SLS: Gajić, Borjan i prečke za tri boda Zvezde!

Zvezda uz mnogo sreće do bodova u Surdulici! Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Radnik iz Surdulice na gostovanju sa minimalnih 1:0 u 23. kolu Superlige Srbije.  Crveno-beli dobri, ali i srećni u Surdulici.  Zvezda preživela Surdulicu: Gajić pogodio, Borjan prelomio, Radnik dva puta tresao prečku! Crveno-beli teškom mukom stigli do slavlja na jugu Srbije - 1:0.

Fudbal 23.02.2019 | 19:40
SLS: Gajić, Borjan i prečke za tri boda Zvezde!
Zvezda je ostvarila 21. pobedu u Superligi i održala veliku prednost nad rivalima u borbi za titulu, dok je Radnik upisao deseti poraz.

Već na samom startu dogodio se momenat koji je, ispostavilo se, odlučio meč. Zimsko pojačanje crveno-belih Milan Gajić našao se u poziciji za šut i u osmom minutu meča doneo prednost svojoj ekipi prvencem u Zvezdinom dresu.

Zvezda je na startu meča imala inicijativu i pritiskala zadnju liniju Radnika svim snagama, ali se posle gola domaćin opustio i krenuo da napada. 

Napadač Radnika Igor Zlatanović imao je dve fantastične prilike u prvih 45 minuta. Prvo je "bombastičnim" šutem zatresao prečku gostiju, da bi mu naredni podjednako dobar šut odbranio Borjan fantastičnom paradom. 

Zvezda je uspela da ukroti napade domaćih i da na poluvreme ode sa minimalnom prednošću. 

U nastavku igre Radnik je ponovo igrao jako dobro. Zvezda je pokušala da nametne tempo sa početka utakmice i da reši pitanje pobednika, ali je tim iz Surdulice ponovo preuzeo inicijativu i nastavio da napada. 

U 57. minutu Radnik je opet pogodio prečku. Ristović je namestio loptu na 20 metara od gola, posle jednog nesmotrenog faula Milunovića, a lopta se od neravnog terena nezogdno odbila. Borjan je uspeo da refleksno odreaguje i skrene loptu iznad sebe i, na njegovu sreću, odbije je od prečku van opasnosti. 

Šanse domaćih fudbalera su se ređale i posle pokušaja Ristovića, a najmanje sreće je imao napadač Surduličana Igor Zlatanović, koji je pored prečke iz prvog poluvremena stvorio još nekoliko izglednih prilika u drugom. 

Do kraja utakmice Zvezda nije imala maltene nijednu priliku, sem pokušaja Pavkova i Vukanovića u istom napadu, posle kojih su crveno-beli izborili samo korner. 

Radnik je još jedanput napao preko Ristovića, čiji šut je otišao tik kraj leve stative Borjanovog gola, ali je Zvezda uspela da se konsoliduje, "zategne" odbranu i ne dozvoli iznenađenje. 

Zvezda u narednom kolu dočekuje Partizan u "večitom derbiju" 2. marta od 17 časova, dok Radnik ide na gostovanje Radničkom u Niš u istom terminu.

Mnogo teže nego u nekoliko ranijih susreta, posebno nego jesenas kada je na "Marakani" bilo 6:0, ali sa istim epilogom: Crvena zvezda je savladala Radnik.

U 23. kolu Superlige, u Srudulici, bilo je 1:0 za crveno-bele pogotkom Milana Gajića u 8. minutu. 

Zimsko pojačanje srpskog šampiona svoj prvenac postigao je lepim udarcem iz prve sa ivice kaznenog prostora. 

Osvojena tri boda i 21. pobeda, uz dva remija, zadržaće sjajnu atmosferu u svlačionici Crvene zvezde pred "večiti derbi" sa Partizanom naredne subote (18 časova, stadion Rajko Mitić), ali treba istaći da su gosti ovaj put imali dosta sreće u Surdulici. 

Crvena zvezda i Radnik do kraja sezone mogli bi da se sastanu još dva puta, ukoliko Surduličani uspeju da se plasiraju u plej-of. Bez obzira na to, 13. marta igraće u Beogradu četvrtfinale Kupa Srbije.

Dva puta je prečka sačuvala Borjanov gol, a u nekoliko navrata je čuvar mreže crveno-belih morao dobro da se pomuči da bi sprečio pogodak za Radnik.

Daleko od toga da su gostujući igrači bili nesigurni - kontrolisali su dešavanja na terenu veći deo utakmice - već su domaći zaslužili sve pohvale za borbenost i upornost. Prilike koje su imali u većini slučajeva bili su pokušaji sa distance, mada bi možda bilo i drugačije da je teren bio u boljem stanju...

Upravo zbog zaleđenog i izrovanog terena, Vladan Milojević odlučio je da neke standardne prvotimce izostavi iz tima - pre svih Marina, Bena i Boaćija - pa je Zvezda ovo gostovanje "iznela" u kombinovanom sastavu.

Ispostavilo se to kao dovoljno za povratak na devet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Radnički iz Niša.

Očekivali su u Crvenoj zvezdi znatno teži otpor Radnika nego na nekim prethodim gostovanjima u Surdulici, hvalio je Vladan Milojević kvalitet domaćina i trenera Milana Milanovića, ali verovatno niko iz redova srpskog šampiona nije očekivao ovako težak put do očekivanog slavlja na jugu Srbije. Crveno-beli su preživeli gostovanje odličnom Radniku, slavili su golom Milana Gajića iz devetog minuta utakmice, pa sa maksimalnim prolećnim učinkom dočekuju predstojeći 159. večiti derbi - 1:0 (1:0).

Domaćin ima mnogo razloga da žali za konačnim ishodom utakmice. Igrači Radnika, tačnije Igor Zlatanović i Risto Ristović tresli su prečku gola Milana Borjana, a golman crveno-belih je pored toga u nekoliko sjajnim reakcijama sprečio domaćina da stigne do zasluženog izjednačenja.

Milojević je na klupi za rezervne igrače ostavio Marina, Boaćija, Ivanića, Jirku... A kada se tome pridodaju izostanci Bena, Rodića, Jovančića i Gobeljića, jasno je da su crveno-beli možda i previše iskombinovali tim za ovo gostovanje. Srpski šampion je krunisao pritisak i žestok ritam s početka utakmice premijernim golom Gajića, koji je bio dobro postavljen nakon gužve u kaznenom prostoru domaćina, ali je u nastavku meča Radnik često bio bolji protivnik na terenu. To se pre svega odnosi na drugo poluvreme, kada su izabranici Milana Milanovića u nekoliko navrata bili na korak od izjednačenja, ali su šanse Ristovića, Zlatanovića i Milovanovića otišle u nepovrat.

Strategu Crvene zvezde ovaj meč je u dobroj meri poslužio i da razreši određene dileme po pitanju sastava koji će naredne subote (18.00) izaći na megdan večitom rivalu Partizanu. Većina Zvezdinih igrača kao da se nije najbolje snašla na prilično nezgodnom i izrovarenom terenu u Surdulici, dok je sa druge strane Radnik odisao samopouzdanjem, koje je raslo nakon nekoliko početnih prilika.

Najbolji pojedinac u gostujućem timu bez premca je bio Milan Borjan, koji je u nekoliko navrata spasavao svoj gol, a posebno u 29. minutu kada je na mastralac način zaustavio udarac Zlatanovića. Upravo je nekadašnji izdanak Partizanove škole bio taj koji će najviše žaliti posle večerašnje utakmice, s obzirom da je bio najbolji igrač domaćeg tima. Pretio je ofanzivac domaćeg tima iz svih pozicija, ali nije imao dovoljno sreće da savlada neprikosnovenog čuvara mreže srpskog šampiona.

Dao je Milojević šansu Lorencu Ebisiliju i Aleksi Vukanoviću. Holanđanin je najčešće pokušavao sa distance da savlada Nikolu Vasiljevića, ali definitivno nije dobro podesio nišanske sprave u Surdulici. U poslednjih pola sata na njegovom mestu je zaigrao Mirko Ivanić, za kojeg je jasno da je još uvek daleko od prave uigranosti sa novim saigračima. Slično je i sa Vukanovićem, koji se još uvek nije dovoljno adaptirao na Zvezdin sistem igre i zahteve stručnog štaba srpskog šampiona. Šansu da položi prijemni za večiti derbi imao je i Milan Pavkov, koji se borio sa protivničkim defanzivicima i lošim terenom, u nekoliko navrata je bio opasan po gol Vasiljevića, ali ne i dovoljno blizu da stigne do sedmog pogotka u Superligi, pa će ulogu startnog špica naredne subote izvesno zauzeti Ričmond Boaći.

RADNIK – CRVENA ZVEZDA  0:1 (0:1)
/Gajić 8/

Stadion: FK Radnik
Kapacitet: 3.312
Sudija: Petar Piper (Čačak)

RADNIK (4-2-3-1): Vasiljević – Đorđević, Milovanović, Stevanović, Pajović – Ristović,  Kojić (od 74. Pejčić) -  Stanisavljević (od 80. Stojanović), Keremeh, Danoski (od 74. Damnjanović) -  Zlatanović.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Stojković, Savić, Milunović, Gajić – Jovičić, Čaušić – Vukanović (od 80. Vulić), Ebisilio (od 64. Ivanić), Simić (od 90. Jirka) - Pavkov.

Superliga, 23. kolo

subota:

Zemun - Mačva 0:0

Mladost - Bačka 5:0 (2:0)
(Pejović 11p, 37, Bojović 57, Pavlović 67, Ristić 90+1)

Napredak - Spartak 0:0

Radnik - Crvena zvezda 0:1 (0:1)
(Gajić 8)

19.00 Partizan - Proleter

nedelja:

13.00 Čukarički - Voždovac
14.00 Rad - Dinamo (V)

petak:

Vojvodina - Radnički (N) 0:1 (0:0)
(Pankov 47)

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar