Интервју - Михајловићевих 50: Србин сам од главе до пете!

Али знам да признам грешку, извиним се и заплачем! Некадашњи српски селектор у опширном интервјуу за Газету открио и да је био близу Јувентусове клупе, говорио је како му је меч са Хрватском 1999. био најбољи у каријери, па и зашто је београдски дерби један-једини. . . .

Фудбал 22.02.2019 | 23:48
Интервју - Михајловићевих 50: Србин сам од главе до пете!
Газета дело спорт је посветила целу страну Синиши Михајловићу који данас слави 50. рођендан. Пола века, по обичају, код сваког човека буде нагон да направи биланс онога што је урадио у свом животу. За наслов разговора са Михом Газета је изабрала следећу изјаву тренера Болоње: “У животу сам имао и прошао све: желео бих само да је мој отац овде”.  Михајловић је октрио да га тишти то што није био уз свог оца када је одлазио са овог света. “Мислим о томе и на њега сваки дан. Желео бих да може да види како су порасли његове унуке и унуци. Када се прича о сновима ја не сањам да освојим Лигу  шампиона или скудето. Мој сан је неостварив: ја бих да загрлим мог оца. Моја мама ме и даље гледа истим очима као када сам био дете. Она не говори италијански, моја деца не знају најбоље српски. Али сваки пут кад нас посети у Риму, видим како их гледа и схватим да љубав нема потребе за речима”.  

Миха се нашалио на рачун своје косе, односно како је некад имао дугу и коврџаву косу: “Сада ми је коса оседела и проредила се. Браним сваку длаку као што сам некада био на брани мојих голмана. Некад осећам енергију човека који има 20 година мање, а некад ми се чини да имам 150 година због свега што сам проживео. Младост у Србији, каријера, Италија, градови, шесторо деце, сиромаштво, успеси, благостање. Али и два рата, ране, сузе…Данас када гледам уназад могу да кажем: Синиша, колико си живота живео”.  

Миха је исричао и српским љубитељима фудбала добро познату причу о бананама и како је обећао својој мајци да ће кад се обогати купити цео камион банана: “Данас када идем у ресторан бирам најбоље и пијем добра вина, али ништа не може да премаши тај укус банане коју сам делио са мојим братом”.

Теме рата, Вуковара, односа са Арканом, билие су неизбежне и Миха је још једном поновио своје ставове и објашњења: “Ја имам снажан карактер. Србин сам од главе до пете, са свим врлинама и манама мог поносног народа. Али знам да признам грешке, да тражим извнињење  и увек сам спреман на дијалог. Сматрају ме за тврдог човека, то је истина. И боље је да ме не провоцирају. Али и човек са му..има може да буде дирнут: мени се то догађа када мислим на особе које сам волео, а више их нема или када мислим на моје ћерке када су далеко. Када сам први пут отишао у Међугорје, почео сам да плачем као дете, нисам успео да зауставим сузе. И осетио сам се јачим, и више сам био тај дан човек него икада у мом животу”.

За перфектну утакмицу свог живота Миха је изабрао меч наше репрезентације са Хрватском  9. октобра 1999.године: “То је био први меч после рата између две репрезентације у Загребу. Изборили смо пласман на Европско првенство. Меч се завршио 2:2 а ја сам асистирао за оба поготка. Новине у Србији су ми дале 10”.  

Будући да је играо дербије у више градова Италије и Србије, Миха нема дилему који је дерби изнад свих осталих: београдски. “Дерби у Београду не може да се пореди ни са чим. Он је много више од утакмице. Атмосфера на Маракани не може да се објасни. У Милану се игра дерби високог племства. У Риму је подсмевање преко целе године на тему дербија. У Ђенови су најлепше кореографије. У Торину је заразна та воља Граната да преокрену хијерархију”.

Српски стручњак је причао и о клупама које су му измакле или које му стално измичу: “Са Јувеом сам се све био  договорио. Био сам у резиденцији Ањелијевих, са Маротом и Недведом. Онда је Конте одлучио да остане да би дао оставку два месеца касније. Ја сам остао у Сампу, а у Торино је отишао Алегри… Са Интером сам толико пута био у контакту да више и не знам колико сам пута био близу клупе Неразура”.

На крају је Синиша изабрао и три најупечатљивије фотографије из својих првих 50 година живота: “Први сусрет са Аријаном и како сам се изгубио у њеном осмеху. Долазак на свет моје деце. Залет, левица и лопта у рашљама”.  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар