Radončić partner Dodiku i Čoviću?

"Ono što može biti problem vezano je za činjenicu da stvarni tronožac sa Čovićem i Dodikom ne čini Izetbegović, nego više Radončić i da je to razlog još većim talasanjima nego što smo to mogli svjedočiti", rekao je Slavo Kukić za N1.

Bosna i Hercegovina 19.02.2019 | 18:09
Radončić partner Dodiku i Čoviću?
Akademik Slavo Kukić za N1 je komentarisao pregovore lidera stranaka SDA, SNSD i HDZ oko formiranja vlasti na državnom nivou, te pregovore SDA sa liderima stranaka PDA, SBB i A-SDA. On je kazao da ako SBB uđe u koaliciju, Fahrudin Radončić i SBB će biti glavni igrači koji će zadati najviše muka Bakiru Izetbegoviću i njegovoj SDA.

"Ko prati političku scenu, mogao je prvog dana od objave rezultata izbora biti siguran da će buduću vlast činiti tronožac - SNSD, HDZ i SDA. Pitanje je bilo međusobnog natezanja. Iznenađujuće, činjenica da bi četvrti partner mogao biti SBB i Radončić jer je ta stranka doživjela radikalan pad, ali je doista klasičnom, kockarskom igrom dovela se u poziciju da bude u vlasti naredne četiri godine", kazao je u uvodu Kukić.

"Njen čelnik je bio vrlo eksplicitan - da neće sa SDA i Izetbegovićem, da neće sa njim ni u raj ako treba. Iz igre su izbačene stranke bh. bloka, a onda je to zarotirao pričom da je država ugrožena i kako vlastiti interesi ne smiju stajati ispred države", poručio je.

"Ako se to dogodi, SBB uđe u vlast, Radončić će biti glavni igrač, glavni dobitnik, ali će najviše muka zadati SDA i Bakiru Izetbegoviću", izjavio je Kukić.

Radončiću je važno da je u vlasti jer učestvovanjem ima kontrolu nad pravosuđem, finansijskim tokovima, nad dobrim dijelom javnih preduzeća, a zaštitiće sebe i ono što je stekao u proteklih 20 godina.

Kukić: Čović, Dodik i Radončić - stvarni tronožac.

Da li je odlukom da ne koalira sa nacionalnim strankama bh. blok pomogao SBB-u?

"Jeste. Naravno. Ostavili su otvoren prostor. Ne želim reći da je bh. blok pogriješio. Iz principijelnog razloga ne smiju uću u tu utakmicu jer bi kod građana liberalne orijentacije izazvali ogorčenje. Te stranke su bile decidne, neće sa nacionalistima ni po koju cijenu. Dobro su uradile. Tamo u Sarajevu mogu pokazati kako drugim načinom vladanja BiH ima šansu da uđe u društvo evropskih naroda", naveo je Kukić za N1.

SBB, s druge strane, ponavlja da nisu donijeli odluku da li će u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. Kukić je uvjeren da će taj dogovor na sastanku zakazanom za 20. februar proći bez obzira kako javnost bude informisana o tome.

"Ono što može biti problem je vezano za činjenicu da stvarni tronožac sa Čovićem i Dodikom ne čini Izetbegović, nego puno više Radončić i da je to razlog još većim talasanjima nego što smo to mogli svjedočiti", rekao je Slavo Kukić za N1.

S druge strane, Dodik i Čović, prema njegovim riječima, nisu mnogo zainteresovani za EU, jer to podrazumijeva prihvatanje EU standarda ponašanja.

"Pogotovo standarda iz poglavlja 23. i 24. jer su ta poglavlja njima rak-rana, a podrazumijevaju funkcionisanje pravne države", kazao je on.

Bakir Izetbegović ranije je donio odluku da neće pregovarati sa novoformiranim blokom SBB, PDA i A-SDA, nego samo sa tim strankama pojedinačno. Kukić je za N1 rekao svoje viđenje zašto je to tako.

"To govori kako su potpuno neiskrene njegove tvrdnje koje je iznosio kada je pokušavao da uđe pod kišobran bh. bloka. Kako mu sada nisu potrebne stranke koje su nastale iz SDA, nego mu treba jedna ili dvije. Sve ostalo znači pomjeranje ravnoteže od njega - prema njima (liderima tih stranaka), da bi, Dodikovim rječnikom, bio 'glavni baja među Bošnjacima'. To mu (Izetbegoviću) uzima dio moći, prikazuje ga puno manje moćnim. Nije mu problem razgovarati sa Radončićem, Kukićem, predsjednikom A-SDA pojedinačno, jer uvlačenje jednog od njih podrazumijeva diobu odgovornosti, a događaće se svašta."

Zašto Dodiku treba Savjet ministara?

Što se tiče MAP-a i NATO-a, Kukić je siguran da će biti jedan od uslova, jer u suprotnom bi pokazali da su iznevjerili birače. Dodiku s druge strane, potreban je Savjet ministara.

"Savjet ministara mu treba zbog OSE, SIPE, suda, tužilaštva koje će pokušati dovesti pod svoju kontrolu", izjavio je Kukić u "Danu uživo".

(BN/N1)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Zzzzz

19.02.2019 17:13

A ko će potpisati novi savet ministara? Od ove trojice jedino Dodik može a šta će ostala dvojica uraditi?

ODGOVORITE
Name

Mafijasija

19.02.2019 17:23

Drzava Mafijasija.Pa dobro Mile zar ti stvarno trebas sjediti u Ulici Jure Francetica u Mostaru i pregovarati o necemu.Srama imas li ti i za crno iza nokta.

Name

SNSD+DNS+Baja Patak

19.02.2019 20:05

Papcine svih zemalja ujedinimo se!

Name

Svašta

19.02.2019 17:21

Po Kukiću ovaj saziv savjeta ministara trebao bi ostati! Čemu onda izbori?

ODGOVORITE
Name

Re

19.02.2019 17:59

Pa sta nam donose izbori i smjena vlasti samo radi malo drugacijeg izgleda u sustini nista se ne mijenja.

Name

Skeptik

19.02.2019 19:23

Njih sve zanima samo vlast. A gdje su sad ona predizborna obećanja. Od sviju. Pod zastavom Srpske, investicije, preporod, Rusija, otvaranje crkve sa Lavrovom (sjeća li se iko toga), sigurno i stabilno, odgovorno...

ODGOVORITE
Name

А

19.02.2019 19:37

Да ми неко објасни: кад овај бх блок неће у власт са националним странкама како они мисле било кад доћи на власт? То је једноставно немогуће.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

19.02.2019 20:19

Potpuno je jasno zašto se nastoji da se postavi tronožac: Dodik, Čović i Radončić. Njih trojica imaju ogroman kapital i zaštita kapitala ih povezuje. Njihov prvenstveni interes zbog čega se bore za vlast je pored zaštite postojećeg kapitala je i povećavanje ličnog kapital i njima bliskih ljudi.

Name

ipe

19.02.2019 20:28

Zasto mislis da za 4 godine nece sa PDP-om i recimo nekim liberalnijim strankama u hrvatskom korpusu formirati vlast,ovo je ulaganje u buducnost,drago mi je da je i Gdin.Ivanic i PDP ostao prinicpjelan i otisao u opoziciju kao i BHBLOK,moze se ljudi samo sa ovim sto su sad na vlasti kriminalcima ne moze se nista

Name

А

19.02.2019 20:39

Какав црни ПДП, то је комби странка.

Name

kuku nama sa nama

19.02.2019 20:29

Razočarao sam se u svjetske moćnike..

ODGOVORITE