Видић не би дао Џонса или Смолинга за Ван Дајка!

Види 2:1 у дербију и диви се Солскјеру! Српски ас о строгоћи код тренера, Линеделефу, поређењу штоперских тандема, неуспеху са Ван Галом и Мурињом. . .

Фудбал 24.02.2019 | 09:15
Видић не би дао Џонса или Смолинга за Ван Дајка!
Док је играо Немања Видић, Манчестер Јунајтед је много мање бринуо о свом голу, а више о противничком. Легендарни Србин је са капитенском траком био лидер последње велике генерације Црвених ђавола и са Ријом Фердинандом чинио један од најбољих штоперских тандема које је Острво видело.

Ипак, највише мука је Видић имао играјући дербије против Ливерпула и чувајући Фернанда Тореса. Биле су то ретке црне рупе у величанственој каријери најбољег српског фудбалера у овом веку. Од одласка Видића и његове генерације, Јунајтед више никада није стао на здраве ноге. Већ шест година се славни клуб са Олд Трафорда мучи да врати стару славу.

Уочи данашњег дербија са Ливерпулом, Видић је опширно причао о многим стварима из тадашњег и данашњег фудбала.

„Када сам ја играо за Јунајтед, Ливерпул је углавном играо дербије да би нас спречио да освојимо титулу. Сада смо ми у тој ситуацији. Међутим, проблем је што ће шампион бити Манчестер Сити ако не буде Ливерпул. То је тешка ситуација за наше навијаче... Моја прогноза за сутрашњи дерби је 2:1 за Јунајтед. Али мораћемо да одговоримо истом мером на Ливерпулову агресију и енергију. Ако то наши момци ураде, победиће дерби. Највећи изазов за наше дефанзивце ће бити да зауставе кретања Салаха и Манеа иза Фирмина. Везни ред Јунајтеда ће морати да буде врло агресован и да не дозволи Ливерпулу превише времена на лопти. Ово је велика утакмица и била би велика ствар за све у клубу да је победимо. Ливерпул ће дефинитивно осетити један другачији Манчестер Јунајтед него што је то био случај на Енфилду. Али није ни крај света, ако не успемо у томе. Нећу променити мишљење о Олеу и играчима шта год да се деси у дербију“, рекао је Видић за острвске медије.

Српски ас се диви некадашњем саиграчу Оле Гунару Солскјеру како је препородио Манчестер Јунајтед.

„Оле је урадио фантастичан посао. Познаје клуб, познаје историју, ствара позитивну атмосферу, показао је да уме са играчима. Не знам како, али је одмах направио добре резултате и играчи су почели да му верују све више и више. Сада цео тим игра боље, са више самопоуздања и делује непобедиво. Очекујем да будемо још бољи. Да би градили нешто дугорочно, потребно је да градите полако. То је оно што Оле ради... Ако идете брзо, онда ћете и брже пасти. Атмосфера у клубу је сада другачија. Сматрам да је Солскјер оно што је било потребно Манчестер Јунајтеду. Јунајтед мора да верује да је ово прави пут. Ја бих веровао да сам на њиховом месту“.

Јунајтед није успео после Фергусона са Мојесом, Ван Галом и Мурињом који су имали много јачи тренерски педигре од Солскјера.

„Сви смо знали да ће бити тешко када Ферги оде, али нисмо очекивали да ће бити баш овако често. Отишао је Мојес, дошао је Ван Гал, али није било помака. Стално је била нека негативна енергија. Није лепо када видите да ваш клуб привлачи толико критика. Навијачи су више очекивали од Ван Гала и Муриња због репутације врхунских тренера коју су донели са собом. За мене је Мурињо један од најбољих тренера у последњих 40 година, али није функционисало. Сада је важно да Јунајтед са Солскјером настави да напредује. Људи воле да причају како би тренери требало да буду превише строги, али то су нека прошла времена. Чак и када сам ја био, Ферги није користио чувени „фен“ тако често као раније. Променио је приступ играчима“.

Поред тренера, највише критика последњих година у Манчестер Јунајтеду је ишло на рачун штопера које су често поредили са Видићем и Фердинандом.  

„Не волим та поређења. Када смо Рио и ја играли, поредили су нас са Брусом и Палистером. Али то су била друга времена и други фудбал, као што је и сада. Фудбал се мења“.

Видић је задовољан квалитетом Јунајтедових штопера. Поготово некадашњих саиграча Криса Смолинга и ФилаЏонса.

„Смолинг је потцењен. Играо сам са њим и знам колико вреди. Има квалитет. Откако је Оле дошао, Фил је одиграо највише утакмица и то довољно говори о поверењу у њега. Играо сам и са њим, и као у случају Смолинга, сматрам да их медији и навијачи потцењују. Када немате резултате, критике ће увек да дођу. Солскјер има различите играче, различите типове штопера и и треба само да види ко се са ким најбоље уклапа. Мислим да је Фил Џонс одрадио добар посао у последњих неколико утакмица. Крис Смолинг је добар дефанзивац, Ерик баји такође. Имамо четворицу добрих штопера и ако се упаре на прави начин, могу да извуку максимум својих квалитета“.

Посебно се Видић освнуро на партије младог Виктора Линделефа који игра као препорођен од Солскјеровог  доласка.

„Линделеф је имао тежак период на почетку и драго ми је да се вратио у форму. Није лако играти за велики клуб као што је Манчестер Јунајтед када ти не крене добро и када те критикују од почетка. Вратити се после тога значи да имате карактер. А то је веома важно да бисте играли у клубу као што је Манчестер Јунајтед. Линделеф је успео да се врати после лошег почетка. И ја сам био у таквој ситуацији. Не могу многи играчи да се врате из те ситуације. Много су га критиковали и питали се да ли је довољно добар и да ли је играч за Манчестер Јунајтед. Сада његов квалитет излази на површину када има добро окружење око себе“.

Видић сматра да Јунајтеда нема ништа слабије штопере од директних ривала.

„Генерално, када погледате друге тимове, не бих узео ниједног дефанзивца Ливерпула или Челсија у замену за нашег. Мислим да ти тимови немају боље штопере од Манчестер Јунајтеда. А то сам говорио и раније, када наши момци нису били у доброј форми“.

Чак ни Ван Дајка?!

„Ван Дајк ради сјајан посао. Јак је, брз, има ауторитет на терену. Он је велики играч, топ дефанзивац. Али када тиму иде добро, сваки појединац добија заслуге и похвале. Зато сам убеђен да и Јунајтед има врхунске дефанзивце и да ће они као и цео тим бити бољи како форма буде расла. У моје време, смо схватали да можемо да напредујемо само као тим, а не као индивидуалци. Мораш да побеђујеш, потом да освајаш трофеје и признање ће да дође само по себи. Када тим побеђује, играчи добијају самопоуздање. Почињу да верују да могу да победе свакога и не плаше се када изалзе на терен. Најгора ствар коју можете да урадите је да изађете на терен са сумњом. Сада ми се чини да наши играчи немају те сумње. Верују у себе и мисле да могу да се супроставе свима. Људи су причали како неки наши играчи нису довољно добри, а сада за Рашфорда кажу „какав играч!“, а за Погбу кажу “вау“, рекао је Видић. 

Да се подсетимо како је то радио Немања Видић... 



Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар