Novak pred milionima gledalaca: Jelena, hvala!

Najbolji sportista planete u emotivnom govoru prilikom dodele Laureus nagrada otkrio da je razmišljao da napusti tenis i da mu je supruga bila najveća podrška u najtežim trenucima karijere.

Tenis 19.02.2019 | 17:30
Novak pred milionima gledalaca: Jelena, hvala!
Novak Đoković osvojio je četvrti put u karijeri Laureus nagradu za najboljeg sportistu planete. Na ceremoniji održanoj u Monte Karlu primio je novi sportski "Oskar", ostavivši iza sebe kvintet velikih sportista - najboljeg fudbalera planete Luku Modrića, Kilijana Mbapea, šampiona Formule 1 Luisa Hamiltona, svetskog rekordera u maratonu Eluida Kipčogea i košarkaša Los Anđeles Lejkersa Lebrona Džejmsa.

Novak je Laureusovu nagradu podigao opet posle 2016. godine, a osvajao je i 2012. i 2015. godine.

Baš u tom periodu preživeo je najteže trenutke u karijeri. Od osvajanja Rolan Garosa 2016, kada je kompletirao sve grend slem titule u karijeri, do Vimbldona prošle godine, kada se vratio u velikom stilu, prošao je putovanje "rolerkosterom", kako je jedanput izjavio.

Povreda lakta, koju u početku nije shvatao ozbiljno, uz umor, psihičko "praženjenje" i gubitak motiva nakon što je podigao dugo željeni pehar u Parizu, doneli su velike promene.

Đoković u 2017. nije više igrao na najvišem nivou, bio je i sam toga svestan, a situacija sa povredom se pogoršavala. Nakon Vimbldona doneo je odluku koja je iznenadila sve - da završi sezonu.

Uradio je to, posvetio se lečenju i porodici i pokušao da pronađe novu snagu.

Ipak, i početak prošle sezone nije protekao kako je očekivao, nakon najduže pauze u karijeri. Nije uspevao da organizuje pripremu kako je planirao zbog lakta.

Na Australijan Openu, na kojem je imao najviše u uspeha u karijeri, eliminisao ga je tada potpuni anonimus Hjeon Čung u četvrtoj rundi. Rezultati nisu dolazili, a bolovi nisu jenjavali. Odlučio je da ode na još jednu operaciju.

Nakon toga eliminisan je na startu turnira u Indijan Velsu i Majamiju, u Monte karlu dogurao je do treće runde, a onda je opet poražen u ranim fazama u Barseloni i Madridu.

U Rimu je stigao do polufinala, što je dalo nadu, ali je na Rolan Garosu pretrpeo poraz u četvrtfinalu od Marka Čekinata, posle vidnog mučenja na terenu.

Njegova supruga Jelena Đoković ispričala je da je to bio zaista težak, prelomni period u karijeri.

"Rekao je tada, završio sam, ne igram više tenis. Više ne uživam na terenu. Bio je izgubio veru u sebe", ispričala je Jelena.

Onda je usledio turnir u Kvinsu, pa Vimbldon, na kojem se sve preokrenulo.

Redom je rušio protivnike, uključujući Rafaela Nadala u teškom meču u polufinalu, a zatim i Kevina Andersona u finalu.

"Tada sam pomislila ’Vau, vratio se’. Sve je stvar vere, moraš da veruješ u svoje telo, sva svoja oružja, treninge...", poručila je supruga Novaka Đokovića.

On je prilikom prijema nagrade otkrio da mu je upravo supruga bila najveća podrška u teškim trenucima.

"Želim da se zahvalim mojoj supruzi, koja mi je davala najznačajniju podršku u trenucima kada sam preispitivao sve, kada sam sumnjao i imao dilemu oko toga da li želim da nastavim da igram tenis", naveo je Đoković.

On je ponovio da je zaista razmišljao o tome da prekine karijeru u 31. godini.

"Da, mislio sam da napustim tenis, jer nisam imao dobar balans. Posle operacije osećao sam se kao da sam izneverio sebe i trebalo mi je nekoliko meseci da nađem svrhu, smisao. Ova nagrada zato reflektuje moj put kroz koji sam prošao, ne samo u prethodnih 12 meseci, već u protekle tri godine, tačnije od Rolan Garosa 2016. Tada sam postigao najveći uspeh u tenisu - da budem u isto vreme vlasnik sva četiri grend slema. Osetio sam ogromno olakšanje tada, ali nisam bio ispunjen. Pokušao sam da shvatim zašto? Mislim da je to bilo zbog što nisam proživeo ceo taj proces onako kako je trebalo, onoliko koliko je ostvarenje tog cilja zahtevalo. Shvatio sam da taj uspeh ne bi bilo ništa bez tog putovanja. Tad sam shvatio koncept filozofije života i smisao. Tu leži snaga. Naučio sam mnogo životnih lekcija u poslednje tri godine, naročito o sebi, posebno u poslednjih 15 meseci, nakon povratka posle povrede i operacije. Kada je teško, kada treba pronaći snagu, treba je tražiti u sebi", poručio je Đoković u govoru posle preuzimanja nagrade.

Njemu je žestoka borba koju je vodio sa problemima pomogla da bolje upozna sebe, ali i da napreduje i ojača na svakom drugom polju.

To je rezultiralo fantastičnim drugim delom sezone, u kojem je osvojio četiri pehara - po dva grend slema (Vimbldon i US Open) i dva mastersa (Sinsinati i Šangaj). A onda je produžio uspeh i na 2019, koju je započeo fantastično - osvajanjem sedmog pehara na Australijan Openu, što niko pre  njega nije uspeo.

Laureusova prestižna nagrada otišla je u prave ruke - biće samo dodatni motiv za Novaka da nastavi svoje fantastično putovanje...



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar