Шетајте 30 минута сваког јутра и лијекови за притисак вам неће требати

Пола сата лагане шетње сваког јутра корисно је за смањење повишеног крвног притиска, колико и лекови, показују истраживања.

Здравље 23.02.2019 | 13:06
Шетајте 30 минута сваког јутра и лијекови за притисак вам неће требати
Стручњаци са Универзитета Западне Аустралије су открили да оваква активност има заштитни ефекат током остатка дана. Они су пратили 67 старијих одраслих особа и открили да 30 минута лаганог хода ујутро помаже да се снизи крвни притисак, током дана.

"И за мушкарце и за жене, стопа смањења крвног притиска након вежбања и паузе у седењу приближила се оној која се може очекивати од лекова за притисак у овој популацији", рекао је водећи истраживач Мајкл Вилер.

Висок крвни притисак назива се још и "тихи убица" јер симптоми често остају незапажени све док не буде прекасно, пренео је "Сан" (Тхе Сун).

"Како се проценат оних који имају прекомерну тежину са повишеним крвним притиском повец́ава са годинама, усвајање стратегије која би укључивала комбиновање вежби са паузама у седењу може бити важно за контролу и спречавање развоја високог крвног притиска”, оценио је Вилер.

Британска фондација за срце поздравила је студију, објављену у часопису Хипертензија, оценивши да је 30 минута јутарње вежбе добро и за ментално здравље.

"Ова студија подржава огроман број доказа који показују да редовна физичка активност може помоц́и у снижавању крвног притиска и помоц́и да се смањи ризик од срчаног и можданог удара”, рекла је виша кардиолошка сестра у британској фондацији Крис Ален.

Ово је друга студија аустралијских стручњака. У првој је откривено да 30 минута интензивног вежбања увече не утиче на спавање - али може помоц́и да се смањи глад.

Та студија, објављена у часопису Експериментал показала је да физичка активност ноц́у није утицала на спавање.

Како је објављено у студији, вечерња вежба је такође резултирала вец́им смањењем хормона који стимулише глад у поређењу са вежбањем раније у току дана.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар