Vrijeme je da se posvetimo cvijeću

Zima je pri kraju, očekuje nas još jedino čuvena „Baba Marta“. Priroda se budi tako da je pravi čas da razmišljamo kako da uredimo dvorište, ili baštu, ukoliko je imamo.

Zanimljivosti 22.02.2019 | 12:13
Vrijeme je da se posvetimo cvijeću
Uz malo truda, čak i osobe koje se nikada nisu oprobale u sadnji, mogu da uživaju u cveću i to bez mnogo ulaganja. Ada Stolić, strućnjak za hortikulturu, gostujući u Jutarnjem programu, savetuje da je vreme da krenemo sa prvim pripremama.

Posle ovako jake zime, kad prođe ovaj još jedan hladan talas, možemo slobodno početi sa čišćenjem, orezivanjem i okopavanjem. Kada to obavimo može se pristupiti sadnji, presađivanju i đubrenju, naglašava Stolićeva.

Jesenje lukovice, koje su zimu provele u zemlji, uskoro će početi da cvetaju. Sada je vreme da se prolećne lukovice stave u zemlju, preporučuje stručnjak za hortikulturu.

Takođe, vreme je i za sređivanje travnjaka. „Sada bi ih trebalo kompletno 'očešljati', ograbuljati. Ako ste u mogućnosti  i da se vertikulira, baci đubrivo. Možete dodati veštačko ili prirodno, i da se poseje. Ali da se prethodno baš dobro 'iščešlja'“, napominje Stolićeva.

Preporučuje prskanje plavim uljem jer je ono najbolje za prvo prolećno prskanje kao zaštita od svih vrsta štetočina, i to bez obzira da li se radi o voću ili cveću.

Vreme je za pripremu i saksijskog cveća
Može se potopiti i kopriva, pa time zaštititi i prihraniti biljke. „Možete potopiti i duvan. On ubija ljude, ali ubija i sve insekte", dodaje Stolićeva.

Ruže koje su prezimile u zemlji, ako su u jesen blagovremeno ogrnute, sada treba okopati, orezati delove koje je uništila hladnoća, očistiti i pregledati ima li kakvih patogenih oboljenja. „I obavezno da se isprskaju", naglašava Ada Stolić, stručnjak za hortikulturu, na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.


RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar