Partizan o VAR-u: Prvi korak na dugačkom putu!

U Partizanu smatraju da je napravljen važan korak ka uvođenju VAR tehnologije u Srbiji.

Fudbal 22.02.2019 | 17:00
Partizan o VAR-u: Prvi korak na dugačkom putu!
Sigurno će još mnogo vremena proteći dok i na superligaškim utakmicama, kao u najjačim ligama Evrope (od sledeće sezone i u Premijer ligi), ne budemo imali primere da je sudija prekinuo meč i posle konsultacijama sa VAR sobom preinačio odluku i doprineo regularnosti takmičenja.

Korak napred je napravljen u utorak na Skupštini Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije, jer je ovo telo konačno prihvatilo predlog Partizana da se formira Radna grupa Zajednice i Fudbalskog saveza Srbije za uvođenje VAR-a na srpske stadione.

Skupu u Staroj Pazovi je prisustvovalo 28 delegata, a izostali su predstavnici Crvene zvezde i tri prvoligaša.

Partizan su predstavljali članovi pravnog tima, potpredsednik Vladimir Vuletić i zamenik generalnog direktora Milorad Nikolić. Detalje sastanka izneo je čelnik crno-belih.

"Argumentacija koja je stavljala VAR pod rezervu od strane prisutnih, ticala se infrastrukturne složenosti, činjenice koliko ona košta kao i vremenskog okvira kad može biti inkorporirana. Na te primedbe sam uzvratio da su određene zemlje u okruženju donele stratešku odluku, Hrvati su to uradili 17. januara, tako što je svih deset predstavnika elitnog ranga glasalo 'za'", rekao je Vuletić.

Partizan već godinama insistira na uvođenju VAR tehnologije.

"Konfučije kaže da put od hiljadu milja počinje prvim korakom. Mi danas moramo da učinimo taj prvi korak. Kao što je Petronije, uvidevši da je Neron lud i da će zapaliti Rim, prihvatio da izgovori rečenicu 'Neron je lud', posle čega je usledilo 'rekoh i spasih dušu svoju', tako i mi moramo danas da spasemo duše naše. Priča da je VAR skup i da nemamo infrastrukturu da ga podržimo podseća na 1808. kad je Dositej Obradović doneo prvi krompir u Srbiju. Nije niko hteo da ga jede, nazivali su ga đavolom hranom, da bi se danas krompir smatrao strateškom nacionalnom srpskom hranom. Zato je i VAR nacionalna strateška fudbalska hrana i naša je dužnost da ga uvedemo", naglasio je Vladimir Vuletić.

U narednom periodu formiraće se telo koje će da spremi nacrt plana kako bi VAR funkcionisao u Superligi, odnosno kako bi se pre svega rešili infrastrukturni i finansijski problemi oko tehnologije.

Plan je da se VAR koristi na utakmicama Superlige od sezone 2021/22. Predstvanik Partizana u tom telu biće Nikolić, a na predlog Vuletića.

Sada ostaje da sačekamo da se steknu uslovi za uvođenje VAR-a, kao što bi pre toga ljubiteljima fudbala, u skladu sa modernizacijom informisanja, trebalo omogućiti da prate dešavanja na superligaškim terenima.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar