Gvardiola raspoložen za priču...

Nisam najbolji, samo sam imao sreću da treniram Mesija, Ćavija i Inijestu! Sitijev šef struke pred gostovanje u Gelzenkirhenu otvoreno o raznim temama. . .

Fudbal 20.02.2019 | 12:45
Gvardiola raspoložen za priču...
Formalnost, ne drama. Takvo je bar mišljenje 90 odsto fudbalskih fanatika širom sveta uoči dvomeča Šalkea i Mančester Sitija u osmini finala Lige šampiona. Pep Gvardiola je naravno oprezniji, ali čini se da je i on svestan koliki je favorit njegov tim, pa dan uoči gostovanja u Gelzenkirhenu najmanje priča o rivalu. Ali zato priča o svemu drugom što interesuje javnost. Pa tako i njegovo mišljenje na raspravu koja se poslednjih godina forsira baš zbog njegovih genijalnih ideja: da li je Pep Gvardiola zaista najveći ili je samo imao sreće da radi sa najvećim fudbalerima?

Ili da budemo precizni, pitanje je išlo ovako: da li možemo da Gvardiolu matramo za najvećeg u istoriji ako znamo da je Ligu šampiona osvajao “samo” dok je u timu imao Lionela Mesija, Ćavija i Andresa Inijestu?

“Apsolutno se slažem. Neću ni sekundu da potroši za raspravu. Imao sam sreće”, bez imalo sujete je rekao Gvardiola.

Otvoren je bio dok je govorio i o drugim temama, pa se recimo dotakao i pretrpanog kalenadara to dok je odgovarao na pitanja o zdravstevnom stanju Džona Stonsa i Gabrijela Žezusa.

“Džon ima problem sa preponama, Gabrijel je kup meč u Njuportu završio sa povredom zadnje lože. Nisu veliki problem, ali su dovoljni da ne budu ovde. To je i normalno kad u tri meseca odigraš 25 utakmica. Završimo sezonu, damo im tri nedelje odmora, ne više, idemo u Kinu da da igramo sa velikim klubovima, a onda se očekuje pobeda za start sezone. A noge ne rade. Tako ćemo da uništimo takmičenje”, kritikuje Gvardiola.

Ne dopada mu se način razmišljanja većine i kad su druge teme u pitanju. Recimo, ne dopadaju mu se očekivanja svih u Engleskoj da Siti jednostavno mora da uzme pehar Lige šampiona kako bi pokazao da je u ravni sa najvećima u Evropi.

“Poredimo lige, pa mislimo da smo na vrhu, pa onda valjda treba da dobijamo sa četiri, pet razlike? To ne ide tako. Ovo su mnogo teške utakmice… Imamo kratko pamćenje. Pa ljudi su kritikovali Pari Sen Žermen, govorili kako nije to isti tim bez Nejmara, a sad idu na neverovatni Mančester junajted, koji je pobedio Čelsi nasred Stamford Bridža. Pari Sen Žermen su otpisali. Ali to je Liga šampiona i PSŽ je pobedio”, pecnuo je Gvardiola i ostrvsku štampu, već tradicionalno arogantno kad je reč o fudbalu i ne samo fudbalu.

Hvalio je – igrače. Bernarda Silvu pre svega. Na pitanje da li će Portugalija posle Kristijana Ronaldauskoro dobiti novu veliku zvezdu, rekao je…

“On je već najveća zvezda! Ima sve, divna je osoba, nikad se ne duri ako odigra pet minuta. On je omiljeni tip u nnašoj svlačionici, jedan je od najtalentovanijih igrača koje sam video u životu. Može da igra na tri ili četiri pozicije. I kad ne igra dobro – najviše pretrči. Ove sezone je možda među dva ili tri najbolja igrača Premijer lige. Kako deli asistencije, kako daje golove, kako slavi golove… On je radost za trenera. Neverovatno sam srećan što ga imam i uživam u radu sa njim. I Portugalci treba da budu srećni što ga imaju. On je divan momak. Volim ga”.

Neki drugi talentovani momci se ipak ne osećaju tako voljenim u Sitiju. Džejdon Sančo (Borusija Dortmund), Braim Dijaz (Real Madrid) i Rabi Matondo (Šalke) već su pobegli sa Etihada u potrazi za minutima. Javnost je tu pomalo licemerna, kritikuje zbog toga što se ne pruža šansa najmlađima, a u isto vreme traži sve trofeje…

“Nije lako tim mladim momcima. Matondo je ovde trebalo da se za mesto bori sa Sterlingom, Saneom, Marezom i Bernardom Silvom… To nije lako. Tim se bori za titulu… Verujemo mi njima, ali moraju da budu strpljivi, a ako žele da idu neću da im pričam kako je to loša prilika i loša odluka. Rabi je otišao u veliki klub kao što je Šalke. Tamo će da raste. Imaće više minuta i budućnost će da kaže da li je to bila dobra ili loša odluka. Gledao sam već jednu utakmicu i bio je prilično dobar, neverovatno je brz. Ali ne mogu svi fudbaleri na svetu da igraju za Mančester Siti, nema prostora”, rekao je Gvardiola.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar