Острво на којем људи живе без текуће воде, мобилног телефона и аутомобила

На први поглед Ниихау може деловати као идеално место за одмор. У питању је најмање насељено острво на Хавајима, а простире се на око 179 квадратних километара.

Путовања 23.02.2019 | 13:04
Острво на којем људи живе без текуће воде, мобилног телефона и аутомобила
У овом тропском рају окруженом Тихим океаном температуре су током целе године између 20 и 30 степени, а плаже су препуне ретких шкољски. 

Нажалост, ретки га могу посетити. Назива се забрањеним острвом јер је у приватном власништву, а до њега се долази само ако вам упуте приватан позив. 

Краљ Каменхамеа ИВ продао је још 1863. године острво Елизабет Синклер за око 10 хиљада америчких долара, а њени наследници породица Робинсон управља њиме више од сто година.

Попис становништва из 2009. године каже да на острву живи 130 особа, али се претпоставља да је бројка у међувремену нарасла на 250 људи који живот проводе удаљени од благодети модерног живота. 

Нема ни изграђених путева, хотела ни супермаркета. Једном недељно само пристаје брод који вози потребне намирнице, а за случај опасности на располагању је хеликоптер власника док су коњи и бицикли главна транспортна средства на острву. 

Становници немају мобилне телефоне ни текућу воду, а електрична енергија добија се преко соларних панела. 

Власници желе да одрже хавајску ултуру, па је то једино острво где само ретки причају енглески језик.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар