Ко има најбогатијег газду?!

ПСЖ, Сити, Челси, Јуве, Арсенал. . . ? Не! Форбс саставио занимљиву ранг листу. . .

Фудбал 22.02.2019 | 00:01
Ко има најбогатијег газду?!
Ко колико новца има, ко највише улаже, који газда је најбогатији... Све су то теме што окупирају пажњу љубитеља фудбала, посебно последњих година, или да кажемо у новом миленијуму. 

Откако је фудбалски бизнис постао један од најразвијених на свету неки од најбогатијих људи на свету почели су да улажу астрономске цифре купујући фудбалске клубове и улажући у трансфере играча. И док су се у 20. веку велике газде попут Силвија Берлусконија могле набројати на прсте једне руке, у овом новом, 21. столећу, фудбалски тајкуни ничу као печурке после кише. 

Све чешће постају звезде, питају се за све, дају узјаве, смењују и постављају тренере. Један од првих модерних фудбалских газда био је Роман Абрамович. А након пребогатог Руса који је направио велики бум са Челсијем почели су да се појављују разноразни. Од Американаца, преко Арапа до Кинеза. Тренутно су најактуелније газде Пари Сен Жермена и Манчестер Ситија који уз помоћ силних милиона покушавају да се дочепају светог грала европског клупског фуббала - Лиге шампиона.  

Познати часопис Форбс направио је занимљиву листу најбогатијих власника фудбалских клубова. Многи очекивали да ће управо неко од власника ова два клуба наћи на врху, кад оно... Број један је неко други. И не, не ради се о скорокевићу у свету спорта. У питању је аустријски мултимилијардер Дитрих Матешиц, власник и оснивач компаније Ред Бул. 

Матешиц је прво улагао у Формулу 1, да би касније ушао у РБ Салцбург. Тренуно његово највеће мезимче је немачки бундеслигаш РБ Лајпциг, с којим је за само неколико година од четврте лиге стигао до Лиге шампиона. Његово богатство процењује се на 17,8 милијарди фунти. 

Ево и комплетне листе: 

1. Дитер Матешиц (Салцбург/Лајпциг) 17,8 милијарди фунти.
2. Шеик Мансур (Манчестер Сити) 17 милијарди
3. Породица Ањели (Јувентус) 10,4 милијарди 
4. Филип Аншуц (ЛА Галакси) 10 милијарди 
5. Роман Абрамович (Челси) 8,3 милијарди 
6. Стен Кренке (Арсенал) 6,4 милијарди 
7. Насер Ал-Келаифи (ПСЖ) 6,2 милијарди 
8. Шахид Кан (Фулам) 5,4 милијарди 
9. Стивен Жанг (Интер) 5,2 милијарди 
10. Џо Луис (Тотенхем) 3,8 милијарди

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар