Прање руку након тоалета

Према истраживању америчког Универзитета у Мичигену, спроведеног на готово 4. 000 испитаника, трећина људи не пере руке након коришћења тоалета, у чему предњаче мушкарци.

Здравље 21.02.2019 | 12:23
Прање руку након тоалета
Чистоћа је пола здравља, а до ње се долази редовним прањем руку. Оно спречава ширење многобројних заразних болести, од грипа, преко инфекција па све до жутице. Но, као да нисмо довољно свесни значаја ове навике, поготово по изласку из тоалета. Према истраживању америчког Универзитета у Мичигену, спроведеног на готово 4.000 испитаника, трећина људи не пере руке након коришћења тоалета, у чему предњаче мушкарци.

Поменута трећина руке не пере сапуном, већ их само пропере водом, а готово 10 одсто ни не прилази славини по обављању нужде. Сетите се тога кад, рецимо, једете кикирики из заједничке чиније у клубу. Затим, у просеку руке перемо само шест секунди, а да бисмо убили бактерије требало би то да чинимо између 15 и 20 секунди, и то млаком водом и сапуном. Међу мушким светом, готово 15 одсто уопште не пере руке после употребе тоалета, а сапун користи половина њих који то ипак раде, у односу на 78 одсто жена. Занимљиво је да припадници оба пола чешће перу руке у јутарњим часовима.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар