ФБиХ: Данас сједница Дома народа

Конститутивна сједница новог сазива Дома народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине сазвана је за данас у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 20.02.2019 | 08:44
ФБиХ: Данас сједница Дома народа
У најављеном дневном реду је и Приједлог буџета Федерације БиХ за 2019. годину.

Предвиђено је да новоизабрани делегати претходно положе заклетву за предстојећи четворогодишњи мандат, а да потом буде изабрано руководство Дома.

Буџет, као и пратећи акт, закон о његовом извршавању, предложени су по хитном поступку, као и допуна Закона о буџетима.

Једна од најављених тачака дневног реда је избор делегата у Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Предложене су и одлуке о давању сагласности на овогодишње финансијске планове федералних завода за запошљавање, за пензијско и инвалидско осигурање, Завода здравственог осигурања и реосигурања те Федералног фонда солидарности.

Сједница треба да почне у 11.00 сати, а до избора новог руководиоца, водиће је предсједавајућа досадашњег сазива Лидија Брадара.

У овом мјесецу ће засједати и Заступнички дом чија је прва редовна сједница у новом мандату најављена за 28. фебруар. Једна од предложених тачака дневног реда је разматрање, по скраћеном поступку, закона о правима демобилисаних бораца и чланова њихових породица. Иницијатори су посланици Демократске фронте и Грађанског савеза.

Подсјећамо, предсједавајућа Дома народа Парламента Федерације БиХ Лидија Брадара одржала је јуче радно-консултативни састанак с представницима странака које ће партиципирати у новом сазиву Дома.

"Ово је био састанак техничког карактера уочи конститутивне сједнице Дома. Усагласили смо привремена радна тијела, а очекујемо да делегати преузму мандате, да се формирају клубови народа, те да у демократском озрачју усвојимо овогодишњи буџет Федерације БиХ. Нова Влада Федерације БиХ могла би бити формирана у марту",  казао је посланик Клуба Странке демократске акције (СДА) у Представничком дому ПФБиХ Асим Сарајлић након састанка.

Истиче да је Клуб Срба поново непопуњен наводећи да није оптимиста да ту има концензуса унутар Клуба.  Додао је да девет делегата има СДА у Клубу Бошњака заједно са Странком за БиХ која има једног делегата.

Ново руководство, нагласио је Анер Жуљевић из СДП-а БиХ, потребно је како би се на данашњој сједници могао изгласати буџет Федерације БиХ.

Шефица Клуба Демократске фронте у Представничком дому Алма Кратина додала је да ће процедура око делегирања у државни Дом народа бити завршена након што данас све странке доставе своје приједлоге у Федерални дом, а потом буду прослијеђени Централној изборној комисији БиХ.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар