СП: "Орлови" данас у Талину ваде визу за Кину!

Селектор се узда у Теов таленат. . .  Кошаркашка репрезентације Србије гостоваће у четвртак увече (18) селекцији Естоније, у претпоследњем мечу квалификација за Светско првенство.  Преко Талина до Пекинга! Верујемо у победу!

Кошарка 21.02.2019 | 12:00
СП: "Орлови" данас у Талину ваде визу за Кину!
"Орлови" би победом у Талину обезбедили наступ на Мундобаскету који ће се у септембру ове године одржати у Кини.

Селектор Александар Ђорђевић на пут у Талин и меч против Естоније у квалификацијама за Светско првенство није повео Огњена Добрића, Стефана Пота и тек "изашле из повреда" Бранка Лазића и Владимира Лучића.

У Талину ће играти: Милош Теодосић, Илија Ђоковић, Алекса Аврамовић, Миленко Тепић, Иван Паунић, Драган Милосављевић, Марко Симоновић, Стефан Бирчевић, Стеван Јеловац, Мирослав Радуљица, Ђорђе Гагић и Никола Јовановић. 

"Пре тренинга смо се добро одморили, имали 'видео састанак'. Припремамо се, знамо шта нас чека. Овде се спрема права фешта за тројицу њихових играча који се опраштају, али то не сме да нас деконцентрише. Знамо шта нам је чинити и на који начин треба да се, пре свега, ментално припремимо. Очекујем физички веома захтевну утакмицу. Сви момци су здрави и спрмени , кренули смо добро, имали смо одличних пар дана припрема. Сигурно да ће ту бити много и индивидуалног утицаја на игру сваког од њих. Сви они ће дати све од себе да дођемо до победе и жељеног пута на Светско првенство већ овде у Талину", рекао је селектор Ђорђевић после првог тренинга у Талину. 

Од раније је са списка отпао Огњен Кузмић, коме Реал Мадрид није дао дозволу, док је плеј Бајерна Стефан Јовић повређен. Ипак, све радује повратак Теодосића после две и по године.

Жреб група Светског првенства на програму је 16. марта у Шенжену, а звезде церемоније биће НБА легенда Коби Брајант и популарни музичар Џејсон Деруло.

"Ипак он није дуго играо, и он сам је свестан тога. Видело се на тренингу да му недостаје ритма, недостаје му свега, али ми се уздамо у његов таленат. Обично је тако, из неког мировања, имао фантастичне утакмице. Надамо се да ће тако бити и овде. Онако, на свежину. Не треба ни он сам да се оптерећује, нити да очекујемо да ће само он да реши утакмицу, већ свих 12 момака треба да донесу најбоље што могу јер ћемо тако и њему помоћи да буде онај прави. Али, већ сам овај гест, капитенски, лидерски, је за свако поштовање. Не само њему, већ свим играчима који су до сада играли и одазивали се, са наше стране велико, велико хвала. У Естонији је са нама и Милан Мачван, још један наш капитен. Имамо много играча који имају тај капитенски ген. Желео је да дође и помогне. Имамо то заједништво које нас краси, одатле градимо све што можемо", додао је селектор. 

Свануо је Дан Д за кошаркашку репрезентацију Србије. Гостовање Естонији (РТС, 18.00) буди неке старе, нимало пријатне успомене на нека чудна, прошла времена, али у саставу Орлова преовлађују само позитивне емоције.

Мада ће имати шансу за поправни у случају да вечерас оману, комплетна експедиција, почев од капитена Милоша Теодосића, преко селектора Александра Ђорђевића, до Милана Мачвана, који је допутовао у Талин са циљем да пружи моралну подршку екипи, жели да се посао заврши најкасније до 20 часова по средњоевропском времену и да утакмица против Израела у недељу послужи као позивница навијачима за слављеничку журку. 

Естонија јесте изгубила све шансе да се пласира на Светски куп, али ће утакмицу са Србијом одиграти у посебном расположењу и са жељом да се по сваку цену докопа победе. Како је саопштено, естонске кошаркашке легенде Кристјан Кангур, Јанар Талтс и Грегор Арбет истрчаће на паркет дворане Саку Сур по последњи пут у репрезентативним каријерама. Биће то прилика да се опросте од навијача у покушају да последњи наступ буде за памћење, пошто нико од њих тројице, па ни Сандер Рајесте неће бити присутан у последњем мечу квалификација против Грузије у Тбилисију.

Међутим, Србија има план да поквари опроштај тројице искусних асова. Овера визе за Кину само је један од разлога.

"Психички смо се припремили за ову утакмицу и само победа ће нас задовољити. Знамо да припремате опроштај за тројицу ваших играча, али верујем да вам у четвртак увече нећемо бити пријатељи", поручио је кратко селектор Ђорђевић у разговору са естонским новинарима.

Сетиће се добро упућени кошаркашки познаваоци да су Кангур, Талтс и Арбет Србији нанели један од последњих непријатних пораза у оном периоду подуже транзиције репрезентације после растурања две претходне државе и златних година југословенске велесиле. Било је то 8. септембра 2012. Србија је тада играла квалификације за Евробаскет у Словенији. Тадашњи селектор Душан Ивковић пут Талина повео је Бјелицу, Крстића, Савановића, Теодосића, Тепића, Мачвана, Ерцега, Недовића, Штимца, Рашића и Анђушића. Србија је тада претрпела неуспех (81:88), а главни режисери једне од највећих победа Естоније били су управо Грегор Аргет и Кристјан Кангур, онда и Јанар Талтс. Први је меч завршио са 17 поена и четири скока, други са 19 поена, пет асистенција и две ухваћене лопте, а трећи са по осам поена и завршних додавања, те три скока.

"Домаћин не побеђује увек, али урадићемо све да победимо. То је све што можемо да обећамо. Сви знамо да ће бити изузетно тешко јер играмо против Србије, једне од четири најбоље репрезентације на свету, која има ростер са 30-40 играча који могу да играју подједнако добро", рекао је селектор Естоније Тит Сок.

Србија је на Евробаскет тада отишла само на конто боље кош разлике од Естоније у троуглу са Израелом. Да се Орлови тада нису пласирали на Европско првенству, а да се касније није догодила она утакмица против Италије за седмо место у Стожицама - које је донело пласман на Мундобаскет у Шпанију - ко зна да ли бисмо данас писали о Србији као актуелном вицешампиону на три највећа такмичења. 

Селектор Ђорђевић је за ову утакмицу окупио солидан тим. Мада је свима у глави мисао да ће се све вртети око Милоша Теодосића, питање је у каквом је физичком стању српски капитен. Није одиграо ниједну утакмицу у последња два месеца, недавно је постао и отац, а одлучио је и да се од клупских обавеза одвоји до лета. И сам Александар Ђорђевић признао је да не треба очекивати превише од Теодосића, упркос његовој неизмерној жељи да помогне екипи да се обезбеди пласман на Светски куп. Лепа је вест да се Иван Паунић опоравио од инфекције која му је озбиљније угрозила здравље, али како и он нема клуб и тек се вратио у систем, вероватно неће бити стављен на озбиљније задатке. 

Драган Милосављевић, Марко Симоновић, Стеван Јеловац и Мирослав Радуљица требало би да буду стубови екипе, баш као и у многим утакмицама квалификација. Одлука стручног штаба да врати Миленка Тепића у тим чини се потпуно логичном и највише је узрокована чињеницом да је Србија дефицитарна на месту организатора игре због повреда Стефана Јовића и Стефана Пена, те изостанка Васе Мицића. Познаје Ђорђевићев систем, био је ту на почетку квалификација и својим искуством може да растерети Теодосића у преносу лопте и организацији игре. 

Први сусрет ових тимова не треба узимати као репер, јер је србија тада била у скоро па најјачем саставу и победа је била убедљива. У односу на септембарски окршај састав Естоније драстично је измењен, првенствено јер је селектор Сок хтео да укаже част Кангуру, Аргету и Талтсу.

Било како, Србија треба да размишља искључиво о себи. Има квалитетнији ростер, дужу клупу, индивидуално знатно боље играче. Уосталом, Естонија је наређала поразе у десет претходних мечева - такмичарских и пријатељских - чак и од знатно слабијих тимова од нашег. Видећемо да ли су три дана заједничког рада била довољна да се у Талину преброде све муке, или ћемо морати да чекамо недељу и Израел...

Ми верујемо у победу!

Утакмица је на програму од 18 сати по средњеевропском времену.

Квалификације за СП, четвртак:

17.00 Бугарска – Русија
18.00 Чешка – БиХ
18.00 Естонија – Србија
18.00 Финска – Француска
18.30 Израел – Немачка
19.30 Грчка – Грузија

Квалификације за СП, петак:

17.00 Турска – Словенија
18.00 Хрватска – Пољска
18.00 Украјина – Црна Гора
18.30 Летонија – Шпанија
20.00 Холандија – Литванија
20.15 Италија – Мађарска

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар