"Дао бих оставку да сам Лукач"

- Поднио би оставку под таквим притиском јавности да сам на мјесту Драгана Лукача, рекао је вечерас бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Драгомир Јовичић у емисији Изазови БН ТВ.

Република Српска 22.02.2019 | 22:37
"Дао бих оставку да сам Лукач"
Одговарајући на питање новинара - да ли би поднио оставку да је на мјесту Драгана Лукача, Јовичић је одговорио потврдно.

"Поднио би под притиском јавности оставку да сам на том мјесту", рекао је Јовичић, наводећи да не би радио многе ствари како се данас ради у МУП РС.

“Нема власти која не користи полицију за своје интересе”, сматра бивши министар унутрашњих послова Републике Српске и садашњи професор на Факултету безбједносних наука у Бањалуци.

“Полиција Републике Српске је наша институција и сви треба да водимо рачуна”, каже он.

"Хапшења, саслушавања, кажњавања, застрашивања, пријетње и уцјене. Систем терорише грађане Српске, каже посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић који је за само један дан чак два пута био приведен.

“Дошао сам у Полицијску станицу и питао откуд ја овдје, није било одговора, рекли су ми касније да сам ту доведен јер сам оштетио полицијски аутомобил”, објашњава Станивуковић.

У низу пријава и привођења је и ново саслушање Станивуковића, који сматра да је све почело након афере “пелене”, и послије цурења снимака и података из МУП-а Српске.

Стручна јавност оцјењује да је само у посљедњих годину дана примјећено драстично нарушавање повјерења грађана у институције Републике Српске, посебно у полицију.

„Овај аудио-снимка ме подсјетио на аферу 'папак'. Тада је било много важније ко је то снимио, а не они који су трговали мандатима“, каже Драган Тодоровић из Центра за људска права, Бањалука.

- Недопустиво је да неко удара полицијца, али је исто тако недопустиво да полицијски службеник удара жену и да се не зна да ли ће цијели случај да добије епилог, каже Драган Тодоровић, Центар за људска права, Бањалука

„Нико ко критикује рад полиције не критикује саму институцију, али смо дошли у ситуацију да, ако изрекнете критику министру полиције, претвори се то да сте напали цијели МУП, тиме се гуши могућност за критику институција“, додаје Тодоровић.

Кључ проблема у Српској јесте да институције не раде свој посао, па је као домино ефекат настао низ других проблема, рекли су учесници емисије „Изазови“ БН Телевизије.

- Хапшења грађана и недавна употреба силе на Тргу Крајине су јасан чин кршења демократије и људских права у Републици Српској. Застрашивање и пријетње грађанима Српске морају бити заустављени, закључено је у емисији “Изазови” БН телевизије, али и наглашено да полиција мора да извршава наређења која су у складу са законом.





БН ТВ

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

За Господина Јовицица

22.02.2019 21:58

браво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ста браво

22.02.2019 22:25

Јел то онај Јовициц сто је добио паре од миле да оснује странку и муцка на пријасњим изборима ? Препостени Јовициц, излизани звуцник власти заглављен у прослости

Name

Пантић

22.02.2019 23:29

А за шта Браво,???? Браво за Шојић Драшка

Name

реалност

23.02.2019 06:27

Актуелна власт је уцинила толико гресака, уцествовала у толико афера да требају дати колективну оставку. А поред тога је на залост без резултата рада. Па ста треба јос да се цека?

Name

Бјег без успјеха!

23.02.2019 07:09

У лази су кратке ноге! Исувисе кратке за било какав бјег.

Name

РАСПУЦХИН

23.02.2019 07:17

Ма какво "браво" за Јовичића? Да ли "браво" за његову тезу да је први задатак полиције да чува и сачува власт?!? И то је професор? Тај што , још од када је био Брозов УДБАШ , паламуди (што би рекао наш народ) као да нико не зна ништа него он и његови ученици и као да нико прије није ништа учио нити зна? Ево извода са википедије шта је полиција и којЕ су јој надлежности (остало пронађите сами па научите а не да вам подваљују разни "професори" тврдећи да полиција има право силом чувати режим) : "Полиција је служба јавне управе којој је поверено чување јавног реда и поретка." "Полиција грађанима пружа заштиту њихових темељних уставних права и слобода и заштиту других уставом заштићених вредности." "У Србији (па тиме и у Р. С.) полицијски послови у првом реду су: заштита живота, права, сигурности и неповредивости особе заштита имовине спречавање и откривање казнених дела, преступа и прекршаја привођење починилаца казнених дела, преступа и пре­кршаја надзор и управљање саобраћаја послови са странцима на темељу закона надзор и осигурање државне границе други послови одређени законом"

Name

Аа

23.02.2019 07:53

МУП је дотакао дно, у сваком смислу, и кадровском и материјално техницком и моралним и тд и тд. Људи из МУП-а бјезе главом без обзира, преко 600 захтјева има за споразумни прекид радног односа. О томе нико не прица, нити ко пита министра за то. А то није ниста у поредјењу са цињеноцом да сад на академију примају све, без било каквих провјера знаци за пет година це такав сљам бити у полицији да је сад ово и добро

Name

Дејан

23.02.2019 08:02

Свако нормалан би дао оставку...али он то није.Опасне игре игра тај лик.Разни облици криминала.Разгранали су мрезу у мупу па то сад изгледа као организација у јузној америци коју је има Ескобар или Ел Цапо.Лукац а ни сам Додик нису свјесни да це им бас Лукац бити главни кривац сто це заврсити у затвору.Лукац је висе стете нанио Додику него сва опозиција зс 20 година.Додик све сто уради за свој углед у свијету Лукац покопа једним потезом.Ту будалетину је требало давно скинути да Додик мало проба упристојити односе у РС и РС са западом.

Name

Милиционар

23.02.2019 10:11

Ре, аа, тако је али само обична полиција бјежи а они ухљеби у разноразним измишљеним управама нигдје неће јер за плату од 2-3 хиљаде нигдје им није боље а ништа не раде...РС има више генерала полиције него србија и хрватска заједно....

Name

реално стање

24.02.2019 17:59

Фукнција Лукаца јесте да цува Милокрада, а остало иде у прилог његових лицних послова.. каквих послова, о томе касније..

Name

Исток

25.02.2019 06:53

Јовициц је примјер "продане дусе". Његова образованост у погледу полицијских послова не мозе се пореце, терминологија , вокабулар. Ал освновно поставка права, правде и цивилизованог понасања у складу са законима 21 вијека никако не могу да спојим са његовим поимањем права и правде из које произилази и његово поступање. Уоцљиво је да је за своју наклоност владајуцој партији и помоци у погледу полицајских послова од владара узео велики новац.

Name

Qуестион

22.02.2019 22:30

Само мало молићу лепо. Тог Јовичића некад представљају као аналитичара, па као некаквог професора безбједности и власника истоименог факултета, па потпредсједника ДНС-а и некадашњег предсједника СПП странке, па онда бившег министра полиције... дај коначно реците шта је и ко је тај човјек? Да ли је режимлија или није? Некад се зели представити као антирежимски (па и ова његова изјава о оставци Лукача је то) а с друге стране се некад поставља и у улогу опозиционара. И сад опет, дио је владајуће вецине у РС и био је сеф изборног стаба Павицеве странке. Плеасе, идговорите ста је он и у којем капацитету се мало помало појављује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоца

23.02.2019 06:20

очигледно незнаш шта је вегета е е

Name

Ре

23.02.2019 06:20

Скрацено лопов

Name

Е

23.02.2019 06:34

Ако не знаш, боље да и не знаш

Name

Брцак

23.02.2019 08:02

ТО ЈЕ ЈЕДАН ВЕЛИКИ ГОСПОДИН, И НАЈВЕЦИ ПРОФЕСИОНАЛАЦ У ОБЛАСТИ БЕЗБИЈЕДНОСТИ. ДА ЈЕ БОГДОМ ВИСЕ ОВАКВИХ ЉУДИ КАО СТО ЈЕ ДРАГОМИР ЈОВИЦИЦ.

Name

За Вегете И сл.

23.02.2019 08:07

Па ваљда је битно да није никога уништио сем што је попут нормалног човјека вјеровао у неке људе који су се понијела лоше на крају. Није то смртни гријех. По вашим коментарима видим, чини ми се да мислите да му треба забранити да изнесе своје мишљење, а ви неког мишљења и немате у краткосадржајним порукама које сте вјешто написали, свака Вам част.

Name

Упозорење

23.02.2019 06:34

Папци никада не дају оставке! То могу само људи са самоконтролом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

23.02.2019 06:35

Која полиција које институције.Све је то глупост фарса циркус реалити парови фарма ниста друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивио

23.02.2019 06:58

Лукац..борци ВРС су са тобом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бихаћ

23.02.2019 09:29

Тигар је са њим.

Name

Длм

23.02.2019 10:20

засто изједнацавате цасне људе који су се борили у рату и који су остали цасни и поносни у миру,са онима који су укаљали своје а и име полиције,крију се иза ратних заслуга,тобоз цувари мира и српства?!јесу ли то српски хероји,који ратне заслуге користе као камуфлазу да кандзијом по свом народу,перуци се да су нападнути они и да се тако цува српска?!боли вас к..,сељаци,трљате се од краве,палите смеце изс куце,на тудја стабла се гријете.нама подигли цијене гријања,паусали,акцизе,струја поскупила,а имамо и полицијски цас.ако,све це то народ позлатити!

Name

Бубана за АТВ

24.02.2019 08:52

Зивио комисар Лукац!

Name

Микаило

24.02.2019 12:11

Вецерас опет сетамо, придрузи се СРБ-ендо

Name

Драшко

23.02.2019 07:08

Драшко,чувај се,води рачуна о својој безбједности,знаш да си се намјерио на злочинце и убице који су се јако добро умрежили и организовали. СНСДу није раван ни један криминални клан у историји ни Београда,ни цијеле бивше ни садашње државе,ни цијелог региона. Већ су показали на шта су све спремни. Молом те,ако можеш,окупи још младих,поштених,писмених,засад неискварених људи и збацујте ову багру са власти. Уништише и посраше се на све за шта су људи гинули. Сретно и да те Бог сачува. Подршка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деx

23.02.2019 07:19

Дај човјеку власт и фотељу па ћеш видјети ко је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

23.02.2019 07:34

Протести у Србији, Тирани, Подгорици и Бањалуци – дешавају се скоро истовремено, јесу ли они Балканско пролеће. Линк: хттпс://www.данас.рс/ббц-неwс-сербиан/протести-у-србији-тирани-подгорици-и-бањалуци-десавају-се-скоро-истовремено-јесу-ли-они-балканско-пролеце/

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

23.02.2019 07:40

велико постење министра полиције његово дете да удари цвока он зна стаби радијо ваљда стоје урадјено са давидом драгицевиц а другу децу тудју мозесе по кратком поступку убијати или гурати низ степенице као стораде његови подредјени а да он да оставку заому плате и повластица онда нема ником освете за цвоке

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЦ

23.02.2019 08:05

Свака цаст за господина Драгомира Јовицица, највеци струцњак за безбједност у РС. Велики господин и постен цовјек. Зив и здрав био професоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миса

23.02.2019 08:06

Засто оставку ради папака. Коме да се правда папцима. Правда за малог Давида да а ове стрвинаре сто му ни у гробу недају мира све у п...у маyерину. Срамота све паметно и све знају. Брука. Зивио херој Лукац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјеруј

23.02.2019 08:35

Оставке дају људи који се сраме, стиде недјела људи у својим редовима, људи који својом оставком показују да нису криви што су им радили иза леђа. Они оставком очисте свој образ и образ оних који исто тако нису уништили Давида. Овако НЕОСТАВЉАЊЕ показује да стоји иза оних који су убили Драгичевићево дијете и брани их. То знамо сви, иако Ви имате потребу да оправдате НЕДЈЕЛО кроз ове поруке, Ви нисте у праву. Знајте да је све у животу пролазно и да је свако замјењив када су службене дужности у питању. Поготово част МУПа РС! Морао је знати да овакви потези које је урадио нису уродили добро, грозне слике су обишле свијет 25.децембра.2018., а све се то десило јер од почетка штити оне који су учинили зло Давиду.

Name

Поредјење

23.02.2019 08:20

Засто се пореде Јовициц и овај сад...да му не помињем име?!Немају они ниста заједницко.Цовјек фино казе,за оставку.Кад ти 10 и висе хиљада људи скандира оно сто су министру за вријеме протеста,цовјек који има образ би само спаковао кофере.Али он и даље фура своје,па,видјецемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовичић

23.02.2019 08:34

Јовичић, стари лисац премазан свим фарбама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

23.02.2019 10:00

Јовичић би овако ово или оно урадио? А управо је на његовом приватном факултету " одшколовао" већину "официра" садашњег МУП-а. Јовичићу,Јовичићу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гос..

23.02.2019 10:24

Није то више његов факултет, мало се информишите прије него сакријете своје зубе.

Name

Није више,

24.02.2019 07:46

продо га..

Name

Аца

23.02.2019 20:10

Да Лукач има образа отишао би и не би никада више стао ногом на ову напаћену земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фактицки

24.02.2019 06:49

Ми градјани БЛ му моземо тако помоци да помогнемо открити убице Драгицевица!

Name

Странац у цуду

24.02.2019 01:52

Код вас сви функционери из мала села, а нема нико из урбана средина, нема ни једна университy у српска ентитет, а сви сами себи написала университy диплома, а не зна цитати. Мислим да сви млада људи треба да доде код нас у цивилизатион, а онда ми направила зид као израели око српска ентитет и бацила кљуц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

24.02.2019 07:05

Лукац одма да поднесе оставку за његовог мандата је доста уцињено лосе поцнимо од крађе на ауто путу па убиства које до данас није реализирано лукас марс напоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жика

24.02.2019 08:42

Поздрав од Сороша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

25.02.2019 12:36

Ма пустите Јовчића,продаје се као професионалац,излизани политички папак,уз сваку је власт итд.Не заборавимо да је почетак краја МУПа РС почео његовим доласком за министра и муфљуза Његуша за директора полиције.Под плашто м реформе укинули су поједине центре јавне безбједности професионалце,јер заиста нису тада били никакав ауторитет у МУПу.Доставили списак ПТФ- међународној полицији,људи за десертификацију и престанак радног односа,а за то им је Средоје новић припремио законску подлогу измјеном закона 1998 или 1999 год.да се луди збаце на улицу без икаквих права.Тако је измасакрирано на стотине припадника МУПа,под изговором имајуратну прошлост,јер је И МУП требало очистити од таквих људи јер на власт субпристигли дезертери и профитери!

ОДГОВОРИТЕ