Bronhitis odležite 10 dana

Infekcija gornjih disajnih puteva neretko može da zahvati i pluća. Ako kašalj i drugi simptomi traju duže od tri nedelje neophodan je rendgenski snimak pluća.

Zdravlje 23.02.2019 | 13:11
Bronhitis odležite 10 dana
U SEZONI respiratornih infekcija i gripa mnogi su uspeli da "zarade" i bronhitis. Reč je uglavnom o virusnoj upali bronhija koja najčešće prolazi za desetak dana. Međutim, ako kašalj i drugi simptomi traju duže od tri nedelje neophodan je rendgenski snimak pluća, a po potrebi i bakteriološki pregled ispljuvka.

- Na rendgenski snimak pluća trebalo bi da se upute i pacijenti kod kojih je nakon pada telesne temperature, za nekoliko dana došlo do njenog ponovnog skoka - kaže profesor dr Slavica Radovanović, internista Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović". - Jer, ovo stanje može da ukazuje na upalu pluća.

Ukoliko je ispljuvak tokom kašljanja prebojen, ima neprijatan miris i jako je gust bilo bi idealno da ga lekar uputi na laboratorijsku analizu.

- Bakteriološki pregled sputuma nije uvek neophodan - kaže naša sagovornica. - Ali, je više nego poželjan kod starih osoba, obolelih od hronične opstruktivne bolesti pluća, maligniteta, tuberkuloze ili nedavno preležane pneumonije.

U praksi lekar najčešće propisuje antibiotike prema iskustvu, jer bolest ne može da čeka nalaz, mada za antibiotikom često nema potrebe.

- Bronhitis je inače kod zdravih osoba bezopasna bolest koju treba "preležati" i bez posete lekaru da bi se sprečila glavna komplikacija - upala pluća - kaže profesorka Radovanović. - U slučaju virusnog bronhitisa najbitnije je povećano uzimanje tečnosti, provetravanje prostorija i vlaženje vazduha. Takođe, inhalacijom, čak i samo vodenom parom, sprečava se isušivanje i zgušnjavanje sekreta u bronhijama, odnosno smiruje se suvi nadražajni kašalj i podstiče iskašljavanje. Neophodna je i primena analgetika i antipiretika, u slučaju lomnosti i visoke telesne temperature.

Profesorka Radovanović kaže da bi antibiotik trebalo da se propiše samo izuzetno, kod pacijenata sa težim hroničnim bolestima pluća i srca i pri pojavi gnojnog ispljuvka.

- Dešava se da lekar ne razlikuje akutni bronhitis od pogoršanja hroničnog bronhitisa i upale pluća, što je osnovni razlog za nekritično propisivanje antibiotika - kaže naša sagovornica.

Kašalj je vodeći simptom bronhitisa. Kada se javi, nadražajan je i suv, a za nekoliko dana postaje produktivan sa iskašljavanjem.

- Uobičajena je i pojava porasta telesne temperature do 39 stepeni Celzijusovih i obično traje tri do pet dana, kada se povlače akutni simptomi - kaže profesorka Radovanović. - Međutim, kod odraslih temperatura može da izostane, ali samo ako bronhitis nije izazvan virusom gripa i adenovirusima. Od ostalih simptoma mogu da se jave blaža grlobolja, promuklost, umor i nesanica. Kod pacijenata sa srčanom slabošću može da dođe do otežanog ili ubrzanog disanja, kao i do pojave modre boje kože.

SUV VAZDUH

SUV vazduh, posebno kada se udiše na usta, oštećuje sluznicu bronha i podstiče razvoj upale. Zato bi, kaže prof. dr Slavica Radovanović, trebalo voditi računa o vlažnosti vazduha u prostorijama u kojima se duže boravi:

- Bronhitisu su naročito podložna deca do pet godina zbog nezrelosti imuniteta. Kod starijih, oslabljen imunitet je najčešći razlog zašto se infekcija sa grla i nosa "spušta" na bronhije, a prvo mesto gde se nakupljaju virusi je sluznica nosa.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar