Вријеме је да се посветимо цвијећу

Зима је при крају, очекује нас још једино чувена „Баба Марта“. Природа се буди тако да је прави час да размишљамо како да уредимо двориште, или башту, уколико је имамо.

Занимљивости 22.02.2019 | 12:13
Вријеме је да се посветимо цвијећу
Уз мало труда, чак и особе које се никада нису опробале у садњи, могу да уживају у цвећу и то без много улагања. Ада Столић, струћњак за хортикултуру, гостујући у Јутарњем програму, саветује да је време да кренемо са првим припремама.

После овако јаке зиме, кад прође овај још један хладан талас, можемо слободно почети са чишћењем, орезивањем и окопавањем. Када то обавимо може се приступити садњи, пресађивању и ђубрењу, наглашава Столићева.

Јесење луковице, које су зиму провеле у земљи, ускоро ће почети да цветају. Сада је време да се пролећне луковице ставе у земљу, препоручује стручњак за хортикултуру.

Такође, време је и за сређивање травњака. „Сада би их требало комплетно 'очешљати', ограбуљати. Ако сте у могућности  и да се вертикулира, баци ђубриво. Можете додати вештачко или природно, и да се посеје. Али да се претходно баш добро 'ишчешља'“, напомиње Столићева.

Препоручује прскање плавим уљем јер је оно најбоље за прво пролећно прскање као заштита од свих врста штеточина, и то без обзира да ли се ради о воћу или цвећу.

Време је за припрему и саксијског цвећа
Може се потопити и коприва, па тиме заштитити и прихранити биљке. „Можете потопити и дуван. Он убија људе, али убија и све инсекте", додаје Столићева.

Руже које су презимиле у земљи, ако су у јесен благовремено огрнуте, сада треба окопати, орезати делове које је уништила хладноћа, очистити и прегледати има ли каквих патогених обољења. „И обавезно да се испрскају", наглашава Ада Столић, стручњак за хортикултуру, на крају гостовања у Јутарњем програму.


РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар