СП: Брука Србије у Естонији! Са Израелом ''на нож''!

Србија се обрукала у Естонији и пропустила прву шансу за Мундобаскет! Кошаркашка репрезентација Србије поражена је од Естоније у Талину и остала, барем за сада, без пласмана на Светско првенство.  Опет пораз "орлова" у Талину, драма се наставља! Естонија у четвртој четвртини надиграла изабранике Александра Ђорђевића и одложила одлуку о пласману на Мундобаскет.  Шокантан пораз у Естонији, бити или не бити за Србију у недељу! Све ће се решавати у Београду против Израела. . .

Кошарка 21.02.2019 | 20:10
СП: Брука Србије у Естонији! Са Израелом ''на нож''!
Србија је, после драматичне завршнице, поражена резултатом 71:70, па ће прилику за пласман на Мундобаскет морати да тражи у последњем колу.

И поред пораза изабраници селектора Александра Ђорђевића и даље имају све у својим рукама, с обзиром да им је потребна само победа против Израела на домаћем паркету у недељу како би се пласирали на Мундобаскет.

Уколико Србија у том мечу такође забележи неуспех, и даље ће моћи до пролаза на Светско првенство у Кини, ако се поклопе други резултати у групи Л.

Повратник у репрезентацију у овом мечу био је Милош Теодосић, који је "орловима" донео потребну чврстину и организацију у нападу.

У првој четвртини, а и целом првом полувремену, није виђена претерано квалитетна кошарка. Србија је промашила солидан број отворених шутева, али је на другој страни играла довољно добру одбрану како би одржавала предност.

Домаћи кошаркаши су углавном шутирали тројке, пре свега због добре ротације и преузимања у одбрани Србије, али нису били ни близу онолико ефикасни колико су желели да буду.

Србија је тражила игру већином првих 20 минута, а поред Теодосића, који је погодио две тројке и поделио неколико прелепих пасева, истакао се и Милосављевић са 11 поена.

Србија ни трећу четвртину није почела онако како се очекује, али је одржавала предност. Теодосић је наставио да игра топло-хладно, док се Милосављевић и даље издвајао као најрасположенији.

Наши репрезентативци су и тај део меча добили, као и претходна два, али је предност пред последњих десет минута имала тек пет поена предности. Током четврте деонице Естонија је држала пристојан заостатак и наставила да користи исту тактику коју је имала током целог меча, а то је шутирање великог броја тројки.

Оно што им претходних пола сата игре није полазило за руком кренуло је у овом делу меча, а Србија није имала адекватну игру у нападу да одговори противницима и направи неку брзу серију. Ушло се у последња два минута и, право ни из чега, Естонија је имала прилику да дође до великог скалпа и победе.

Теодосић, повратник и капитен, хтео је да буде херој у финишу, али у неколико наврата није био успешан. Изгубио је лопту, а "орлови" су у одбрани лоше ротирали и примили тројку за 71:68 на десет секунди до краја.

У том тренутку поново је покушао Теодосић, који је у покушају да изнуди фаул при шуту за три поена лоше избацио лопту, која се срећно одбила до Јеловца. Крилни центар је истрчао ван линије за три поена и насамарио противнике, те изнудио фаул.

Јеловац је погодио прва два бацања, али код трећег није имао среће, па је лопта за длаку остала ван обруча. Она се одбила код Милосављевића, који није ни добацио, па је победа остала у рукама Естоније.

Србија наредни меч, који ће можда одлучивати о проласку на Светско првенство, игра у недељу до 16 часова у дворани "Александар Николић".

Светско првенство у Кини на програму је од 31. августа до 15. септембра.

Репрезентација Србије није искористила прву "меч лопту" у Л групи квалификација за Светски куп у Кини.

Иако је Ђорђевићева чета имала све у својим рукама, водила 57:49 у 31. минуту, лоша одбрана током целе четврте четвртине и серија промашаја Милоша Теодосића у последњим минутима, одвели су "орлове" у неочекивани пораз.

Естонија - Србија 71:70 (14:16, 17:18, 18:20, 22:16)!

После тројке Рајестеа 10 секунди пре краја, Теодосић је промашио тројку за изједначење, а Стеван Јеловац забележио скок у нападу и био фаулиран при шуту за три поена. Нажалост, погодио је само прва два слободна бацања и пропустио шансу да избори продужетак, док очајнички покушај Драгана Милосављевића након новог скока није дошао ни до обруча.

С обзиром на победу Израела над Немачком 81:77, пропала је могућност да Србија на "мала врата" ипак обезбеди пролаз, коло пре краја.

Одлучиваће тако меч Србија - Израел, у недељу у дворани "Александар Николић".

С обзиром на све извеснију победу Грчке над Грузијом (меч је у току), чак и нови пораз "орлова", овог пута од директног конкурента, лако би могао да буде довољан да Светски куп 2019. не прође без вицешампиона из Шпаније 2014!

Само је потребно да не буде више од 22 поена разлике, уз услов да Грузија на свом паркету не дозволи изненађење против Естоније. Ако Естонија буде славила, онда би се Израел чак и минималном победом у Београду пласирао на Мундобаскет.

Постојала је пре овог меча блага бојазан да се не понови историја, пораз у Талину у претпоследњем колу квалификација за Европско првенство, септембра 2012, али десило се управо то.

Иако су у првом полувремену лоше шутирали и правили неке почетничке грешке у нападу, "орлови" су скоро све време водили.

То што добру одбрану нису на време материјализовали и стекли двоцифрену предност - што би им омогућило да играју са мање притиска, а можда би и обесхрабрило ривала - осветиће им се у последњих десетак минута, када су Естонци убацили четири од својих девет тројки на овој утакмици.

Док је Теодосић имао снаге, служио га је и шут и био је на високом нивоу што се тиче организације напада. Имао је "дабл-дабл" учинак, нанизавши 10 асистенција иако су му поједини саиграчи били потпуно изван ритма.

Доскорашњи плејмејкер Лос Анђелес Клиперса у 31. минуту је убацио своју четврту тројку из шест покушаја, да би након тога ушао у фазу претераног солирања и са пет узастопних промашаја ван линије 6,75 метара - из најбоље жеље, разуме се - допринео преокрету.

Осим изгубљених лопти, којих су имали седам више од противника (16:9), "орлови" су нижим Естонцима дозволили да после промашаја ухвате чак 13 лопти под нашим кошем. Свих тих грешака, несмотрености и пропуста, на крају је било таман толико да Србија доживи минималан пораз и доведе у питање одлазак на Мундобаскет.

Али, и даље је све у нашим рукама...



Не ваља! Србија није успела да савлада Естонију у Талину - 70:71 (16:14, 18:17, 20:18, 16:22). Ово је ударац какав нам никако није био потребан... 

Догодио се сценарио којег смо се сви плашили. Србија је претрпела пораз какав нико није желео у завршници где су живци пуцали као струне. Имао је Стеван Јеловац три слободна бацања да одведе утакмицу у продужетак, али треће није искористио. На семафору је било свега 3,1 секунд до краја, лопта се одбила право у руке Драгана Милосављевића који је можда и исхитрено упутио шут с једне ноге и то је био крај... Србији је сада по сваку цену потребан тријумф над Израелом, јер ће се у супротном опростити од учешћа на великом такмичењу и брањења сребра из Мадрида. Јер, Израел је тријумфом над Немачком дошао у ситуацију да брејком у дворани Александар Николић направи чудо.

Осам минута пре последњег звука сирене Србија је имала седам поена вишка (59:52) и прилику да својим ауторитетом закуца Естонију и направи резултат вредан оверавања кинеске визе. Уместо тога, Србија је дозволила противнику да се размаше и искористи шут за три поена као једини квалитет којим располаже. Кристјан Китсинг, његов имењак Куламае и Сандер Рајесте константно су давали вештачко дисање свом тиму и на крају успели да оживе готово прежаљену Естонију. Не само да су је оживели, већ су Орловима лупили шамар због којег ће дуго црвенети образи. 

Тако се дошло у ситуацију да Китсинг после фаула Драгана Милосављевића погоди два слободна бацања за 68:68, 46 секунди до истека четврте деонице. А онда су играчи Србије показали своју тамну страну... Милош Теодосић је упутио шут за три поена при истеку напада, али је лопта стигла до Стевана Јеловца. Новопечени кошаркаш Гацијантепа проследио је брзо додавање поново до свог капитена који је имао најбољу намеру, али је лоше селектирао шут, што је Естонији дало шансу да окрене резултат. То се и десило, пошто је талентовани кошаркаш другог тима Басконије послао копље право у срце актуелног светског вицешампиона за резултат 71:68... Уз 15 секунди до краја Србија је поново оманула. 

Одговорност је поново узео Теодосић, упркос томе што два месеца није у такмичарском ритму, што се убрзо видело и на делу. Срећом, отпадак је опет покупио Јеловац из чега је чак извукао и Китсингов фаул у шуту за три поена. Али, уместо филмског краја за Србију, Естонија је омогућила својим времешним асовимаКристјана Кангура, Јанара Талтса и Грегора Арбета да добију опроштај од репрезентативног дреса какав заслужују... Китсинг и Куламае су са по 18 поена предводили Естонију у дежа-ви победи која је многима вратила сећања на оно црно септембарско вече у квалификацијама за Евробаскет у Словенији, када је Србија такође посустала у последњој четвртини и дозволила ривалу историјску победу.

Србија је по ко зна који пут у овим квалификацијама постала жртва лоших одлука, недостатка концентрације и несхватљиве брзоплетости. Имали су наши кошаркаши све у својим рукама, али су на крају упропастили своју шансу да пребрину све бриге у Талину и онда растерећени дочекају Израел у недељу. Уместо тога, Србија ће дрхтати и у последњој утакмици, јер оно што су играчи у црвеним дресовима показали далеко је од игре која обећава пласман на Светски куп. Истина, Орлови су имали само три дана за рад и припрему, Ђорђевић је у Талин повео тим који се први пут окупио у овом саставу, али оправдање не би смело да постоји јер је Србија по сваком параметру боља.

Оно што највише боли јесте начин на који је дозвољен још један црни дан у пребогатој кошаркашкој историји. Естонија је показала да има веће срце и жељу, а упркос знатно скромнијем квалитету изабраници Тита Сока имали су чак 13 офанзивних скокова и само девет изгубљених лопти, наспрам чак шеснаест грешака Србије...

Милош Теодосић јесте имао 16 поена, али уз само четири поготка из игре (4/16) и чак једанаест испаљених далекометних хитаца (4/11). Поделио је и 10 асистенција, мада је утисак да је могао да их има и много више да су саиграчи користили његов вансеријски преглед игре и пре свега имали више концентрације. Стеван Јеловацје утакмицу завршио са 19 поена (7/12 из игре) и осам скокова, док је Драган Милосављевић био можда и најбољи играч Србије на овој утакмици. Убацио је 16 поена, ухватио четири лопте, а његова пожртвованост у обе фазе игре често је Србији пружала могућност више да се резултатски одлепи. Али, то није искорстила. Не зато што није желела, већ зато што није показала победнички карактер. Црту великана и наметнула свој стил игре. Уместо тога, Србија је прихватила естонски рецепт и ушла у трку распуцавања коју на крају није добила.

Ништа није изгубљено, али овим поразом Србија ће, чак и уз победу над Израелом, можда на жребу бити у подређеном положају, односно у групи тимова које чека тежа група. Али, о том-потом... Прво да ми савладамо Израел, ако је могуће...

ЕСТОНИЈА: Дрел 4, Рајесте 3 (5ск, 5ас, 3изг), Треиер, Лане 2, Талтс 4 (5ск), Арбет 1 (3ас), Кангур 4 (3ск), Нургер 9, Јоесар 8 (9ск, 2укр, 2блк), Китсинг 18 (тројке 4/7, 4ск), Пасоја, Куламае 18 (тројке 3/6, 4ас).

СРБИЈА: Теодосић 16 (шут за два 0/3, тројке 4/11, 10ас, 2укр, 5изг), Симоновић, Јеловац 19 (8ск, 2блк), Паунић, Тепић 2 (4ск), Милосављевић 16 (4ск), Радуљица 8 (6ск, 3изг), Бирчевић 2, Јовановић, Ђоковић, Аврамовић 5, Гагић 2 (3ск).

ГРУПА Л - 9. коло

Естонија - Србија 71:70
Израел - Немачка 81:77
Грчка - Грузија 19.30.

ТАБЕЛА: Грчка* 9-1, Немачка* 9-2, Србија 6-5, Грузија 5-5, Израел 5-6, Естонија 3-8.

ПАРОВИ ПОСЛЕДЊЕГ КОЛА (недеља): Србија - Израел 16.00, Грузија - Естонија 16.00, Немачка - Грчка 18.00.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

рск

21.02.2019 19:49

брука и срамота одлази сале

ОДГОВОРИТЕ