Можемо да утичемо на процес биолошког старења?

На питање колико имамо година, рачунамо колико је прошло од датума рођења. Међутим, када биолози рачунају колико је нечије тело заиста старо, они се окрећу малим унутрашњим часовницима који указују на то каквог смо здравља и колико смо заиста стари.

Здравље 19.02.2019 | 12:22
Можемо да утичемо на процес биолошког старења?
Научници са Харварда пронашли су нови рибозомски ДНК познат као рДНК сат, или биолошки сат који открива заиста колико година имамо.

Доктор Бернардо Лемос, професор енвироменталне епигенетике на Харварду, каже да мали делови ДНК скупљају сигнале о годинама толико добро да најбоље приказују наше биолошке године. Он и његови сарадници рекли су да је рДНК “пиштољ који се дими” у геномској котроли старења. Они мисле да он може да појасни претходни непознати сат.

Како би одредили колико брзо или споро откуцава биолошки сат сваког од нас, научници траже метилат, мали молекул у ДНК.

Биолошки сат је део генома који помаже да научници утврде оно што се назива биолошки сат, то јест колико је нечије тело заиста старо на основу промена које се дешавају у ДНК и могу да помогну у предвиђању болести од којих неко може да оболи. Сада је научницима много лакше да прате биолошки сат, јер уместо да гледају у низ хромозома на неколико места, сада само прате специфичан геном.

Сат који је Лемос помогао да се идентификује у рибозомима, молекуларним машинама које помажу у прављењу протеина, а уз то садрже и сегменте ДНК.

"Ово је заиста велико откриће јер метилат дуж ДНК може да буде искоришћен за прилично тачно и поверљиво одређивање година. рДНК нам је можда корак у правом смеру како бисмо повезали неколико различитих сатова механички", рекао је Лемос.

Оно што је Лемосу дало поверење у његово откриће јесте посебна корист коју је донело када је реч о одређивању избора које наше тело прави не би ли убрзало или успорило процес старења. Када је посматрао рДНК сат код мишева који су били део екперимента и на посту, открио је да њихов сат показује мање сигнале биолошког старења, чак и када су мишеви били старији.

Како је пост показао да утиче на продужење живота код животиња и ресетује биолошке сатове уназад, па је откриће нових делова рДНК добар знак. Познавањем биолошког сата и његовог начина функционисања може да нам помогне да утичемо на процес биолошког старења. Научници настоје да открију како исхрана путем хемијских процеса убрза или успори биолошки сат.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар