SP: Bruka Srbije u Estoniji! Sa Izraelom ''na nož''!

Srbija se obrukala u Estoniji i propustila prvu šansu za Mundobasket! Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od Estonije u Talinu i ostala, barem za sada, bez plasmana na Svetsko prvenstvo.  Opet poraz "orlova" u Talinu, drama se nastavlja! Estonija u četvrtoj četvrtini nadigrala izabranike Aleksandra Đorđevića i odložila odluku o plasmanu na Mundobasket.  Šokantan poraz u Estoniji, biti ili ne biti za Srbiju u nedelju! Sve će se rešavati u Beogradu protiv Izraela. . .

Košarka 21.02.2019 | 20:10
SP: Bruka Srbije u Estoniji! Sa Izraelom ''na nož''!
Srbija je, posle dramatične završnice, poražena rezultatom 71:70, pa će priliku za plasman na Mundobasket morati da traži u poslednjem kolu.

I pored poraza izabranici selektora Aleksandra Đorđevića i dalje imaju sve u svojim rukama, s obzirom da im je potrebna samo pobeda protiv Izraela na domaćem parketu u nedelju kako bi se plasirali na Mundobasket.

Ukoliko Srbija u tom meču takođe zabeleži neuspeh, i dalje će moći do prolaza na Svetsko prvenstvo u Kini, ako se poklope drugi rezultati u grupi L.

Povratnik u reprezentaciju u ovom meču bio je Miloš Teodosić, koji je "orlovima" doneo potrebnu čvrstinu i organizaciju u napadu.

U prvoj četvrtini, a i celom prvom poluvremenu, nije viđena preterano kvalitetna košarka. Srbija je promašila solidan broj otvorenih šuteva, ali je na drugoj strani igrala dovoljno dobru odbranu kako bi održavala prednost.

Domaći košarkaši su uglavnom šutirali trojke, pre svega zbog dobre rotacije i preuzimanja u odbrani Srbije, ali nisu bili ni blizu onoliko efikasni koliko su želeli da budu.

Srbija je tražila igru većinom prvih 20 minuta, a pored Teodosića, koji je pogodio dve trojke i podelio nekoliko prelepih paseva, istakao se i Milosavljević sa 11 poena.

Srbija ni treću četvrtinu nije počela onako kako se očekuje, ali je održavala prednost. Teodosić je nastavio da igra toplo-hladno, dok se Milosavljević i dalje izdvajao kao najraspoloženiji.

Naši reprezentativci su i taj deo meča dobili, kao i prethodna dva, ali je prednost pred poslednjih deset minuta imala tek pet poena prednosti. Tokom četvrte deonice Estonija je držala pristojan zaostatak i nastavila da koristi istu taktiku koju je imala tokom celog meča, a to je šutiranje velikog broja trojki.

Ono što im prethodnih pola sata igre nije polazilo za rukom krenulo je u ovom delu meča, a Srbija nije imala adekvatnu igru u napadu da odgovori protivnicima i napravi neku brzu seriju. Ušlo se u poslednja dva minuta i, pravo ni iz čega, Estonija je imala priliku da dođe do velikog skalpa i pobede.

Teodosić, povratnik i kapiten, hteo je da bude heroj u finišu, ali u nekoliko navrata nije bio uspešan. Izgubio je loptu, a "orlovi" su u odbrani loše rotirali i primili trojku za 71:68 na deset sekundi do kraja.

U tom trenutku ponovo je pokušao Teodosić, koji je u pokušaju da iznudi faul pri šutu za tri poena loše izbacio loptu, koja se srećno odbila do Jelovca. Krilni centar je istrčao van linije za tri poena i nasamario protivnike, te iznudio faul.

Jelovac je pogodio prva dva bacanja, ali kod trećeg nije imao sreće, pa je lopta za dlaku ostala van obruča. Ona se odbila kod Milosavljevića, koji nije ni dobacio, pa je pobeda ostala u rukama Estonije.

Srbija naredni meč, koji će možda odlučivati o prolasku na Svetsko prvenstvo, igra u nedelju do 16 časova u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Svetsko prvenstvo u Kini na programu je od 31. avgusta do 15. septembra.

Reprezentacija Srbije nije iskoristila prvu "meč loptu" u L grupi kvalifikacija za Svetski kup u Kini.

Iako je Đorđevićeva četa imala sve u svojim rukama, vodila 57:49 u 31. minutu, loša odbrana tokom cele četvrte četvrtine i serija promašaja Miloša Teodosića u poslednjim minutima, odveli su "orlove" u neočekivani poraz.

Estonija - Srbija 71:70 (14:16, 17:18, 18:20, 22:16)!

Posle trojke Rajestea 10 sekundi pre kraja, Teodosić je promašio trojku za izjednačenje, a Stevan Jelovac zabeležio skok u napadu i bio fauliran pri šutu za tri poena. Nažalost, pogodio je samo prva dva slobodna bacanja i propustio šansu da izbori produžetak, dok očajnički pokušaj Dragana Milosavljevića nakon novog skoka nije došao ni do obruča.

S obzirom na pobedu Izraela nad Nemačkom 81:77, propala je mogućnost da Srbija na "mala vrata" ipak obezbedi prolaz, kolo pre kraja.

Odlučivaće tako meč Srbija - Izrael, u nedelju u dvorani "Aleksandar Nikolić".

S obzirom na sve izvesniju pobedu Grčke nad Gruzijom (meč je u toku), čak i novi poraz "orlova", ovog puta od direktnog konkurenta, lako bi mogao da bude dovoljan da Svetski kup 2019. ne prođe bez vicešampiona iz Španije 2014!

Samo je potrebno da ne bude više od 22 poena razlike, uz uslov da Gruzija na svom parketu ne dozvoli iznenađenje protiv Estonije. Ako Estonija bude slavila, onda bi se Izrael čak i minimalnom pobedom u Beogradu plasirao na Mundobasket.

Postojala je pre ovog meča blaga bojazan da se ne ponovi istorija, poraz u Talinu u pretposlednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, septembra 2012, ali desilo se upravo to.

Iako su u prvom poluvremenu loše šutirali i pravili neke početničke greške u napadu, "orlovi" su skoro sve vreme vodili.

To što dobru odbranu nisu na vreme materijalizovali i stekli dvocifrenu prednost - što bi im omogućilo da igraju sa manje pritiska, a možda bi i obeshrabrilo rivala - osvetiće im se u poslednjih desetak minuta, kada su Estonci ubacili četiri od svojih devet trojki na ovoj utakmici.

Dok je Teodosić imao snage, služio ga je i šut i bio je na visokom nivou što se tiče organizacije napada. Imao je "dabl-dabl" učinak, nanizavši 10 asistencija iako su mu pojedini saigrači bili potpuno izvan ritma.

Doskorašnji plejmejker Los Anđeles Klipersa u 31. minutu je ubacio svoju četvrtu trojku iz šest pokušaja, da bi nakon toga ušao u fazu preteranog soliranja i sa pet uzastopnih promašaja van linije 6,75 metara - iz najbolje želje, razume se - doprineo preokretu.

Osim izgubljenih lopti, kojih su imali sedam više od protivnika (16:9), "orlovi" su nižim Estoncima dozvolili da posle promašaja uhvate čak 13 lopti pod našim košem. Svih tih grešaka, nesmotrenosti i propusta, na kraju je bilo taman toliko da Srbija doživi minimalan poraz i dovede u pitanje odlazak na Mundobasket.

Ali, i dalje je sve u našim rukama...



Ne valja! Srbija nije uspela da savlada Estoniju u Talinu - 70:71 (16:14, 18:17, 20:18, 16:22). Ovo je udarac kakav nam nikako nije bio potreban... 

Dogodio se scenario kojeg smo se svi plašili. Srbija je pretrpela poraz kakav niko nije želeo u završnici gde su živci pucali kao strune. Imao je Stevan Jelovac tri slobodna bacanja da odvede utakmicu u produžetak, ali treće nije iskoristio. Na semaforu je bilo svega 3,1 sekund do kraja, lopta se odbila pravo u ruke Dragana Milosavljevića koji je možda i ishitreno uputio šut s jedne noge i to je bio kraj... Srbiji je sada po svaku cenu potreban trijumf nad Izraelom, jer će se u suprotnom oprostiti od učešća na velikom takmičenju i branjenja srebra iz Madrida. Jer, Izrael je trijumfom nad Nemačkom došao u situaciju da brejkom u dvorani Aleksandar Nikolić napravi čudo.

Osam minuta pre poslednjeg zvuka sirene Srbija je imala sedam poena viška (59:52) i priliku da svojim autoritetom zakuca Estoniju i napravi rezultat vredan overavanja kineske vize. Umesto toga, Srbija je dozvolila protivniku da se razmaše i iskoristi šut za tri poena kao jedini kvalitet kojim raspolaže. Kristjan Kitsing, njegov imenjak Kulamae i Sander Rajeste konstantno su davali veštačko disanje svom timu i na kraju uspeli da ožive gotovo prežaljenu Estoniju. Ne samo da su je oživeli, već su Orlovima lupili šamar zbog kojeg će dugo crveneti obrazi. 

Tako se došlo u situaciju da Kitsing posle faula Dragana Milosavljevića pogodi dva slobodna bacanja za 68:68, 46 sekundi do isteka četvrte deonice. A onda su igrači Srbije pokazali svoju tamnu stranu... Miloš Teodosić je uputio šut za tri poena pri isteku napada, ali je lopta stigla do Stevana Jelovca. Novopečeni košarkaš Gacijantepa prosledio je brzo dodavanje ponovo do svog kapitena koji je imao najbolju nameru, ali je loše selektirao šut, što je Estoniji dalo šansu da okrene rezultat. To se i desilo, pošto je talentovani košarkaš drugog tima Baskonije poslao koplje pravo u srce aktuelnog svetskog vicešampiona za rezultat 71:68... Uz 15 sekundi do kraja Srbija je ponovo omanula. 

Odgovornost je ponovo uzeo Teodosić, uprkos tome što dva meseca nije u takmičarskom ritmu, što se ubrzo videlo i na delu. Srećom, otpadak je opet pokupio Jelovac iz čega je čak izvukao i Kitsingov faul u šutu za tri poena. Ali, umesto filmskog kraja za Srbiju, Estonija je omogućila svojim vremešnim asovimaKristjana Kangura, Janara Taltsa i Gregora Arbeta da dobiju oproštaj od reprezentativnog dresa kakav zaslužuju... Kitsing i Kulamae su sa po 18 poena predvodili Estoniju u deža-vi pobedi koja je mnogima vratila sećanja na ono crno septembarsko veče u kvalifikacijama za Evrobasket u Sloveniji, kada je Srbija takođe posustala u poslednjoj četvrtini i dozvolila rivalu istorijsku pobedu.

Srbija je po ko zna koji put u ovim kvalifikacijama postala žrtva loših odluka, nedostatka koncentracije i neshvatljive brzopletosti. Imali su naši košarkaši sve u svojim rukama, ali su na kraju upropastili svoju šansu da prebrinu sve brige u Talinu i onda rasterećeni dočekaju Izrael u nedelju. Umesto toga, Srbija će drhtati i u poslednjoj utakmici, jer ono što su igrači u crvenim dresovima pokazali daleko je od igre koja obećava plasman na Svetski kup. Istina, Orlovi su imali samo tri dana za rad i pripremu, Đorđević je u Talin poveo tim koji se prvi put okupio u ovom sastavu, ali opravdanje ne bi smelo da postoji jer je Srbija po svakom parametru bolja.

Ono što najviše boli jeste način na koji je dozvoljen još jedan crni dan u prebogatoj košarkaškoj istoriji. Estonija je pokazala da ima veće srce i želju, a uprkos znatno skromnijem kvalitetu izabranici Tita Soka imali su čak 13 ofanzivnih skokova i samo devet izgubljenih lopti, naspram čak šesnaest grešaka Srbije...

Miloš Teodosić jeste imao 16 poena, ali uz samo četiri pogotka iz igre (4/16) i čak jedanaest ispaljenih dalekometnih hitaca (4/11). Podelio je i 10 asistencija, mada je utisak da je mogao da ih ima i mnogo više da su saigrači koristili njegov vanserijski pregled igre i pre svega imali više koncentracije. Stevan Jelovacje utakmicu završio sa 19 poena (7/12 iz igre) i osam skokova, dok je Dragan Milosavljević bio možda i najbolji igrač Srbije na ovoj utakmici. Ubacio je 16 poena, uhvatio četiri lopte, a njegova požrtvovanost u obe faze igre često je Srbiji pružala mogućnost više da se rezultatski odlepi. Ali, to nije iskorstila. Ne zato što nije želela, već zato što nije pokazala pobednički karakter. Crtu velikana i nametnula svoj stil igre. Umesto toga, Srbija je prihvatila estonski recept i ušla u trku raspucavanja koju na kraju nije dobila.

Ništa nije izgubljeno, ali ovim porazom Srbija će, čak i uz pobedu nad Izraelom, možda na žrebu biti u podređenom položaju, odnosno u grupi timova koje čeka teža grupa. Ali, o tom-potom... Prvo da mi savladamo Izrael, ako je moguće...

ESTONIJA: Drel 4, Rajeste 3 (5sk, 5as, 3izg), Treier, Lane 2, Talts 4 (5sk), Arbet 1 (3as), Kangur 4 (3sk), Nurger 9, Joesar 8 (9sk, 2ukr, 2blk), Kitsing 18 (trojke 4/7, 4sk), Pasoja, Kulamae 18 (trojke 3/6, 4as).

SRBIJA: Teodosić 16 (šut za dva 0/3, trojke 4/11, 10as, 2ukr, 5izg), Simonović, Jelovac 19 (8sk, 2blk), Paunić, Tepić 2 (4sk), Milosavljević 16 (4sk), Raduljica 8 (6sk, 3izg), Birčević 2, Jovanović, Đoković, Avramović 5, Gagić 2 (3sk).

GRUPA L - 9. kolo

Estonija - Srbija 71:70
Izrael - Nemačka 81:77
Grčka - Gruzija 19.30.

TABELA: Grčka* 9-1, Nemačka* 9-2, Srbija 6-5, Gruzija 5-5, Izrael 5-6, Estonija 3-8.

PAROVI POSLEDNJEG KOLA (nedelja): Srbija - Izrael 16.00, Gruzija - Estonija 16.00, Nemačka - Grčka 18.00.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rsk

21.02.2019 19:49

bruka i sramota odlazi sale

ODGOVORITE