FBiH: Danas sjednica Doma naroda

Konstitutivna sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 20.02.2019 | 08:44
FBiH: Danas sjednica Doma naroda
U najavljenom dnevnom redu je i Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu.

Predviđeno je da novoizabrani delegati prethodno polože zakletvu za predstojeći četvorogodišnji mandat, a da potom bude izabrano rukovodstvo Doma.

Budžet, kao i prateći akt, zakon o njegovom izvršavanju, predloženi su po hitnom postupku, kao i dopuna Zakona o budžetima.

Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda je izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predložene su i odluke o davanju saglasnosti na ovogodišnje finansijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje, za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti.

Sjednica treba da počne u 11.00 sati, a do izbora novog rukovodioca, vodiće je predsjedavajuća dosadašnjeg saziva Lidija Bradara.

U ovom mjesecu će zasjedati i Zastupnički dom čija je prva redovna sjednica u novom mandatu najavljena za 28. februar. Jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je razmatranje, po skraćenom postupku, zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Inicijatori su poslanici Demokratske fronte i Građanskog saveza.

Podsjećamo, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara održala je juče radno-konsultativni sastanak s predstavnicima stranaka koje će participirati u novom sazivu Doma.

"Ovo je bio sastanak tehničkog karaktera uoči konstitutivne sjednice Doma. Usaglasili smo privremena radna tijela, a očekujemo da delegati preuzmu mandate, da se formiraju klubovi naroda, te da u demokratskom ozračju usvojimo ovogodišnji budžet Federacije BiH. Nova Vlada Federacije BiH mogla bi biti formirana u martu",  kazao je poslanik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu PFBiH Asim Sarajlić nakon sastanka.

Ističe da je Klub Srba ponovo nepopunjen navodeći da nije optimista da tu ima koncenzusa unutar Kluba.  Dodao je da devet delegata ima SDA u Klubu Bošnjaka zajedno sa Strankom za BiH koja ima jednog delegata.

Novo rukovodstvo, naglasio je Aner Žuljević iz SDP-a BiH, potrebno je kako bi se na današnjoj sjednici mogao izglasati budžet Federacije BiH.

Šefica Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Alma Kratina dodala je da će procedura oko delegiranja u državni Dom naroda biti završena nakon što danas sve stranke dostave svoje prijedloge u Federalni dom, a potom budu proslijeđeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

(Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar