Ko ima najbogatijeg gazdu?!

PSŽ, Siti, Čelsi, Juve, Arsenal. . . ? Ne! Forbs sastavio zanimljivu rang listu. . .

Fudbal 22.02.2019 | 00:01
Ko ima najbogatijeg gazdu?!
Ko koliko novca ima, ko najviše ulaže, koji gazda je najbogatiji... Sve su to teme što okupiraju pažnju ljubitelja fudbala, posebno poslednjih godina, ili da kažemo u novom milenijumu. 

Otkako je fudbalski biznis postao jedan od najrazvijenih na svetu neki od najbogatijih ljudi na svetu počeli su da ulažu astronomske cifre kupujući fudbalske klubove i ulažući u transfere igrača. I dok su se u 20. veku velike gazde poput Silvija Berluskonija mogle nabrojati na prste jedne ruke, u ovom novom, 21. stoleću, fudbalski tajkuni niču kao pečurke posle kiše. 

Sve češće postaju zvezde, pitaju se za sve, daju uzjave, smenjuju i postavljaju trenere. Jedan od prvih modernih fudbalskih gazda bio je Roman Abramovič. A nakon prebogatog Rusa koji je napravio veliki bum sa Čelsijem počeli su da se pojavljuju raznorazni. Od Amerikanaca, preko Arapa do Kineza. Trenutno su najaktuelnije gazde Pari Sen Žermena i Mančester Sitija koji uz pomoć silnih miliona pokušavaju da se dočepaju svetog grala evropskog klupskog fubbala - Lige šampiona.  

Poznati časopis Forbs napravio je zanimljivu listu najbogatijih vlasnika fudbalskih klubova. Mnogi očekivali da će upravo neko od vlasnika ova dva kluba naći na vrhu, kad ono... Broj jedan je neko drugi. I ne, ne radi se o skorokeviću u svetu sporta. U pitanju je austrijski multimilijarder Ditrih Matešic, vlasnik i osnivač kompanije Red Bul. 

Matešic je prvo ulagao u Formulu 1, da bi kasnije ušao u RB Salcburg. Trenuno njegovo najveće mezimče je nemački bundesligaš RB Lajpcig, s kojim je za samo nekoliko godina od četvrte lige stigao do Lige šampiona. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 17,8 milijardi funti. 

Evo i kompletne liste: 

1. Diter Matešic (Salcburg/Lajpcig) 17,8 milijardi funti.
2. Šeik Mansur (Mančester Siti) 17 milijardi
3. Porodica Anjeli (Juventus) 10,4 milijardi 
4. Filip Anšuc (LA Galaksi) 10 milijardi 
5. Roman Abramovič (Čelsi) 8,3 milijardi 
6. Sten Krenke (Arsenal) 6,4 milijardi 
7. Naser Al-Kelaifi (PSŽ) 6,2 milijardi 
8. Šahid Kan (Fulam) 5,4 milijardi 
9. Stiven Žang (Inter) 5,2 milijardi 
10. Džo Luis (Totenhem) 3,8 milijardi

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar