Може доћи до грађанског рата

Политичка ситуација у Венецуели је нестабилна и еруптивна. У условима двовлашћа постоји велика опасност да дође до грађанског рата, оцијењено је у емисији "Глобално" БН телевизије.

Свијет 20.02.2019 | 22:48
Може доћи до грађанског рата
Венецуела, чија је снага базирана на нафтном потенцијалу, трн је у оку великом брату са сјевера - Сједињеним Америчким Државама.

Америка додатно подгријава инситуционалну кризу подржавајући донедавно непознатог лидера опозиције Хуана Гваида који се прогласио за привременог председника и директно изазвао Николаса Мадура, који му не уступа власт.

"Чисто сумњам да је на помолу нека војна интервенција или увођење војне диктатуре, али грађански немири могу врло лако да прерасту у грађански рат. Онда је питање која ће велика сила да стане на коју страну", рекао је проф. др Зоран Крстић, професор Факултета политичких наука у Београду.

"Социјализам је потпуно уништио Венецуелу, да чак ни највеће свјетске резерве нафте нису довољне да држе свјетла упаљена”, овако је ових дана оцијенио стање у тој земљи предсједник САД-а Доналд Трамп.

Овакав став дијели и политички аналитичар Димитрије Милић који тврди да базирати друштво на социјалном програму који се финансира продајом нафте, а гушити сопствену привреду, уништава ту земљу.

"Храна је морала да се продаје искључиво у државним продавницима, и то по цијени које су испод границе исплативости. Када ви продате 37 одсто испод тржишне цијене, ви не можете да зарадите, ви сте уништавали приватну предузетност. Због тога се све свело на продају нафте, 70 одсто 1996, на 95 одсто 2012.године", сматра Димитрије Милић, политички аналитичар из организације "Нови трећи пут".

"Можемо да критикујемо власт Венецуеле и да кажемо да неке ствари не функционишу како треба, али то је на грађанима Венецуеле да рјешавају сами. Када ви имате сталне притиске са стране, по моделу Чилеа `70. година, исто тако данас у Венецуели, онда се поставља питање да ли је тај модел сам по себи лош или је добар па га због тога саботирају. Ако је тако лош, зашто их Американци не пусте да пропадну сами", каже редитељ Борис Малагурски.

Малагурски тврди да Америка не тражи компромис, нити сарадњу, већ земљу која ће се повиновати њиховим интересима, што покушава и у Венецуели.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар