Мањак сировина кочи "Витаминку"

Недостатак сировине за главне производе, уз све израженији недостатак радне снаге, главни су разлози за још један пословни минус који је забиљежила бањалучка "Витаминка", кажу у њеној управи.

Република Српска 19.02.2019 | 08:12
Мањак сировина кочи "Витаминку"
Ово предузеће за прераду воћа и поврћа прошлу годину је завршило са губитком од 2,4 милиона марака, чиме се акумулирани губитак у посљедње двије године попео на око 4,6 милиона КМ.

Жарко Микић, директор предузећа, каже како је тенденција негативних дешавања на тржишту сировина настављена, те да је управо то највише утицало на пословни резултат.

"'Витаминка' је веома овисна о црвеној паприци од које правимо ајвар и филете, а ње није било чак ни у Македонији. Такође, на домаћем тржишту, а ни у Србији, није било жуте паприке бабуре па смо остали без тих производа. Није било ни феферона, а проблем смо имали и с краставцима, гдје нисмо имали ни изблиза количине које смо могли продати", казао је Микић.

Према његовим ријечима, сировине из увоза биле су скупе, а квалитет ни близу као код сталних добављача па је одлука менаџмента била да се производња смањује све док се тржиште сировина не стабилизује.

Када је ова година у питању, он најављује жестоку борбу с конкуренцијом у програмима гдје се користи домаћа сировина.

"Никад не можете предвидјети наше тржиште. Ако буде довољно сировине, неће бити проблема, али ако она буде прескупа као што најављују повртари, мораћемо мијењати асортиман", казао је Микић.

Да је "Витаминка" у проблемима, најбоље илуструје податак о пословним приходима, који су у 2018. години износили 11 милиона марака, док су, на примјер, 2007. године били око 30 милиона КМ.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, каже како несташица на домаћем тржишту поврћа вуче коријене из 2016. године. Тада је, каже он, род био изнад просјека и много поврћа је бачено.

"Због тога је аутоматски 2017. и 2018. мање засијано. Уз то све, прошла година је била врло неповољна с временским приликама, гдје је принос био 30 одсто мањи, а није било добро ни у Европи", каже Мастало.

Додаје како је рано предвидјети какве ће бити цијене у овој години.

Он каже како се "Витаминка" нема чему надати бар када је домаћа производња у питању, ако не промијени начин пословања с пољопривредницима.

"Они потпишу уговоре с људима, али их не поштују. Ако случајно негдје на тржишту пронађу јефтиније поврће, купују га. Са друге стране, када поврће поскупи, траже од произвођача цијене ниже од уговорених", тврди Мастало.

Из Бијељине, иначе, истовремено стиже једна другачија прича. Тамо је, наиме, руководство Прехрамбене индустрије "Сава" јуче потписало више од 100 уговора с пољопривредницима из Семберије о откупу пољопривредних производа у овој години, а откупне цијене у односу на претходну годину биће, како обећавају, повећане у зависности од врсте производа.

Стево Филиповић, директор фабрике, казао је како је позив за сарадњу и даље отворен, а да ће фабрика откупити све произведено у Семберији. Семберски пољопривредници који низ година сарађују са "Савом" истичу да су задовољни сарадњом и да ова фабрика откупи све уговорене количине.

(Независне новине)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Срдјан

19.02.2019 07:18

Наравно, никад није до менаџмента.Па како остали профитабилно послују и шире производњу(нпр. Сава Бијељина итд)?Витаманика је мислила да може спавати на ловорикама старе славе, прегазило ју је вријеме, па и производи им изгледају као да су из осамдесетих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Папака

19.02.2019 08:09

Па довољно је у љетном периоду возити од Бијељине до Јање па видјети колико паприка стоји поред пута. Производјаци би се радовали откупу, али треба и платити.

Name

уцитељ

19.02.2019 17:27

У сваком ајвару има ове црвене паприке.По мени најбољи ајвар на еx YУ простору се прави у Балатуну.Лани су имали уговор са Фруцта траде из Дерванте и за њих су радили ајвар,а ове године раде за Бинго.Гдје год сам отисао у нБинго,никада није било да овог ајвара није боло.Знаци,доста су га произвели.И како они немају проблем да набаве ову паприку?Али витаминкин ајвар је прилицно скуп.

Name

Сале

19.02.2019 07:20

Решење је у потписивању висегодисњих уговора са гарантованом ценом. Ето решења Микицу, онда нећеш имати проблем са сировином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјероватно

19.02.2019 07:27

Невјероватна је неспособност данасњих струцњака и "великих" директора. Па у Јапану би се директор сваки убио да дозволи себи овакву ситуацију. Па кретен кад је из истог разлога предпрослу годину заврсио са губитком од 2.5 милиона, требао је или затворити фирму или улозити у пластенике и у необрадјену поврсину и договорити са сељацима пласман сировине, него најбоље је не мијењати навике у пословању и правити се луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

19.02.2019 15:03

У бањалучким трговинама производи Вираминке су најскупљи, понекад и дупло од неких македонских или србијанских. Како је то могуће? Фабрика у малтене у центру града, не плаћа се превоз, царине и др. Има се ту још штошта додати о власницима и пореском дугу још од рата...

Name

Добро Јутро

19.02.2019 07:30

Како у губитку?? Ја увијек размишљао да је то фабрика која добро послује, купујем "витаминкине" производе, супер су, џемови су еxтра, иначе живим у другом ентитету. Пуно тога је Бајина политика закочила, он је за све крив, он је својом политиком све дерогирао, он је одвраћао сарајлије да купују производе из РС, сарајевски кантон је велико тржиште, тамо се хране продаје сваки дан на стотине шлепера, али ето, свакоме његово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чава

19.02.2019 21:08

Не лупај глупости!

Name

Харе

19.02.2019 07:43

Све ми се чини да би и ово могло пропасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

19.02.2019 09:40

Сви би да зарадјују милионе на грбаци јадног пољопривредника,кад роди онда му спусти цијену да ниста не заради а кад не роди онда кукајте како нема сировина и како вам је из увоза скупо,није то скупо него сте ви навикли насе пољопривреднике уцјењивати и понизавати.Пропадните слободно,ставите катанце на фирму кад сте г...а.И овако је народу све досадило овде и бјези у земље гдје це несто и зарадити,боље је у Њемацкој бити и на баустели него код нас засијати 10 хектара паприка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

19.02.2019 12:12

Порези и намети су толики да је питање времена кад це закљуцати. Пустен је увоз свега и свацега, па и онога сто се производи код нас. Тако да це ова фабрика дозивјети судбину свих осталих, кљуц у браву. Али кога брига, вазна је застава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.02.2019 12:34

Ко им је власник, добро је да јос послују. То је Иста она екипа која је унистила фирму која је деценијама имала лиценцу за Пепси Цолу. Унистили су једну фабрику да би радила друга, но и она је у тескоцама. Витаминка има добре воцне сокове. Нека се висе фокусирају на то. У сокове иде воцни концентрат, који се једним дијелом, ако не и добрим дијелом, увози. Са ајваром немају ста да тразе, посто вецина домаце сировине за ајвар је управо у Бијељини. Боље да се фокусирају на несто дуготрајније попут инстант мултивитаминског напитка у праху и кондиторских производа као сто ради македонска Витаминка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма није проблем

19.02.2019 14:01

Даће вам Додик са својих плантажа,тј.откупљујте његово воће,поврће.

ОДГОВОРИТЕ