Партизан о ВАР-у: Први корак на дугачком путу!

У Партизану сматрају да је направљен важан корак ка увођењу ВАР технологије у Србији.

Фудбал 22.02.2019 | 17:00
Партизан о ВАР-у: Први корак на дугачком путу!
Сигурно ће још много времена протећи док и на суперлигашким утакмицама, као у најјачим лигама Европе (од следеће сезоне и у Премијер лиги), не будемо имали примере да је судија прекинуо меч и после консултацијама са ВАР собом преиначио одлуку и допринео регуларности такмичења.

Корак напред је направљен у уторак на Скупштини Заједнице клубова Супер и Прве лиге Србије, јер је ово тело коначно прихватило предлог Партизана да се формира Радна група Заједнице и Фудбалског савеза Србије за увођење ВАР-а на српске стадионе.

Скупу у Старој Пазови је присуствовало 28 делегата, а изостали су представници Црвене звезде и три прволигаша.

Партизан су представљали чланови правног тима, потпредседник Владимир Вулетић и заменик генералног директора Милорад Николић. Детаље састанка изнео је челник црно-белих.

"Аргументација која је стављала ВАР под резерву од стране присутних, тицала се инфраструктурне сложености, чињенице колико она кошта као и временског оквира кад може бити инкорпорирана. На те примедбе сам узвратио да су одређене земље у окружењу донеле стратешку одлуку, Хрвати су то урадили 17. јануара, тако што је свих десет представника елитног ранга гласало 'за'", рекао је Вулетић.

Партизан већ годинама инсистира на увођењу ВАР технологије.

"Конфучије каже да пут од хиљаду миља почиње првим кораком. Ми данас морамо да учинимо тај први корак. Као што је Петроније, увидевши да је Нерон луд и да ће запалити Рим, прихватио да изговори реченицу 'Нерон је луд', после чега је уследило 'рекох и спасих душу своју', тако и ми морамо данас да спасемо душе наше. Прича да је ВАР скуп и да немамо инфраструктуру да га подржимо подсећа на 1808. кад је Доситеј Обрадовић донео први кромпир у Србију. Није нико хтео да га једе, називали су га ђаволом храном, да би се данас кромпир сматрао стратешком националном српском храном. Зато је и ВАР национална стратешка фудбалска храна и наша је дужност да га уведемо", нагласио је Владимир Вулетић.

У наредном периоду формираће се тело које ће да спреми нацрт плана како би ВАР функционисао у Суперлиги, односно како би се пре свега решили инфраструктурни и финансијски проблеми око технологије.

План је да се ВАР користи на утакмицама Суперлиге од сезоне 2021/22. Предстваник Партизана у том телу биће Николић, а на предлог Вулетића.

Сада остаје да сачекамо да се стекну услови за увођење ВАР-а, као што би пре тога љубитељима фудбала, у складу са модернизацијом информисања, требало омогућити да прате дешавања на суперлигашким теренима.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар