Бројне комисије за `неке` послове

У БиХ постоје бројне институције, организације, комисије и радна тијела за које веома мали број људи зна чему служе, а међу њима је посебно занимљиво једно.

Босна и Херцеговина 19.02.2019 | 11:13
Бројне комисије за `неке` послове
Пошто му је назив километарски дуг, заслужује посебан пасус: Стручно радно тијела за потребе праћења и извјештавања о провођењу стратегије унапређења квалитета прописа и акционог плана унапређења квалитета прописа, као и праћења и извјештавања о примјени анекса и јединствених правила за израду правних прописа у институцијама Босне и Херцеговине.

У складу с називом овог тијела и је и списак његових чланова којих је чак 29, сви су из институција БиХ изузев Дениса Телића из ЦЦИ, који је представник невладиног сектора именован од стране министра правде БиХ на мандатни период од четири године, на основу јавног позива.

Телића смо замолили да нам једноставним ријечником објасни о чему се овдје ради. 

-Прописи који се доносе код нас, као што су закони и подзаконски акти, често не подлијежу анализи ефеката тих закона. Недостаје јавних расправа у припреми трих аката и оних анализа које се раде прије усвајања. Ово тијело би требало да утиче да до тога не долази.

Дакле, треба да се преиспита да ли је закон прошао комплетну процедуру, да ли је било јавне расправе ако је било довољно времена, ако је ишао по хитном поступку да се преиспита због чега, да ли је добио све дозволе по питању буџета, како се не би десило да се усвоји закон, а онда стоји у ладици јер нема довољно новца. Значи, ово стручно тијело би самим тим требало да унаприједи квалитет свих прописа – каже Телић за Српскаинфо.

Додаје да неће имати право на накнаду за рад у овом стручном тијелу. Када су у питању чланови из институција БиХ, они имају право на 475 КМ мјесечно, само под условом да састанке буду одржавали изван радног времена.

Поменуто стручно тијело збуњујућег назива још није почело да ради. Формирано је још у јулу прошле године, али је одлука тек прије неколико дана објављена у Службеном гласнику БиХ.

(Српска.инфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дијагноза

19.02.2019 10:54

За мандат узму по 23.000КМ, онако уз пут, дјеци за џепарац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.02.2019 11:15

Сваста засто слузи Канцеларија за законодавство,Министарство правде БиХ, Министартсво финансија БиХ и друге инстуције кје дају мисљења на Законе и прате изврсење.

Name

Ја

19.02.2019 11:35

Засто нема БиХ заставе испред зграде владе рс-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Именовање

19.02.2019 12:10

Измишљају се радна мјеста и наводни "пројекти", да би се подобни смјестили у фотеље, што је одавно уходана шема. Ови идиотски називи нису ни важни, поготово мишљење народа о истим, јер смо понижени и погажени од свих, па и куповних, папака, разних квази-стручњака, тзв експерата, ...

ОДГОВОРИТЕ