Суперкуп Шпаније постаје права фудбалска журка!

Све за паре: Шпанци проширују Суперкуп?! Председник ФС Шпаније дошао на идеју да уведе "фајнал фор" у Суперкуп.  Фајнал фор ван земље одлучује о трофеју.  Промене у организацији до сада прилично неинтересантног такмичења.

Фудбал 22.02.2019 | 18:00
Суперкуп Шпаније постаје права фудбалска журка!
Фудбал дефинитивно одавно није као што је некада био, а промене стижу све чешће. Најновију предложио је председник ФС Шпаније, Луис Рубијалес, који би да мења систем тамошњег Суперкупа.

Иако је то утакмица која се на почетку сваке сезоне игра између актуелног шампиона и освајача националног купа, Рубијалес би да уведе "фајнал фор" и направи такмичење од четири тима. Прецизније, да дода другопласираног из Примере и пораженог финалисту Купа краља.

Шпански медији наводе да ће тај предлог бити разматран на седници Скупштине савета, цитирајући Рубијалеса који каже да ће нови систем донети већу забаву и веће интересовање за Суперкуп. Читај - већу зараду од спонзора.

Идеја је, такође, да се све три утакмице (два полуфинала и финале) играју у иностранству, али то и није новост, пошто је прошлогодишња утакмица Суперкупа Шпаније (Барселона - Севиља 2:1) одиграна у Танџиру, у Мароку.

Уколико клубови прихвате предлог Савеза, нови формат такмичења биће примењиван већ од идуће сезоне, односно ове године.

Нешто што је до сада било карактеристично искључиво за кошаркашка надметања, сада ћемо имати прилику да гледамо у шпанском фудбалу. Председник тамошњег фудбалског савеза, Луис Рубијалес, најавио је да ће почев од наредне сезоне доћи до великих промена у борби за трофеј Суперкупа.

Фајнал фор – управо то је решење које је понудио Центар за изврсност у суђењу заједно у сарадњи са Уефом, Фифом и Фудбалским савезом Шпаније. Турнир неће бити одигран у највећој земљи на Иберијском полуострву, већ на неутралној локацији у некој другој држави, чиме ће бити направљен сјајан увод у почетак нове сезоне у Примери

Улазнице за учешће на овом турниру обезбедиће два првопласирана тима на крају ове сезоне шпанског фудбалског шампионата, као и финалисти Купа краља. Уколико се у финалу купа евентуално нађу екипе које су пласман обезбедиле преко њихове позиције у Примери, онда ће преостала места попунити трећи, односно четврти тим из шпанског првенства.

Током трајања турнира биће одиграна три меча - два полуфинална сусрета и финале, пошто првобитни план не укључује одигравање утакмице за треће место. Све ће, међутим, бити утанчано и потврђено на седници Фудбалског савеза у априлу.

Термин одигравања је већ одређен, па ће најбољи шпански тимови одмерити снаге недељу дана пре почетка првенства. Биће то одлична прилика да екипе виде где се налазе пред сам старт, а председникРубијалес очекује прави празник фудбала. Сматра да ће сама чињеница што се три изузетно квалитетна меча играју у тако кратком временском периоду на једном месту довести до повећања интересовања за Суперкуп.

Још једна новина коју Шпанци уводе јесте и стварање Центра за изврсност у суђењу, који је од самог старта укључен у планирање и организацију овог турнира. Овај центар ће омогућити судијама из читавог света да добију неопходну обуку за коришћење ВАР система који је од ове сезоне увелико присутан у Ла Лиги. Био би ово велики корак и бенефит за све, пошто су кроз овај центар већ прошли бројни арбитри из Русије и Мексика.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар