Радончић партнер Додику и Човићу?

"Оно што може бити проблем везано је за чињеницу да стварни троножац са Човићем и Додиком не чини Изетбеговић, него више Радончић и да је то разлог још већим таласањима него што смо то могли свједочити", рекао је Славо Кукић за Н1.

Босна и Херцеговина 19.02.2019 | 18:09
Радончић партнер Додику и Човићу?
Академик Славо Кукић за Н1 је коментарисао преговоре лидера странака СДА, СНСД и ХДЗ око формирања власти на државном нивоу, те преговоре СДА са лидерима странака ПДА, СББ и А-СДА. Он је казао да ако СББ уђе у коалицију, Фахрудин Радончић и СББ ће бити главни играчи који ће задати највише мука Бакиру Изетбеговићу и његовој СДА.

"Ко прати политичку сцену, могао је првог дана од објаве резултата избора бити сигуран да ће будућу власт чинити троножац - СНСД, ХДЗ и СДА. Питање је било међусобног натезања. Изненађујуће, чињеница да би четврти партнер могао бити СББ и Радончић јер је та странка доживјела радикалан пад, али је доиста класичном, коцкарском игром довела се у позицију да буде у власти наредне четири године", казао је у уводу Кукић.

"Њен челник је био врло експлицитан - да неће са СДА и Изетбеговићем, да неће са њим ни у рај ако треба. Из игре су избачене странке бх. блока, а онда је то заротирао причом да је држава угрожена и како властити интереси не смију стајати испред државе", поручио је.

"Ако се то догоди, СББ уђе у власт, Радончић ће бити главни играч, главни добитник, али ће највише мука задати СДА и Бакиру Изетбеговићу", изјавио је Кукић.

Радончићу је важно да је у власти јер учествовањем има контролу над правосуђем, финансијским токовима, над добрим дијелом јавних предузећа, а заштитиће себе и оно што је стекао у протеклих 20 година.

Кукић: Човић, Додик и Радончић - стварни троножац.

Да ли је одлуком да не коалира са националним странкама бх. блок помогао СББ-у?

"Јесте. Наравно. Оставили су отворен простор. Не желим рећи да је бх. блок погријешио. Из принципијелног разлога не смију ућу у ту утакмицу јер би код грађана либералне оријентације изазвали огорчење. Те странке су биле децидне, неће са националистима ни по коју цијену. Добро су урадиле. Тамо у Сарајеву могу показати како другим начином владања БиХ има шансу да уђе у друштво европских народа", навео је Кукић за Н1.

СББ, с друге стране, понавља да нису донијели одлуку да ли ће у коалицију са СДА, ХДЗ-ом и СНСД-ом. Кукић је увјерен да ће тај договор на састанку заказаном за 20. фебруар проћи без обзира како јавност буде информисана о томе.

"Оно што може бити проблем је везано за чињеницу да стварни троножац са Човићем и Додиком не чини Изетбеговић, него пуно више Радончић и да је то разлог још већим таласањима него што смо то могли свједочити", рекао је Славо Кукић за Н1.

С друге стране, Додик и Човић, према његовим ријечима, нису много заинтересовани за ЕУ, јер то подразумијева прихватање ЕУ стандарда понашања.

"Поготово стандарда из поглавља 23. и 24. јер су та поглавља њима рак-рана, а подразумијевају функционисање правне државе", казао је он.

Бакир Изетбеговић раније је донио одлуку да неће преговарати са новоформираним блоком СББ, ПДА и А-СДА, него само са тим странкама појединачно. Кукић је за Н1 рекао своје виђење зашто је то тако.

"То говори како су потпуно неискрене његове тврдње које је износио када је покушавао да уђе под кишобран бх. блока. Како му сада нису потребне странке које су настале из СДА, него му треба једна или двије. Све остало значи помјерање равнотеже од њега - према њима (лидерима тих странака), да би, Додиковим рјечником, био 'главни баја међу Бошњацима'. То му (Изетбеговићу) узима дио моћи, приказује га пуно мање моћним. Није му проблем разговарати са Радончићем, Кукићем, предсједником А-СДА појединачно, јер увлачење једног од њих подразумијева диобу одговорности, а догађаће се свашта."

Зашто Додику треба Савјет министара?

Што се тиче МАП-а и НАТО-а, Кукић је сигуран да ће бити један од услова, јер у супротном би показали да су изневјерили бираче. Додику с друге стране, потребан је Савјет министара.

"Савјет министара му треба због ОСЕ, СИПЕ, суда, тужилаштва које ће покушати довести под своју контролу", изјавио је Кукић у "Дану уживо".

(БН/Н1)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ззззз

19.02.2019 17:13

А ко ће потписати нови савет министара? Од ове тројице једино Додик може а шта ће остала двојица урадити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијасија

19.02.2019 17:23

Дрзава Мафијасија.Па добро Миле зар ти стварно требас сједити у Улици Јуре Францетица у Мостару и преговарати о нецему.Срама имас ли ти и за црно иза нокта.

Name

СНСД+ДНС+Баја Патак

19.02.2019 20:05

Папцине свих земаља ујединимо се!

Name

Свашта

19.02.2019 17:21

По Кукићу овај сазив савјета министара требао би остати! Чему онда избори?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2019 17:59

Па ста нам доносе избори и смјена власти само ради мало другацијег изгледа у сустини ниста се не мијења.

Name

Скептик

19.02.2019 19:23

Њих све занима само власт. А гдје су сад она предизборна обећања. Од свију. Под заставом Српске, инвестиције, препород, Русија, отварање цркве са Лавровом (сјећа ли се ико тога), сигурно и стабилно, одговорно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

19.02.2019 19:37

Да ми неко објасни: кад овај бх блок неће у власт са националним странкама како они мисле било кад доћи на власт? То је једноставно немогуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

19.02.2019 20:19

Потпуно је јасно зашто се настоји да се постави троножац: Додик, Човић и Радончић. Њих тројица имају огроман капитал и заштита капитала их повезује. Њихов првенствени интерес због чега се боре за власт је поред заштите постојећег капитала је и повећавање личног капитал и њима блиских људи.

Name

ипе

19.02.2019 20:28

Засто мислис да за 4 године неце са ПДП-ом и рецимо неким либералнијим странкама у хрватском корпусу формирати власт,ово је улагање у будуцност,драго ми је да је и Гдин.Иваниц и ПДП остао приницпјелан и отисао у опозицију као и БХБЛОК,мозе се људи само са овим сто су сад на власти криминалцима не мозе се ниста

Name

А

19.02.2019 20:39

Какав црни ПДП, то је комби странка.

Name

куку нама са нама

19.02.2019 20:29

Разочарао сам се у свјетске моћнике..

ОДГОВОРИТЕ