Polemika oko VAR-a u Srbiji...

Radojčić – prava stvar, samo da se čovek i tehnologija uigraju! Petrović – besmisleno kad je 500 ljudi na tribinama! Oprečna mišljenja nekadašnjih arbitara. . .

Fudbal 24.02.2019 | 00:00
Polemika oko VAR-a u Srbiji...
Ne može Srbija bez podela. Jedni kažu „za“, drugi „protiv“, pa tako i u slučaju najave uvođenja VAR-a u ovdašnji fudbal stižu oprečni stavovi bivših sudija.

Zoran Petrović, pre Milorada Mažića, jedan od naših najuticajnijih arbitara svih vremena, odbacio je ideju da tehnologija primenjiva u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Španiji, kao i na terenima Lige šampiona, zaživi u Superligi, dok njegov kolega po struci, Igor Radojčić na stanovištu da bi što pre trebalo da se uključimo u svetske trendove.

Ipak, ima i onih koji opominju da bi najpre trebalo da sredimo stadione, poboljšamo uslove za igranje i gledanje fudbala, pa da tek onda pristupimo uvođenju VAR-a.

„Tehnološke mogućnosti su takve da se taj sistem sve češće koristi u fudbalu. Isti talas slede i manje zemlje. Iako je zbog toga igra možda interesantnija, nisam oduševljen VAR-om“, ističe u razgovoru za Sportski žurnal Petrović, trenutno predsednik Sudijske komisije FSS i posmatrač suđenja na utakmicama Lige šampiona. „Sudije na ovaj način postaju robovi VAR-a. Mogućnost ispravljanja odluka posle gledanja snimaka, ne liči mi na sudije. S druge strane, sa obe ruke sam za uvođenje gol-tehnologije. Najvažnije je znati sa sigurnošću da li je lopta prešla gol-liniju, ofsajdi, penali i ostalo su manje bitni“.

Pre dva dana, na sastanku Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije jednoglasno je usviojena inicijativa Partizana da se formira Radna grupa za uvođenje VAR u srpski fudbal. Zamišljeno je da izrada plana počne već za dve sedmice, a da se najkasnije od sezone 2021/2022 primeni na našim terenima.

Dotad je potrebno obezbediti uslove i finansije. Na primer, svaki klub bi morao na stadionu da osigura mesta za 12 kamera koje bi pokrile razlilčite delove terena, a gruba procena je da bi uvođenje VAR-a koštalo između 2.400.000 i 3.000.000 dolara, s tim da bi, kao u Hrvatskoj, veći deo troškova snosila FIFA.

„Od arbitara će se sad očekivati da budu nepogrešivi, ništa više neće biti isto. Kad smo prvi put u Srbiji razgovarali o tome saglasili smo se da smo dve do deset godina daleko od uvođenja ove vrste tehniologije. Sad je odlučeno da se VAR primenjuje od sezone 2021/2022. Videćemo da li ćemo tad doći u poziciju da možemo da instaliramo toliki broj kamera na svim stadionima. Postoji i pitanje interesovanja. Besmisleno je da uvodimo VAR, a imamo više utakmica sa po 500 gledalaca na tribinama. Bojim se da ne odemo u krajnost. Da ekipe na terenu počnu da se bune i zahtevaju pregledavanje snimka i za najobičniji prekršaj na sredini terena. Voleo bih da greške svedemo na najmanju meru, a ostaje nam da vidimo kakav će biti fudbal bez grešaka. Možda će nas neka dešavanja uveriti u suptono“, zaključio je Zoran Petrović.

Potpuno drugačije mišljenje na stranicama Blica iznosi Zoran Radojčić, nekada pomoćnik MiloradaMažića, u poslednje vreme stručni konsultant na TV Arenasport kad su sporne situacije iz Superlige u pitanju.

„Nove tehnologije imaju svoju cenu, ali VAR nije budućnost, već sadašnjost fudbala. Više nema nazad. Nismo prvi, ali nećemo da budemo ni poslednji. U ovom trenutku važno je da budemo realni i da odredimo rok koji može da se ispoštuje. Žurba bi samo dovela do grešaka i onda VAR u Srbiji ne bi doneo ništa dobro. Sezona 2021/2022 je prava mera da se uradi sve što je potrebno, a ima dosta toga“, upozorava Radojčić.

Navodi i primere:

„Međunarodni bord je preporučio da je potrebno između šest i devet meseci za obrazovanje kadra. Tu mislimo na sudije, osoblje van terena, u VAR sobama. Ogroman je to posao, ne može da se završi na brzinu. U ovom trenutku imamo samo Milorada Mažića i njegovu ekipu koja ima VAR licencu za suđenje. Dobili su je pred Svetsko prvenstvo u Rusiji. Srđan Jovanović, Uroš Stojković i Milan Mihajlović bi u martu trebalo da postanu VAR sudije. Mislim da vam je sve jasno, zato je važno da počnemo na vreme“.

VAR je debitovao na Mundijalu, od šesnaestine finala i u Ligi šampiona, fudbal je sa njim postao pravedniji, ali je potrebno da evoluira da bi svi rekli „to je to“, pošto mu se greške i dalje potkradaju, jer je na kraju odluka u rukama ljudskog faktora.

„Razgovarao sam sa sudijama koje su bile na Mundijalu u Rusiji. Kažu da se u se u VAR sobi oznojili više nego na terenu. Sad imate jedno oko koje sve vidi i pritisak je neverovatan. Imamo poslednji primer sa madridskog derbija: Vinisijus je srušen na 17 metara, a VAR tehnologija je pokazala da je penal za Real, iako se jasno vidi da je prekršaj bio van kaznenog prostora. Takve stvari se dešavaju i potrebno je a prođe još dosta vremena kako bi se čovek i tehnologija uigrali. Još nisam video kratak tekst koji bi navijačima objasnio šta VAR može, a gde su tehnologiji vezane ruke. Zato se i dešavaju različiti komentari na istu situaciju. Potrebno je da se kompletna priča objasni i fudbalerima. Pogledajte samo kako na sudijske odluke reaguju igrači u ligama u kojima postoji VAR. Više nema primedbi, guranja sudija, utrčavanja na teren. Sve je jasno kad VAR pokaže. To je prava stvar da se proveri da li je penal pravilno sviran ili da se pokaže direktan crveni karton, ako sudija nije dobro video start. Ovo je proces koji će nastaviti da se razvija i zato moramo što pre da se uključimo“, dodao je Igor Radojčić.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar