Бронхитис одлежите 10 дана

Инфекција горњих дисајних путева неретко може да захвати и плућа. Ако кашаљ и други симптоми трају дуже од три недеље неопходан је рендгенски снимак плућа.

Здравље 23.02.2019 | 13:11
Бронхитис одлежите 10 дана
У СЕЗОНИ респираторних инфекција и грипа многи су успели да "зараде" и бронхитис. Реч је углавном о вирусној упали бронхија која најчешће пролази за десетак дана. Међутим, ако кашаљ и други симптоми трају дуже од три недеље неопходан је рендгенски снимак плућа, а по потреби и бактериолошки преглед испљувка.

- На рендгенски снимак плућа требало би да се упуте и пацијенти код којих је након пада телесне температуре, за неколико дана дошло до њеног поновног скока - каже професор др Славица Радовановић, интерниста Клиничко-болничког центра "Драгиша Мишовић". - Јер, ово стање може да указује на упалу плућа.

Уколико је испљувак током кашљања пребојен, има непријатан мирис и јако је густ било би идеално да га лекар упути на лабораторијску анализу.

- Бактериолошки преглед спутума није увек неопходан - каже наша саговорница. - Али, је више него пожељан код старих особа, оболелих од хроничне опструктивне болести плућа, малигнитета, туберкулозе или недавно прележане пнеумоније.

У пракси лекар најчешће прописује антибиотике према искуству, јер болест не може да чека налаз, мада за антибиотиком често нема потребе.

- Бронхитис је иначе код здравих особа безопасна болест коју треба "прележати" и без посете лекару да би се спречила главна компликација - упала плућа - каже професорка Радовановић. - У случају вирусног бронхитиса најбитније је повећано узимање течности, проветравање просторија и влажење ваздуха. Такође, инхалацијом, чак и само воденом паром, спречава се исушивање и згушњавање секрета у бронхијама, односно смирује се суви надражајни кашаљ и подстиче искашљавање. Неопходна је и примена аналгетика и антипиретика, у случају ломности и високе телесне температуре.

Професорка Радовановић каже да би антибиотик требало да се пропише само изузетно, код пацијената са тежим хроничним болестима плућа и срца и при појави гнојног испљувка.

- Дешава се да лекар не разликује акутни бронхитис од погоршања хроничног бронхитиса и упале плућа, што је основни разлог за некритично прописивање антибиотика - каже наша саговорница.

Кашаљ је водећи симптом бронхитиса. Када се јави, надражајан је и сув, а за неколико дана постаје продуктиван са искашљавањем.

- Уобичајена је и појава пораста телесне температуре до 39 степени Целзијусових и обично траје три до пет дана, када се повлаче акутни симптоми - каже професорка Радовановић. - Међутим, код одраслих температура може да изостане, али само ако бронхитис није изазван вирусом грипа и аденовирусима. Од осталих симптома могу да се јаве блажа грлобоља, промуклост, умор и несаница. Код пацијената са срчаном слабошћу може да дође до отежаног или убрзаног дисања, као и до појаве модре боје коже.

СУВ ВАЗДУХ

СУВ ваздух, посебно када се удише на уста, оштећује слузницу бронха и подстиче развој упале. Зато би, каже проф. др Славица Радовановић, требало водити рачуна о влажности ваздуха у просторијама у којима се дуже борави:

- Бронхитису су нарочито подложна деца до пет година због незрелости имунитета. Код старијих, ослабљен имунитет је најчешћи разлог зашто се инфекција са грла и носа "спушта" на бронхије, а прво место где се накупљају вируси је слузница носа.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар