СП: Ђорђевић одредио тим за Естонију...

Нема играча из Црвене звезде, отпао и Стефан Пот.  "Орлови" одлетели по победу за Мундобаскет. . .  Србија гостује Естонији у претпоследњем колу квалификација за СП. Могућ је пролаз у случају једног, па и оба пораза у фебруарском "прозору".

Кошарка 20.02.2019 | 16:15
СП: Ђорђевић одредио тим за Естонију...
Експедиција кошаркашке репрезентације Србије отпутовала је рано јутрос за Талин, где ће у четвртак од 18 часова по средњоевропском времену одиграти можда и последњу такмичарску утакмицу у квалификацијама за Мундобаскет у Кини (31. август - 15. септембар).

После окупљања националног тима у понедељак и неколико тренинга припреме селектор Александар Ђорђевић донео је и коначну одлуку о томе којих 12 играча ће се у Талину борити за кинеску визу. То су Милош Теодосић, Илија Ђоковић, Миленко Тепић, Драган Милосављевић, Алекса Аврамовић, Иван Паунић, Марко Симоновић, Стефан Бирчевић, Стеван Јеловац, Мирослав Радуљица, Никола Јовановић, Ђорђе Гагић.

То значи да су прекобројни Бранко Лазић, Огњен Добрић, Стефан Пот и Владимир Лучић. Капитен Црвене звезде се дуже време бори са повредом због које је имао паузу од скоро месец дана, муку са повредом мучи и Владимир Лучић, као и његов саиграч из Бајерна Стефан Јовић, који због тога није био ни уврштен на листу кандидата. Подсетимо, мадридски Реал је Огњену Кузмићу онемогућио да се прикључи Србији, док су Василије Мицић и Никола Милутинов „на чекању“ за утакмицу с Израелом у недељу. Наравно, ако би Србија већ у Естонији оверила пласман на Светски куп, можда селектор неће морати да игра на карту довођења играча из Евролиге. 

Утакмица са Израелом на програму је у недељу од 16 часова, место одигравања добро познато - дворана Александар Николић. Нека та утакмица буде само ревијалног карактера...

Квалификације за овогодишњи Мундобаскет из угла репрезентације Србије подсећају на лето 2012. И тада, када се играо финиш квалификација за Европско првенство у Словенији, као и сада, противници су Естонија у Талину и Израел у Београду, а "орлове" од циља дели једна победа.

Пре шест и по година се у главном граду Естоније догодила сензација, јер је домаћин славио резултатом 88:81 и пред изабранике Дуде Ивковића поставио императив победе у окршају са Израелом, који су они успешно изнели.

Сви се надају да ће "орлови" овог пута на обали Балтичког мора бити опрезнији, мудрији и бољи него те септембарске вечери и да ће се у недељу у "Пиониру" и пре почетка утакмице славити пласман на Мундобаскет.

Александар Ђорђевић и 12 његових играча одлетели су за Естонију у среду рано ујутру, након једног и по дана боравка у Београду и три одрађена тренинга.

Селектор је пре окупљања одлучио да са првобитног списка, на коме је било 19 играча, "прецрта" Огњена Добрића и Стефана Пота, Бранко Лазић и Владимир Лучић су "ровити" па их је Ђорђевић поштедео напора, док Реал није дозволио Огњену Кузмићу да се прикључи, иако наш центар није у првом плану код тренера Пабла Ласа.

Слично новембарском "прозору", када су Василија Мицић и Стефан Јовић у Београду наступили против Грчке и дали велики допринос важној победи, овог пута би Мицић и Никола Милутинов након редовног кола Евролиге могли да заиграју за Србију против Израела - ако та утакмица буде имала такмичарски значај.

Тако се састав за Естонију практично сам "исписао", а на њему се налазе повратник Милош Теодосић, Илија Ђоковић, Алекса Аврамовић, Миленко Тепић, Иван Паунић, Драган Милосављевић, Марко Симоновић, Стефан Бирчевић, Стеван Јеловац, Мирослав Радуљица, Ђорђе Гагић и Никола Јовановић.

А, сада, калкулације...

"Орлови" би већ у четвртак увече могли да се пласирају на шампионат света и у случају пораза од Естоније. За то је неопходно да истог дана своје мечеве изгубе и Грузија и Израел.

Чак и у варијанти са два пораза, од Естоније и од Израела, Србија би остала трећа у групи, под условом да Грузија у овом "прозору" забележи једну победу. У том случају би се формирао "троугао", у коме би све три селекције имале исти укупан скор (6-6), исти међусобни скор (2-2), а Србија би имала најбољу кош-разлику у директним окршајима, осим ако од Израела изгуби са 23 или више поена разлике.

Такође, ако Србија буде бодовно изједначена само са Грузијом, има две победе над конкурентом и задржава трећу позицију.

Једини сценарио који "орлове" избацује из авиона за Кину је онај у коме губе обе предстојеће утакмице, Израел бележи 2-0, а Грузија 2-0 (даље иде Грузија) или 0-2 (даље иде Израел).

ГРУПА Л

9. КОЛО (четвртак): Естонија - Србија 18.00, Израел - Немачка 18.30, Грчка - Грузија 19.30.

10. КОЛО (недеља): Србија - Израел 16.00, Грузија - Естонија 16.00, Немачка - Грчка 18.00.

ТАБЕЛА: Грчка 9-1, Немачка 9-1, Србија 6-4, Грузија 5-5, Израел 4-6, Естонија 2-8.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар