Полемика око ВАР-а у Србији...

Радојчић – права ствар, само да се човек и технологија уиграју! Петровић – бесмислено кад је 500 људи на трибинама! Опречна мишљења некадашњих арбитара. . .

Фудбал 24.02.2019 | 00:00
Полемика око ВАР-а у Србији...
Не може Србија без подела. Једни кажу „за“, други „против“, па тако и у случају најаве увођења ВАР-а у овдашњи фудбал стижу опречни ставови бивших судија.

Зоран Петровић, пре Милорада Мажића, један од наших најутицајнијих арбитара свих времена, одбацио је идеју да технологија примењива у Италији, Немачкој, Француској и Шпанији, као и на теренима Лиге шампиона, заживи у Суперлиги, док његов колега по струци, Игор Радојчић на становишту да би што пре требало да се укључимо у светске трендове.

Ипак, има и оних који опомињу да би најпре требало да средимо стадионе, побољшамо услове за играње и гледање фудбала, па да тек онда приступимо увођењу ВАР-а.

„Технолошке могућности су такве да се тај систем све чешће користи у фудбалу. Исти талас следе и мање земље. Иако је због тога игра можда интересантнија, нисам одушевљен ВАР-ом“, истиче у разговору за Спортски журнал Петровић, тренутно председник Судијске комисије ФСС и посматрач суђења на утакмицама Лиге шампиона. „Судије на овај начин постају робови ВАР-а. Могућност исправљања одлука после гледања снимака, не личи ми на судије. С друге стране, са обе руке сам за увођење гол-технологије. Најважније је знати са сигурношћу да ли је лопта прешла гол-линију, офсајди, пенали и остало су мање битни“.

Пре два дана, на састанку Заједнице клубова Супер и Прве лиге Србије једногласно је усвиојена иницијатива Партизана да се формира Радна група за увођење ВАР у српски фудбал. Замишљено је да израда плана почне већ за две седмице, а да се најкасније од сезоне 2021/2022 примени на нашим теренима.

Дотад је потребно обезбедити услове и финансије. На пример, сваки клуб би морао на стадиону да осигура места за 12 камера које би покриле разлилчите делове терена, а груба процена је да би увођење ВАР-а коштало између 2.400.000 и 3.000.000 долара, с тим да би, као у Хрватској, већи део трошкова сносила ФИФА.

„Од арбитара ће се сад очекивати да буду непогрешиви, ништа више неће бити исто. Кад смо први пут у Србији разговарали о томе сагласили смо се да смо две до десет година далеко од увођења ове врсте техниологије. Сад је одлучено да се ВАР примењује од сезоне 2021/2022. Видећемо да ли ћемо тад доћи у позицију да можемо да инсталирамо толики број камера на свим стадионима. Постоји и питање интересовања. Бесмислено је да уводимо ВАР, а имамо више утакмица са по 500 гледалаца на трибинама. Бојим се да не одемо у крајност. Да екипе на терену почну да се буне и захтевају прегледавање снимка и за најобичнији прекршај на средини терена. Волео бих да грешке сведемо на најмању меру, а остаје нам да видимо какав ће бити фудбал без грешака. Можда ће нас нека дешавања уверити у суптоно“, закључио је Зоран Петровић.

Потпуно другачије мишљење на страницама Блица износи Зоран Радојчић, некада помоћник МилорадаМажића, у последње време стручни консултант на ТВ Аренаспорт кад су спорне ситуације из Суперлиге у питању.

„Нове технологије имају своју цену, али ВАР није будућност, већ садашњост фудбала. Више нема назад. Нисмо први, али нећемо да будемо ни последњи. У овом тренутку важно је да будемо реални и да одредимо рок који може да се испоштује. Журба би само довела до грешака и онда ВАР у Србији не би донео ништа добро. Сезона 2021/2022 је права мера да се уради све што је потребно, а има доста тога“, упозорава Радојчић.

Наводи и примере:

„Међународни борд је препоручио да је потребно између шест и девет месеци за образовање кадра. Ту мислимо на судије, особље ван терена, у ВАР собама. Огроман је то посао, не може да се заврши на брзину. У овом тренутку имамо само Милорада Мажића и његову екипу која има ВАР лиценцу за суђење. Добили су је пред Светско првенство у Русији. Срђан Јовановић, Урош Стојковић и Милан Михајловић би у марту требало да постану ВАР судије. Мислим да вам је све јасно, зато је важно да почнемо на време“.

ВАР је дебитовао на Мундијалу, од шеснаестине финала и у Лиги шампиона, фудбал је са њим постао праведнији, али је потребно да еволуира да би сви рекли „то је то“, пошто му се грешке и даље поткрадају, јер је на крају одлука у рукама људског фактора.

„Разговарао сам са судијама које су биле на Мундијалу у Русији. Кажу да се у се у ВАР соби ознојили више него на терену. Сад имате једно око које све види и притисак је невероватан. Имамо последњи пример са мадридског дербија: Винисијус је срушен на 17 метара, а ВАР технологија је показала да је пенал за Реал, иако се јасно види да је прекршај био ван казненог простора. Такве ствари се дешавају и потребно је а прође још доста времена како би се човек и технологија уиграли. Још нисам видео кратак текст који би навијачима објаснио шта ВАР може, а где су технологији везане руке. Зато се и дешавају различити коментари на исту ситуацију. Потребно је да се комплетна прича објасни и фудбалерима. Погледајте само како на судијске одлуке реагују играчи у лигама у којима постоји ВАР. Више нема примедби, гурања судија, утрчавања на терен. Све је јасно кад ВАР покаже. То је права ствар да се провери да ли је пенал правилно свиран или да се покаже директан црвени картон, ако судија није добро видео старт. Ово је процес који ће наставити да се развија и зато морамо што пре да се укључимо“, додао је Игор Радојчић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар