БиХ не смије бити жртва миграција

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић учествује у Истанбулу на дводневној министарској конференцији Будимпештанског процеса, на којем се разговара о проблему миграција.

Босна и Херцеговина 20.02.2019 | 12:23
БиХ не смије бити жртва миграција
На конференцији учествују представници 50 земаља из Европе, Блиског истока и Азије те бројних међународних организација. За Босну и Херцеговину овај скуп је важан јер на њему учествују бројни представници земаља које су извор миграција, али и земаља кроз које мигранти пролазе на путу ка Западној Европи, те ће информације о броју и трендовима миграната бити корисне за будуће планирање мјера БиХ за бољу контролу и управљање овим процесом.

Став Босне и Херцеговине је да се против миграција које представљају глобални проблем треба заједнички одговор на нивоу ЕУ и земаља региона, јер појединачне мјере држава не дају очекиване резултате, као и адекватна рјешења у земљама које су извор миграција.

Говорећи о проблему миграција министар Мектић је затражио од ЕУ и земаља Западног Балкана да се управљају овим процесом, наглашавајући да поједине земље, а посебно Босна и Херцеговина не смију бити жртве миграција. Посебно је истакао проблем кријумчарења људи и да организоване криминалне групе преузимају управљање рутом и на томе незаконито зарађују велики новац. На крају је истакао да се БиХ суочава са додатним изазовом и проблемом јер се налази на вањској граници ЕУ, али да не жели и неће дозволити да постане хотспот за мигранте.

Због тога је министар Мектић подржао Акциони план и предложену Истанбулску декларацију којом се дефинира будућа заједничка сарадња и мјере у области миграција.

Министар Мектић ће током дана имати и билатералне састанке на министарском нивоу те са представницима међународних организација.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

007

20.02.2019 12:39

БИХ,Федерација је већ станица за имигранте,Исил-овце и остали шљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.02.2019 13:00

Не мозе бити зртва онолико градјана БиХ или Републике Српске који напусте дрзаву попунити оним арапима који удју у дрзаву.Власт БиХ и РС раде на томе да се исели сто висе градјана како би се могло да прими сто висе миграната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

20.02.2019 19:55

Тоје све испланирано, Мигранти долазе у Сарајево Авионима, Из Сарајева одлазе према граници запада, За то Баки добија дебелау Лову.