EU ili rizikujemo povratak u 90-e

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Briselu da zemlje zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji jer u suprotnom, upozorio je, postoji rizik od povratka u ''90-te godine prošlog vijeka.

Svijet 20.02.2019 | 23:04
EU ili rizikujemo povratak u 90-e
"Ako te zemlje ne postanu članice EU-a rizikujemo povratak u ''90-e. Mislim da je to pitanje rata ili mira", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom s kojim je razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana.

On je dodao da će učniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizuje slovenački predsjednik početkom juna u Ljubljani.

"U potpunosti podržavam tu inicijativu", rekao je Junker koji je, podsjeća Hina, i prošle godine učestvovao na sumitu inicijative u Bukureštu.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija o "italijanskoj Istri i Dalmaciji", navodeći da je Tajani "imao pravo što se izvinio".

S druge strane, Pahor je zahvalio Junkeru na podršci koju pruža toj inicijativi i najavio da će pozvati i njemačkog predsjednika na samit.

Govoreći o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, Pahor se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu za koju je rekao da je slučaj "sui generis" i da prema njoj treba biti "suptilan", što ne znači, naglasio je, da joj treba popuštati po pitanju ispunjavaja kriterijuma za evrpske integracije.

Inicijativa tri mora izvorno je hrvatsko-poljski projekt, pokrenut 2016. godine na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja EU- Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju, podsjeća Hina.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Vica

20.02.2019 22:11

Najbolje je drugo poluvrijeme pa kome opanci ,a kome obojci.

ODGOVORITE
Name

Moke

20.02.2019 22:36

Samo ovoga puta gledam sa tribina

Name

Ja

20.02.2019 22:15

A to kao tebe brine....

ODGOVORITE
Name

Pedja

20.02.2019 22:35

Fukare na vlasti ce sve uraditi da sakriju sta su pokrali!! Duse zle!!

ODGOVORITE
Name

Fluka

21.02.2019 05:20

Najveće zlo na Balkanu je Dodik,jedini vodja koji ucestvuje direktno,u progonima,i ubistvima,ljudi, posebno mladih.

Name

Licemjerje

21.02.2019 11:04

Kada je Tajani samo spomenuo "italijansku Dalmaciju i Istru", Zagreb se odmah digao na noge. Kada je Zagreb decenijama prije, a i danas huskao Kosovo protiv Srbije, onda je to "normalno". Izgleda da su Tito i partizani sa najvecim brojem Srba u svojim redovima bili samo u PRAVU kad su od Italijana vratili Dalmaciju i Istru u Hrvatsku odnosno Jugoslaviju.

ODGOVORITE
Name

re Fluka

21.02.2019 18:40

Papir ili tastatura trpi sve, pa i takve nebuloze protkane bolesnom mržnjom, koje ti iznosiš ovdje, žalosno..

ODGOVORITE