ЕУ или ризикујемо повратак у 90-е

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је данас у Бриселу да земље западног Балкана треба да имају стварну перспективу чланства у Европској унији јер у супротном, упозорио је, постоји ризик од повратка у ''90-те године прошлог вијека.

Свијет 20.02.2019 | 23:04
ЕУ или ризикујемо повратак у 90-е
"Ако те земље не постану чланице ЕУ-а ризикујемо повратак у ''90-е. Мислим да је то питање рата или мира", рекао је Јункер на заједничкој конференцији за новинаре са словеначким предсједником Борутом Пахором с којим је разговарао о перспективи чланства земаља западног Балкана.

Он је додао да ће учнити све да дође на састанак Иницијативе три мора, који организује словеначки предсједник почетком јуна у Љубљани.

"У потпуности подржавам ту иницијативу", рекао је Јункер који је, подсјећа Хина, и прошле године учествовао на сумиту иницијативе у Букурешту.

Осврнуо се и на изјаву предсједника Европског парламента Антонија Тајанија о "италијанској Истри и Далмацији", наводећи да је Тајани "имао право што се извинио".

С друге стране, Пахор је захвалио Јункеру на подршци коју пружа тој иницијативи и најавио да ће позвати и њемачког предсједника на самит.

Говорећи о европској перспективи западног Балкана, Пахор се посебно осврнуо на Босну и Херцеговину за коју је рекао да је случај "суи генерис" и да према њој треба бити "суптилан", што не значи, нагласио је, да јој треба попуштати по питању испуњаваја критеријума за еврпске интеграције.

Иницијатива три мора изворно је хрватско-пољски пројект, покренут 2016. године на састанку у Дубровнику, у циљу јачања трговинске, инфраструктурне, енергетске и политичке сарадње на простору између Јадранског, Балтичког и Црног мора.

Иницијатива је замишљена као неформална платформа за осигурање политичке подршке и дјеловања на конкретним пројектима, а окупља 12 земаља ЕУ- Хрватску, Пољску, Мађарску, Чешку, Словачку, Румунију, Бугарску, Литванију, Летонију, Естонију, Словенију и Аустрију, подсјећа Хина.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Вица

20.02.2019 22:11

Најбоље је друго полувријеме па коме опанци ,а коме обојци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моке

20.02.2019 22:36

Само овога пута гледам са трибина

Name

Ја

20.02.2019 22:15

А то као тебе брине....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

20.02.2019 22:35

Фукаре на власти це све урадити да сакрију ста су покрали!! Дусе зле!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флука

21.02.2019 05:20

Највеће зло на Балкану је Додик,једини водја који уцествује директно,у прогонима,и убиствима,људи, посебно младих.

Name

Лицемјерје

21.02.2019 11:04

Када је Тајани само споменуо "италијанску Далмацију и Истру", Загреб се одмах дигао на ноге. Када је Загреб деценијама прије, а и данас хускао Косово против Србије, онда је то "нормално". Изгледа да су Тито и партизани са највецим бројем Срба у својим редовима били само у ПРАВУ кад су од Италијана вратили Далмацију и Истру у Хрватску односно Југославију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Флука

21.02.2019 18:40

Папир или тастатура трпи све, па и такве небулозе проткане болесном мржњом, које ти износиш овдје, жалосно..

ОДГОВОРИТЕ