Superkup Španije postaje prava fudbalska žurka!

Sve za pare: Španci proširuju Superkup?! Predsednik FS Španije došao na ideju da uvede "fajnal for" u Superkup.  Fajnal for van zemlje odlučuje o trofeju.  Promene u organizaciji do sada prilično neinteresantnog takmičenja.

Fudbal 22.02.2019 | 18:00
Superkup Španije postaje prava fudbalska žurka!
Fudbal definitivno odavno nije kao što je nekada bio, a promene stižu sve češće. Najnoviju predložio je predsednik FS Španije, Luis Rubijales, koji bi da menja sistem tamošnjeg Superkupa.

Iako je to utakmica koja se na početku svake sezone igra između aktuelnog šampiona i osvajača nacionalnog kupa, Rubijales bi da uvede "fajnal for" i napravi takmičenje od četiri tima. Preciznije, da doda drugoplasiranog iz Primere i poraženog finalistu Kupa kralja.

Španski mediji navode da će taj predlog biti razmatran na sednici Skupštine saveta, citirajući Rubijalesa koji kaže da će novi sistem doneti veću zabavu i veće interesovanje za Superkup. Čitaj - veću zaradu od sponzora.

Ideja je, takođe, da se sve tri utakmice (dva polufinala i finale) igraju u inostranstvu, ali to i nije novost, pošto je prošlogodišnja utakmica Superkupa Španije (Barselona - Sevilja 2:1) odigrana u Tandžiru, u Maroku.

Ukoliko klubovi prihvate predlog Saveza, novi format takmičenja biće primenjivan već od iduće sezone, odnosno ove godine.

Nešto što je do sada bilo karakteristično isključivo za košarkaška nadmetanja, sada ćemo imati priliku da gledamo u španskom fudbalu. Predsednik tamošnjeg fudbalskog saveza, Luis Rubijales, najavio je da će počev od naredne sezone doći do velikih promena u borbi za trofej Superkupa.

Fajnal for – upravo to je rešenje koje je ponudio Centar za izvrsnost u suđenju zajedno u saradnji sa Uefom, Fifom i Fudbalskim savezom Španije. Turnir neće biti odigran u najvećoj zemlji na Iberijskom poluostrvu, već na neutralnoj lokaciji u nekoj drugoj državi, čime će biti napravljen sjajan uvod u početak nove sezone u Primeri

Ulaznice za učešće na ovom turniru obezbediće dva prvoplasirana tima na kraju ove sezone španskog fudbalskog šampionata, kao i finalisti Kupa kralja. Ukoliko se u finalu kupa eventualno nađu ekipe koje su plasman obezbedile preko njihove pozicije u Primeri, onda će preostala mesta popuniti treći, odnosno četvrti tim iz španskog prvenstva.

Tokom trajanja turnira biće odigrana tri meča - dva polufinalna susreta i finale, pošto prvobitni plan ne uključuje odigravanje utakmice za treće mesto. Sve će, međutim, biti utančano i potvrđeno na sednici Fudbalskog saveza u aprilu.

Termin odigravanja je već određen, pa će najbolji španski timovi odmeriti snage nedelju dana pre početka prvenstva. Biće to odlična prilika da ekipe vide gde se nalaze pred sam start, a predsednikRubijales očekuje pravi praznik fudbala. Smatra da će sama činjenica što se tri izuzetno kvalitetna meča igraju u tako kratkom vremenskom periodu na jednom mestu dovesti do povećanja interesovanja za Superkup.

Još jedna novina koju Španci uvode jeste i stvaranje Centra za izvrsnost u suđenju, koji je od samog starta uključen u planiranje i organizaciju ovog turnira. Ovaj centar će omogućiti sudijama iz čitavog sveta da dobiju neophodnu obuku za korišćenje VAR sistema koji je od ove sezone uveliko prisutan u La Ligi. Bio bi ovo veliki korak i benefit za sve, pošto su kroz ovaj centar već prošli brojni arbitri iz Rusije i Meksika.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar