено-бели су преживели гостовање одличном Раднику, славили су голом Милана Гајића из деветог минута утакмице, па са максималним пролећним учинком дочекују предстојећи 159. вечити дерби - 1:0 (1:0).

Домаћин има много разлога да жали за коначним исходом утакмице. Играчи Радника, тачније Игор Златановић и Ристо Ристовић тресли су пречку гола Милана Борјана, а голман црвено-белих је поред тога у неколико сјајним реакцијама спречио домаћина да стигне до заслуженог изједначења.

Милојевић је на клупи за резервне играче оставио Марина, Боаћија, Иванића, Јирку... А када се томе придодају изостанци Бена, Родића, Јованчића и Гобељића, јасно је да су црвено-бели можда и превише искомбиновали тим за ово гостовање. Српски шампион је крунисао притисак и жесток ритам с почетка утакмице премијерним голом Гајића, који је био добро постављен након гужве у казненом простору домаћина, али је у наставку меча Радник често био бољи противник на терену. То се пре свега односи на друго полувреме, када су изабраници Милана Милановића у неколико наврата били на корак од изједначења, али су шансе Ристовића, Златановића и Миловановића отишле у неповрат.

Стратегу Црвене звезде овај меч је у доброј мери послужио и да разреши одређене дилеме по питању састава који ће наредне суботе (18.00) изаћи на мегдан вечитом ривалу Партизану. Већина Звездиних играча као да се није најбоље снашла на прилично незгодном и изровареном терену у Сурдулици, док је са друге стране Радник одисао самопоуздањем, које је расло након неколико почетних прилика.

Најбољи појединац у гостујућем тиму без премца је био Милан Борјан, који је у неколико наврата спасавао свој гол, а посебно у 29. минуту када је на мастралац начин зауставио ударац Златановића. Управо је некадашњи изданак Партизанове школе био тај који ће највише жалити после вечерашње утакмице, с обзиром да је био најбољи играч домаћег тима. Претио је офанзивац домаћег тима из свих позиција, али није имао довољно среће да савлада неприкосновеног чувара мреже српског шампиона.

Дао је Милојевић шансу Лоренцу Ебисилију и Алекси Вукановићу. Холанђанин је најчешће покушавао са дистанце да савлада Николу Васиљевића, али дефинитивно није добро подесио нишанске справе у Сурдулици. У последњих пола сата на његовом месту је заиграо Мирко Иванић, за којег је јасно да је још увек далеко од праве уиграности са новим саиграчима. Слично је и са Вукановићем, који се још увек није довољно адаптирао на Звездин систем игре и захтеве стручног штаба српског шампиона. Шансу да положи пријемни за вечити дерби имао је и Милан Павков, који се борио са противничким дефанзивицима и лошим тереном, у неколико наврата је био опасан по гол Васиљевића, али не и довољно близу да стигне до седмог поготка у Суперлиги, па ће улогу стартног шпица наредне суботе извесно заузети Ричмонд Боаћи.

РАДНИК – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА  0:1 (0:1)
/Гајић 8/

Стадион: ФК Радник
Капацитет: 3.312
Судија: Петар Пипер (Чачак)

РАДНИК (4-2-3-1): Васиљевић – Ђорђевић, Миловановић, Стевановић, Пајовић – Ристовић,  Којић (од 74. Пејчић) -  Станисављевић (од 80. Стојановић), Керемех, Даноски (од 74. Дамњановић) -  Златановић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-2-3-1): Борјан – Стојковић, Савић, Милуновић, Гајић – Јовичић, Чаушић – Вукановић (од 80. Вулић), Ебисилио (од 64. Иванић), Симић (од 90. Јирка) - Павков.

Суперлига, 23. коло

субота:

Земун - Мачва 0:0

Младост - Бачка 5:0 (2:0)
(Пејовић 11п, 37, Бојовић 57, Павловић 67, Ристић 90+1)

Напредак - Спартак 0:0

Радник - Црвена звезда 0:1 (0:1)
(Гајић 8)

19.00 Партизан - Пролетер

недеља:

13.00 Чукарички - Вождовац
14.00 Рад - Динамо (В)

петак:

Војводина - Раднички (Н) 0:1 (0:0)
(Панков 47)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар