Brojne komisije za `neke` poslove

U BiH postoje brojne institucije, organizacije, komisije i radna tijela za koje veoma mali broj ljudi zna čemu služe, a među njima je posebno zanimljivo jedno.

Bosna i Hercegovina 19.02.2019 | 11:13
Brojne komisije za `neke` poslove
Pošto mu je naziv kilometarski dug, zaslužuje poseban pasus: Stručno radno tijela za potrebe praćenja i izvještavanja o provođenju strategije unapređenja kvaliteta propisa i akcionog plana unapređenja kvaliteta propisa, kao i praćenja i izvještavanja o primjeni aneksa i jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine.

U skladu s nazivom ovog tijela i je i spisak njegovih članova kojih je čak 29, svi su iz institucija BiH izuzev Denisa Telića iz CCI, koji je predstavnik nevladinog sektora imenovan od strane ministra pravde BiH na mandatni period od četiri godine, na osnovu javnog poziva.

Telića smo zamolili da nam jednostavnim riječnikom objasni o čemu se ovdje radi. 

-Propisi koji se donose kod nas, kao što su zakoni i podzakonski akti, često ne podliježu analizi efekata tih zakona. Nedostaje javnih rasprava u pripremi trih akata i onih analiza koje se rade prije usvajanja. Ovo tijelo bi trebalo da utiče da do toga ne dolazi.

Dakle, treba da se preispita da li je zakon prošao kompletnu proceduru, da li je bilo javne rasprave ako je bilo dovoljno vremena, ako je išao po hitnom postupku da se preispita zbog čega, da li je dobio sve dozvole po pitanju budžeta, kako se ne bi desilo da se usvoji zakon, a onda stoji u ladici jer nema dovoljno novca. Znači, ovo stručno tijelo bi samim tim trebalo da unaprijedi kvalitet svih propisa – kaže Telić za Srpskainfo.

Dodaje da neće imati pravo na naknadu za rad u ovom stručnom tijelu. Kada su u pitanju članovi iz institucija BiH, oni imaju pravo na 475 KM mjesečno, samo pod uslovom da sastanke budu održavali izvan radnog vremena.

Pomenuto stručno tijelo zbunjujućeg naziva još nije počelo da radi. Formirano je još u julu prošle godine, ali je odluka tek prije nekoliko dana objavljena u Službenom glasniku BiH.

(Srpska.info)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

19.02.2019 10:54

Za mandat uzmu po 23.000KM, onako uz put, djeci za džeparac.

ODGOVORITE
Name

Milan

19.02.2019 11:15

Svasta zasto sluzi Kancelarija za zakonodavstvo,Ministarstvo pravde BiH, Ministartsvo finansija BiH i druge instucije kje daju misljenja na Zakone i prate izvrsenje.

Name

Ja

19.02.2019 11:35

Zasto nema BiH zastave ispred zgrade vlade rs-a?

ODGOVORITE
Name

Imenovanje

19.02.2019 12:10

Izmišljaju se radna mjesta i navodni "projekti", da bi se podobni smjestili u fotelje, što je odavno uhodana šema. Ovi idiotski nazivi nisu ni važni, pogotovo mišljenje naroda o istim, jer smo poniženi i pogaženi od svih, pa i kupovnih, papaka, raznih kvazi-stručnjaka, tzv eksperata, ...

ODGOVORITE