SP: Đorđević odredio tim za Estoniju...

Nema igrača iz Crvene zvezde, otpao i Stefan Pot.  "Orlovi" odleteli po pobedu za Mundobasket. . .  Srbija gostuje Estoniji u pretposlednjem kolu kvalifikacija za SP. Moguć je prolaz u slučaju jednog, pa i oba poraza u februarskom "prozoru".

Košarka 20.02.2019 | 16:15
SP: Đorđević odredio tim za Estoniju...
Ekspedicija košarkaške reprezentacije Srbije otputovala je rano jutros za Talin, gde će u četvrtak od 18 časova po srednjoevropskom vremenu odigrati možda i poslednju takmičarsku utakmicu u kvalifikacijama za Mundobasket u Kini (31. avgust - 15. septembar).

Posle okupljanja nacionalnog tima u ponedeljak i nekoliko treninga pripreme selektor Aleksandar Đorđević doneo je i konačnu odluku o tome kojih 12 igrača će se u Talinu boriti za kinesku vizu. To su Miloš Teodosić, Ilija Đoković, Milenko Tepić, Dragan Milosavljević, Aleksa Avramović, Ivan Paunić, Marko Simonović, Stefan Birčević, Stevan Jelovac, Miroslav Raduljica, Nikola Jovanović, Đorđe Gagić.

To znači da su prekobrojni Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Stefan Pot i Vladimir Lučić. Kapiten Crvene zvezde se duže vreme bori sa povredom zbog koje je imao pauzu od skoro mesec dana, muku sa povredom muči i Vladimir Lučić, kao i njegov saigrač iz Bajerna Stefan Jović, koji zbog toga nije bio ni uvršten na listu kandidata. Podsetimo, madridski Real je Ognjenu Kuzmiću onemogućio da se priključi Srbiji, dok su Vasilije Micić i Nikola Milutinov „na čekanju“ za utakmicu s Izraelom u nedelju. Naravno, ako bi Srbija već u Estoniji overila plasman na Svetski kup, možda selektor neće morati da igra na kartu dovođenja igrača iz Evrolige. 

Utakmica sa Izraelom na programu je u nedelju od 16 časova, mesto odigravanja dobro poznato - dvorana Aleksandar Nikolić. Neka ta utakmica bude samo revijalnog karaktera...

Kvalifikacije za ovogodišnji Mundobasket iz ugla reprezentacije Srbije podsećaju na leto 2012. I tada, kada se igrao finiš kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, kao i sada, protivnici su Estonija u Talinu i Izrael u Beogradu, a "orlove" od cilja deli jedna pobeda.

Pre šest i po godina se u glavnom gradu Estonije dogodila senzacija, jer je domaćin slavio rezultatom 88:81 i pred izabranike Dude Ivkovića postavio imperativ pobede u okršaju sa Izraelom, koji su oni uspešno izneli.

Svi se nadaju da će "orlovi" ovog puta na obali Baltičkog mora biti oprezniji, mudriji i bolji nego te septembarske večeri i da će se u nedelju u "Pioniru" i pre početka utakmice slaviti plasman na Mundobasket.

Aleksandar Đorđević i 12 njegovih igrača odleteli su za Estoniju u sredu rano ujutru, nakon jednog i po dana boravka u Beogradu i tri odrađena treninga.

Selektor je pre okupljanja odlučio da sa prvobitnog spiska, na kome je bilo 19 igrača, "precrta" Ognjena Dobrića i Stefana Pota, Branko Lazić i Vladimir Lučić su "roviti" pa ih je Đorđević poštedeo napora, dok Real nije dozvolio Ognjenu Kuzmiću da se priključi, iako naš centar nije u prvom planu kod trenera Pabla Lasa.

Slično novembarskom "prozoru", kada su Vasilija Micić i Stefan Jović u Beogradu nastupili protiv Grčke i dali veliki doprinos važnoj pobedi, ovog puta bi Micić i Nikola Milutinov nakon redovnog kola Evrolige mogli da zaigraju za Srbiju protiv Izraela - ako ta utakmica bude imala takmičarski značaj.

Tako se sastav za Estoniju praktično sam "ispisao", a na njemu se nalaze povratnik Miloš Teodosić, Ilija Đoković, Aleksa Avramović, Milenko Tepić, Ivan Paunić, Dragan Milosavljević, Marko Simonović, Stefan Birčević, Stevan Jelovac, Miroslav Raduljica, Đorđe Gagić i Nikola Jovanović.

A, sada, kalkulacije...

"Orlovi" bi već u četvrtak uveče mogli da se plasiraju na šampionat sveta i u slučaju poraza od Estonije. Za to je neophodno da istog dana svoje mečeve izgube i Gruzija i Izrael.

Čak i u varijanti sa dva poraza, od Estonije i od Izraela, Srbija bi ostala treća u grupi, pod uslovom da Gruzija u ovom "prozoru" zabeleži jednu pobedu. U tom slučaju bi se formirao "trougao", u kome bi sve tri selekcije imale isti ukupan skor (6-6), isti međusobni skor (2-2), a Srbija bi imala najbolju koš-razliku u direktnim okršajima, osim ako od Izraela izgubi sa 23 ili više poena razlike.

Takođe, ako Srbija bude bodovno izjednačena samo sa Gruzijom, ima dve pobede nad konkurentom i zadržava treću poziciju.

Jedini scenario koji "orlove" izbacuje iz aviona za Kinu je onaj u kome gube obe predstojeće utakmice, Izrael beleži 2-0, a Gruzija 2-0 (dalje ide Gruzija) ili 0-2 (dalje ide Izrael).

GRUPA L

9. KOLO (četvrtak): Estonija - Srbija 18.00, Izrael - Nemačka 18.30, Grčka - Gruzija 19.30.

10. KOLO (nedelja): Srbija - Izrael 16.00, Gruzija - Estonija 16.00, Nemačka - Grčka 18.00.

TABELA: Grčka 9-1, Nemačka 9-1, Srbija 6-4, Gruzija 5-5, Izrael 4-6, Estonija 2-8.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar