Može doći do građanskog rata

Politička situacija u Venecueli je nestabilna i eruptivna. U uslovima dvovlašća postoji velika opasnost da dođe do građanskog rata, ocijenjeno je u emisiji "Globalno" BN televizije.

Svijet 20.02.2019 | 22:48
Može doći do građanskog rata
Venecuela, čija je snaga bazirana na naftnom potencijalu, trn je u oku velikom bratu sa sjevera - Sjedinjenim Američkim Državama.

Amerika dodatno podgrijava insitucionalnu krizu podržavajući donedavno nepoznatog lidera opozicije Huana Gvaida koji se proglasio za privremenog predsednika i direktno izazvao Nikolasa Madura, koji mu ne ustupa vlast.

"Čisto sumnjam da je na pomolu neka vojna intervencija ili uvođenje vojne diktature, ali građanski nemiri mogu vrlo lako da prerastu u građanski rat. Onda je pitanje koja će velika sila da stane na koju stranu", rekao je prof. dr Zoran Krstić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

"Socijalizam je potpuno uništio Venecuelu, da čak ni najveće svjetske rezerve nafte nisu dovoljne da drže svjetla upaljena”, ovako je ovih dana ocijenio stanje u toj zemlji predsjednik SAD-a Donald Tramp.

Ovakav stav dijeli i politički analitičar Dimitrije Milić koji tvrdi da bazirati društvo na socijalnom programu koji se finansira prodajom nafte, a gušiti sopstvenu privredu, uništava tu zemlju.

"Hrana je morala da se prodaje isključivo u državnim prodavnicima, i to po cijeni koje su ispod granice isplativosti. Kada vi prodate 37 odsto ispod tržišne cijene, vi ne možete da zaradite, vi ste uništavali privatnu preduzetnost. Zbog toga se sve svelo na prodaju nafte, 70 odsto 1996, na 95 odsto 2012.godine", smatra Dimitrije Milić, politički analitičar iz organizacije "Novi treći put".

"Možemo da kritikujemo vlast Venecuele i da kažemo da neke stvari ne funkcionišu kako treba, ali to je na građanima Venecuele da rješavaju sami. Kada vi imate stalne pritiske sa strane, po modelu Čilea `70. godina, isto tako danas u Venecueli, onda se postavlja pitanje da li je taj model sam po sebi loš ili je dobar pa ga zbog toga sabotiraju. Ako je tako loš, zašto ih Amerikanci ne puste da propadnu sami", kaže reditelj Boris Malagurski.

Malagurski tvrdi da Amerika ne traži kompromis, niti saradnju, već zemlju koja će se povinovati njihovim interesima, što pokušava i u Venecueli.



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar