SP: "Orlovi" danas u Talinu vade vizu za Kinu!

Selektor se uzda u Teov talenat. . .  Košarkaška reprezentacije Srbije gostovaće u četvrtak uveče (18) selekciji Estonije, u pretposlednjem meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.  Preko Talina do Pekinga! Verujemo u pobedu!

Košarka 21.02.2019 | 12:00
SP: "Orlovi" danas u Talinu vade vizu za Kinu!
"Orlovi" bi pobedom u Talinu obezbedili nastup na Mundobasketu koji će se u septembru ove godine održati u Kini.

Selektor Aleksandar Đorđević na put u Talin i meč protiv Estonije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo nije poveo Ognjena Dobrića, Stefana Pota i tek "izašle iz povreda" Branka Lazića i Vladimira Lučića.

U Talinu će igrati: Miloš Teodosić, Ilija Đoković, Aleksa Avramović, Milenko Tepić, Ivan Paunić, Dragan Milosavljević, Marko Simonović, Stefan Birčević, Stevan Jelovac, Miroslav Raduljica, Đorđe Gagić i Nikola Jovanović. 

"Pre treninga smo se dobro odmorili, imali 'video sastanak'. Pripremamo se, znamo šta nas čeka. Ovde se sprema prava fešta za trojicu njihovih igrača koji se opraštaju, ali to ne sme da nas dekoncentriše. Znamo šta nam je činiti i na koji način treba da se, pre svega, mentalno pripremimo. Očekujem fizički veoma zahtevnu utakmicu. Svi momci su zdravi i sprmeni , krenuli smo dobro, imali smo odličnih par dana priprema. Sigurno da će tu biti mnogo i individualnog uticaja na igru svakog od njih. Svi oni će dati sve od sebe da dođemo do pobede i željenog puta na Svetsko prvenstvo već ovde u Talinu", rekao je selektor Đorđević posle prvog treninga u Talinu. 

Od ranije je sa spiska otpao Ognjen Kuzmić, kome Real Madrid nije dao dozvolu, dok je plej Bajerna Stefan Jović povređen. Ipak, sve raduje povratak Teodosića posle dve i po godine.

Žreb grupa Svetskog prvenstva na programu je 16. marta u Šenženu, a zvezde ceremonije biće NBA legenda Kobi Brajant i popularni muzičar Džejson Derulo.

"Ipak on nije dugo igrao, i on sam je svestan toga. Videlo se na treningu da mu nedostaje ritma, nedostaje mu svega, ali mi se uzdamo u njegov talenat. Obično je tako, iz nekog mirovanja, imao fantastične utakmice. Nadamo se da će tako biti i ovde. Onako, na svežinu. Ne treba ni on sam da se opterećuje, niti da očekujemo da će samo on da reši utakmicu, već svih 12 momaka treba da donesu najbolje što mogu jer ćemo tako i njemu pomoći da bude onaj pravi. Ali, već sam ovaj gest, kapitenski, liderski, je za svako poštovanje. Ne samo njemu, već svim igračima koji su do sada igrali i odazivali se, sa naše strane veliko, veliko hvala. U Estoniji je sa nama i Milan Mačvan, još jedan naš kapiten. Imamo mnogo igrača koji imaju taj kapitenski gen. Želeo je da dođe i pomogne. Imamo to zajedništvo koje nas krasi, odatle gradimo sve što možemo", dodao je selektor. 

Svanuo je Dan D za košarkašku reprezentaciju Srbije. Gostovanje Estoniji (RTS, 18.00) budi neke stare, nimalo prijatne uspomene na neka čudna, prošla vremena, ali u sastavu Orlova preovlađuju samo pozitivne emocije.

Mada će imati šansu za popravni u slučaju da večeras omanu, kompletna ekspedicija, počev od kapitena Miloša Teodosića, preko selektora Aleksandra Đorđevića, do Milana Mačvana, koji je doputovao u Talin sa ciljem da pruži moralnu podršku ekipi, želi da se posao završi najkasnije do 20 časova po srednjoevropskom vremenu i da utakmica protiv Izraela u nedelju posluži kao pozivnica navijačima za slavljeničku žurku. 

Estonija jeste izgubila sve šanse da se plasira na Svetski kup, ali će utakmicu sa Srbijom odigrati u posebnom raspoloženju i sa željom da se po svaku cenu dokopa pobede. Kako je saopšteno, estonske košarkaške legende Kristjan Kangur, Janar Talts i Gregor Arbet istrčaće na parket dvorane Saku Sur po poslednji put u reprezentativnim karijerama. Biće to prilika da se oproste od navijača u pokušaju da poslednji nastup bude za pamćenje, pošto niko od njih trojice, pa ni Sander Rajeste neće biti prisutan u poslednjem meču kvalifikacija protiv Gruzije u Tbilisiju.

Međutim, Srbija ima plan da pokvari oproštaj trojice iskusnih asova. Overa vize za Kinu samo je jedan od razloga.

"Psihički smo se pripremili za ovu utakmicu i samo pobeda će nas zadovoljiti. Znamo da pripremate oproštaj za trojicu vaših igrača, ali verujem da vam u četvrtak uveče nećemo biti prijatelji", poručio je kratko selektor Đorđević u razgovoru sa estonskim novinarima.

Setiće se dobro upućeni košarkaški poznavaoci da su Kangur, Talts i Arbet Srbiji naneli jedan od poslednjih neprijatnih poraza u onom periodu poduže tranzicije reprezentacije posle rasturanja dve prethodne države i zlatnih godina jugoslovenske velesile. Bilo je to 8. septembra 2012. Srbija je tada igrala kvalifikacije za Evrobasket u Sloveniji. Tadašnji selektor Dušan Ivković put Talina poveo je Bjelicu, Krstića, Savanovića, Teodosića, Tepića, Mačvana, Ercega, Nedovića, Štimca, Rašića i Anđušića. Srbija je tada pretrpela neuspeh (81:88), a glavni režiseri jedne od najvećih pobeda Estonije bili su upravo Gregor Arget i Kristjan Kangur, onda i Janar Talts. Prvi je meč završio sa 17 poena i četiri skoka, drugi sa 19 poena, pet asistencija i dve uhvaćene lopte, a treći sa po osam poena i završnih dodavanja, te tri skoka.

"Domaćin ne pobeđuje uvek, ali uradićemo sve da pobedimo. To je sve što možemo da obećamo. Svi znamo da će biti izuzetno teško jer igramo protiv Srbije, jedne od četiri najbolje reprezentacije na svetu, koja ima roster sa 30-40 igrača koji mogu da igraju podjednako dobro", rekao je selektor Estonije Tit Sok.

Srbija je na Evrobasket tada otišla samo na konto bolje koš razlike od Estonije u trouglu sa Izraelom. Da se Orlovi tada nisu plasirali na Evropsko prvenstvu, a da se kasnije nije dogodila ona utakmica protiv Italije za sedmo mesto u Stožicama - koje je donelo plasman na Mundobasket u Španiju - ko zna da li bismo danas pisali o Srbiji kao aktuelnom vicešampionu na tri najveća takmičenja. 

Selektor Đorđević je za ovu utakmicu okupio solidan tim. Mada je svima u glavi misao da će se sve vrteti oko Miloša Teodosića, pitanje je u kakvom je fizičkom stanju srpski kapiten. Nije odigrao nijednu utakmicu u poslednja dva meseca, nedavno je postao i otac, a odlučio je i da se od klupskih obaveza odvoji do leta. I sam Aleksandar Đorđević priznao je da ne treba očekivati previše od Teodosića, uprkos njegovoj neizmernoj želji da pomogne ekipi da se obezbedi plasman na Svetski kup. Lepa je vest da se Ivan Paunić oporavio od infekcije koja mu je ozbiljnije ugrozila zdravlje, ali kako i on nema klub i tek se vratio u sistem, verovatno neće biti stavljen na ozbiljnije zadatke. 

Dragan Milosavljević, Marko Simonović, Stevan Jelovac i Miroslav Raduljica trebalo bi da budu stubovi ekipe, baš kao i u mnogim utakmicama kvalifikacija. Odluka stručnog štaba da vrati Milenka Tepića u tim čini se potpuno logičnom i najviše je uzrokovana činjenicom da je Srbija deficitarna na mestu organizatora igre zbog povreda Stefana Jovića i Stefana Pena, te izostanka Vase Micića. Poznaje Đorđevićev sistem, bio je tu na početku kvalifikacija i svojim iskustvom može da rastereti Teodosića u prenosu lopte i organizaciji igre. 

Prvi susret ovih timova ne treba uzimati kao reper, jer je srbija tada bila u skoro pa najjačem sastavu i pobeda je bila ubedljiva. U odnosu na septembarski okršaj sastav Estonije drastično je izmenjen, prvenstveno jer je selektor Sok hteo da ukaže čast Kanguru, Argetu i Taltsu.

Bilo kako, Srbija treba da razmišlja isključivo o sebi. Ima kvalitetniji roster, dužu klupu, individualno znatno bolje igrače. Uostalom, Estonija je naređala poraze u deset prethodnih mečeva - takmičarskih i prijateljskih - čak i od znatno slabijih timova od našeg. Videćemo da li su tri dana zajedničkog rada bila dovoljna da se u Talinu prebrode sve muke, ili ćemo morati da čekamo nedelju i Izrael...

Mi verujemo u pobedu!

Utakmica je na programu od 18 sati po srednjeevropskom vremenu.

Kvalifikacije za SP, četvrtak:

17.00 Bugarska – Rusija
18.00 Češka – BiH
18.00 Estonija – Srbija
18.00 Finska – Francuska
18.30 Izrael – Nemačka
19.30 Grčka – Gruzija

Kvalifikacije za SP, petak:

17.00 Turska – Slovenija
18.00 Hrvatska – Poljska
18.00 Ukrajina – Crna Gora
18.30 Letonija – Španija
20.00 Holandija – Litvanija
20.15 Italija – Mađarska

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar