Гвардиола расположен за причу...

Нисам најбољи, само сам имао срећу да тренирам Месија, Ћавија и Инијесту! Ситијев шеф струке пред гостовање у Гелзенкирхену отворено о разним темама. . .

Фудбал 20.02.2019 | 12:45
Гвардиола расположен за причу...
Формалност, не драма. Такво је бар мишљење 90 одсто фудбалских фанатика широм света уочи двомеча Шалкеа и Манчестер Ситија у осмини финала Лиге шампиона. Пеп Гвардиола је наравно опрезнији, али чини се да је и он свестан колики је фаворит његов тим, па дан уочи гостовања у Гелзенкирхену најмање прича о ривалу. Али зато прича о свему другом што интересује јавност. Па тако и његово мишљење на расправу која се последњих година форсира баш због његових генијалних идеја: да ли је Пеп Гвардиола заиста највећи или је само имао среће да ради са највећим фудбалерима?

Или да будемо прецизни, питање је ишло овако: да ли можемо да Гвардиолу матрамо за највећег у историји ако знамо да је Лигу шампиона освајао “само” док је у тиму имао Лионела Месија, Ћавија и Андреса Инијесту?

“Апсолутно се слажем. Нећу ни секунду да потроши за расправу. Имао сам среће”, без имало сујете је рекао Гвардиола.

Отворен је био док је говорио и о другим темама, па се рецимо дотакао и претрпаног каленадара то док је одговарао на питања о здравстевном стању Џона Стонса и Габријела Жезуса.

“Џон има проблем са препонама, Габријел је куп меч у Њупорту завршио са повредом задње ложе. Нису велики проблем, али су довољни да не буду овде. То је и нормално кад у три месеца одиграш 25 утакмица. Завршимо сезону, дамо им три недеље одмора, не више, идемо у Кину да да играмо са великим клубовима, а онда се очекује победа за старт сезоне. А ноге не раде. Тако ћемо да уништимо такмичење”, критикује Гвардиола.

Не допада му се начин размишљања већине и кад су друге теме у питању. Рецимо, не допадају му се очекивања свих у Енглеској да Сити једноставно мора да узме пехар Лиге шампиона како би показао да је у равни са највећима у Европи.

“Поредимо лиге, па мислимо да смо на врху, па онда ваљда треба да добијамо са четири, пет разлике? То не иде тако. Ово су много тешке утакмице… Имамо кратко памћење. Па људи су критиковали Пари Сен Жермен, говорили како није то исти тим без Нејмара, а сад иду на невероватни Манчестер јунајтед, који је победио Челси насред Стамфорд Бриџа. Пари Сен Жермен су отписали. Али то је Лига шампиона и ПСЖ је победио”, пецнуо је Гвардиола и острвску штампу, већ традиционално арогантно кад је реч о фудбалу и не само фудбалу.

Хвалио је – играче. Бернарда Силву пре свега. На питање да ли ће Португалија после Кристијана Роналдаускоро добити нову велику звезду, рекао је…

“Он је већ највећа звезда! Има све, дивна је особа, никад се не дури ако одигра пет минута. Он је омиљени тип у ннашој свлачионици, један је од најталентованијих играча које сам видео у животу. Може да игра на три или четири позиције. И кад не игра добро – највише претрчи. Ове сезоне је можда међу два или три најбоља играча Премијер лиге. Како дели асистенције, како даје голове, како слави голове… Он је радост за тренера. Невероватно сам срећан што га имам и уживам у раду са њим. И Португалци треба да буду срећни што га имају. Он је диван момак. Волим га”.

Неки други талентовани момци се ипак не осећају тако вољеним у Ситију. Џејдон Санчо (Борусија Дортмунд), Браим Дијаз (Реал Мадрид) и Раби Матондо (Шалке) већ су побегли са Етихада у потрази за минутима. Јавност је ту помало лицемерна, критикује због тога што се не пружа шанса најмлађима, а у исто време тражи све трофеје…

“Није лако тим младим момцима. Матондо је овде требало да се за место бори са Стерлингом, Санеом, Марезом и Бернардом Силвом… То није лако. Тим се бори за титулу… Верујемо ми њима, али морају да буду стрпљиви, а ако желе да иду нећу да им причам како је то лоша прилика и лоша одлука. Раби је отишао у велики клуб као што је Шалке. Тамо ће да расте. Имаће више минута и будућност ће да каже да ли је то била добра или лоша одлука. Гледао сам већ једну утакмицу и био је прилично добар, невероватно је брз. Али не могу сви фудбалери на свету да играју за Манчестер Сити, нема простора”, рекао је Гвардиола.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар