Новак пред милионима гледалаца: Јелена, хвала!

Најбољи спортиста планете у емотивном говору приликом доделе Лауреус награда открио да је размишљао да напусти тенис и да му је супруга била највећа подршка у најтежим тренуцима каријере.

Тенис 19.02.2019 | 17:30
Новак пред милионима гледалаца: Јелена, хвала!
Новак Ђоковић освојио је четврти пут у каријери Лауреус награду за најбољег спортисту планете. На церемонији одржаној у Монте Карлу примио је нови спортски "Оскар", оставивши иза себе квинтет великих спортиста - најбољег фудбалера планете Луку Модрића, Килијана Мбапеа, шампиона Формуле 1 Луиса Хамилтона, светског рекордера у маратону Елуида Кипчогеа и кошаркаша Лос Анђелес Лејкерса Леброна Џејмса.

Новак је Лауреусову награду подигао опет после 2016. године, а освајао је и 2012. и 2015. године.

Баш у том периоду преживео је најтеже тренутке у каријери. Од освајања Ролан Гароса 2016, када је комплетирао све гренд слем титуле у каријери, до Вимблдона прошле године, када се вратио у великом стилу, прошао је путовање "ролеркостером", како је једанпут изјавио.

Повреда лакта, коју у почетку није схватао озбиљно, уз умор, психичко "пражењење" и губитак мотива након што је подигао дуго жељени пехар у Паризу, донели су велике промене.

Ђоковић у 2017. није више играо на највишем нивоу, био је и сам тога свестан, а ситуација са повредом се погоршавала. Након Вимблдона донео је одлуку која је изненадила све - да заврши сезону.

Урадио је то, посветио се лечењу и породици и покушао да пронађе нову снагу.

Ипак, и почетак прошле сезоне није протекао како је очекивао, након најдуже паузе у каријери. Није успевао да организује припрему како је планирао због лакта.

На Аустралијан Опену, на којем је имао највише у успеха у каријери, елиминисао га је тада потпуни анонимус Хјеон Чунг у четвртој рунди. Резултати нису долазили, а болови нису јењавали. Одлучио је да оде на још једну операцију.

Након тога елиминисан је на старту турнира у Индијан Велсу и Мајамију, у Монте карлу догурао је до треће рунде, а онда је опет поражен у раним фазама у Барселони и Мадриду.

У Риму је стигао до полуфинала, што је дало наду, али је на Ролан Гаросу претрпео пораз у четвртфиналу од Марка Чекината, после видног мучења на терену.

Његова супруга Јелена Ђоковић испричала је да је то био заиста тежак, преломни период у каријери.

"Рекао је тада, завршио сам, не играм више тенис. Више не уживам на терену. Био је изгубио веру у себе", испричала је Јелена.

Онда је уследио турнир у Квинсу, па Вимблдон, на којем се све преокренуло.

Редом је рушио противнике, укључујући Рафаела Надала у тешком мечу у полуфиналу, а затим и Кевина Андерсона у финалу.

"Тада сам помислила ’Вау, вратио се’. Све је ствар вере, мораш да верујеш у своје тело, сва своја оружја, тренинге...", поручила је супруга Новака Ђоковића.

Он је приликом пријема награде открио да му је управо супруга била највећа подршка у тешким тренуцима.

"Желим да се захвалим мојој супрузи, која ми је давала најзначајнију подршку у тренуцима када сам преиспитивао све, када сам сумњао и имао дилему око тога да ли желим да наставим да играм тенис", навео је Ђоковић.

Он је поновио да је заиста размишљао о томе да прекине каријеру у 31. години.

"Да, мислио сам да напустим тенис, јер нисам имао добар баланс. После операције осећао сам се као да сам изневерио себе и требало ми је неколико месеци да нађем сврху, смисао. Ова награда зато рефлектује мој пут кроз који сам прошао, не само у претходних 12 месеци, већ у протекле три године, тачније од Ролан Гароса 2016. Тада сам постигао највећи успех у тенису - да будем у исто време власник сва четири гренд слема. Осетио сам огромно олакшање тада, али нисам био испуњен. Покушао сам да схватим зашто? Мислим да је то било због што нисам проживео цео тај процес онако како је требало, онолико колико је остварење тог циља захтевало. Схватио сам да тај успех не би било ништа без тог путовања. Тад сам схватио концепт филозофије живота и смисао. Ту лежи снага. Научио сам много животних лекција у последње три године, нарочито о себи, посебно у последњих 15 месеци, након повратка после повреде и операције. Када је тешко, када треба пронаћи снагу, треба је тражити у себи", поручио је Ђоковић у говору после преузимања награде.

Њему је жестока борба коју је водио са проблемима помогла да боље упозна себе, али и да напредује и ојача на сваком другом пољу.

То је резултирало фантастичним другим делом сезоне, у којем је освојио четири пехара - по два гренд слема (Вимблдон и УС Опен) и два мастерса (Синсинати и Шангај). А онда је продужио успех и на 2019, коју је започео фантастично - освајањем седмог пехара на Аустралијан Опену, што нико пре  њега није успео.

Лауреусова престижна награда отишла је у праве руке - биће само додатни мотив за Новака да настави своје фантастично путовање...



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар