BiH ne smije biti žrtva migracija

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvuje u Istanbulu na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, na kojem se razgovara o problemu migracija.

Bosna i Hercegovina 20.02.2019 | 12:23
BiH ne smije biti žrtva migracija
Na konferenciji učestvuju predstavnici 50 zemalja iz Evrope, Bliskog istoka i Azije te brojnih međunarodnih organizacija. Za Bosnu i Hercegovinu ovaj skup je važan jer na njemu učestvuju brojni predstavnici zemalja koje su izvor migracija, ali i zemalja kroz koje migranti prolaze na putu ka Zapadnoj Evropi, te će informacije o broju i trendovima migranata biti korisne za buduće planiranje mjera BiH za bolju kontrolu i upravljanje ovim procesom.

Stav Bosne i Hercegovine je da se protiv migracija koje predstavljaju globalni problem treba zajednički odgovor na nivou EU i zemalja regiona, jer pojedinačne mjere država ne daju očekivane rezultate, kao i adekvatna rješenja u zemljama koje su izvor migracija.

Govoreći o problemu migracija ministar Mektić je zatražio od EU i zemalja Zapadnog Balkana da se upravljaju ovim procesom, naglašavajući da pojedine zemlje, a posebno Bosna i Hercegovina ne smiju biti žrtve migracija. Posebno je istakao problem krijumčarenja ljudi i da organizovane kriminalne grupe preuzimaju upravljanje rutom i na tome nezakonito zarađuju veliki novac. Na kraju je istakao da se BiH suočava sa dodatnim izazovom i problemom jer se nalazi na vanjskoj granici EU, ali da ne želi i neće dozvoliti da postane hotspot za migrante.

Zbog toga je ministar Mektić podržao Akcioni plan i predloženu Istanbulsku deklaraciju kojom se definira buduća zajednička saradnja i mjere u oblasti migracija.

Ministar Mektić će tokom dana imati i bilateralne sastanke na ministarskom nivou te sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

007

20.02.2019 12:39

BIH,Federacija je već stanica za imigrante,Isil-ovce i ostali šljam.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

20.02.2019 13:00

Ne moze biti zrtva onoliko gradjana BiH ili Republike Srpske koji napuste drzavu popuniti onim arapima koji udju u drzavu.Vlast BiH i RS rade na tome da se iseli sto vise gradjana kako bi se moglo da primi sto vise migranata.

ODGOVORITE
Name

Dora.

20.02.2019 19:55

Toje sve isplanirano, Migranti dolaze u Sarajevo Avionima, Iz Sarajeva odlaze prema granici zapada, Za to Baki dobija debelau Lovu.