Manjak sirovina koči "Vitaminku"

Nedostatak sirovine za glavne proizvode, uz sve izraženiji nedostatak radne snage, glavni su razlozi za još jedan poslovni minus koji je zabilježila banjalučka "Vitaminka", kažu u njenoj upravi.

Republika Srpska 19.02.2019 | 08:12
Manjak sirovina koči "Vitaminku"
Ovo preduzeće za preradu voća i povrća prošlu godinu je završilo sa gubitkom od 2,4 miliona maraka, čime se akumulirani gubitak u posljednje dvije godine popeo na oko 4,6 miliona KM.

Žarko Mikić, direktor preduzeća, kaže kako je tendencija negativnih dešavanja na tržištu sirovina nastavljena, te da je upravo to najviše uticalo na poslovni rezultat.

"'Vitaminka' je veoma ovisna o crvenoj paprici od koje pravimo ajvar i filete, a nje nije bilo čak ni u Makedoniji. Takođe, na domaćem tržištu, a ni u Srbiji, nije bilo žute paprike babure pa smo ostali bez tih proizvoda. Nije bilo ni feferona, a problem smo imali i s krastavcima, gdje nismo imali ni izbliza količine koje smo mogli prodati", kazao je Mikić.

Prema njegovim riječima, sirovine iz uvoza bile su skupe, a kvalitet ni blizu kao kod stalnih dobavljača pa je odluka menadžmenta bila da se proizvodnja smanjuje sve dok se tržište sirovina ne stabilizuje.

Kada je ova godina u pitanju, on najavljuje žestoku borbu s konkurencijom u programima gdje se koristi domaća sirovina.

"Nikad ne možete predvidjeti naše tržište. Ako bude dovoljno sirovine, neće biti problema, ali ako ona bude preskupa kao što najavljuju povrtari, moraćemo mijenjati asortiman", kazao je Mikić.

Da je "Vitaminka" u problemima, najbolje ilustruje podatak o poslovnim prihodima, koji su u 2018. godini iznosili 11 miliona maraka, dok su, na primjer, 2007. godine bili oko 30 miliona KM.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže kako nestašica na domaćem tržištu povrća vuče korijene iz 2016. godine. Tada je, kaže on, rod bio iznad prosjeka i mnogo povrća je bačeno.

"Zbog toga je automatski 2017. i 2018. manje zasijano. Uz to sve, prošla godina je bila vrlo nepovoljna s vremenskim prilikama, gdje je prinos bio 30 odsto manji, a nije bilo dobro ni u Evropi", kaže Mastalo.

Dodaje kako je rano predvidjeti kakve će biti cijene u ovoj godini.

On kaže kako se "Vitaminka" nema čemu nadati bar kada je domaća proizvodnja u pitanju, ako ne promijeni način poslovanja s poljoprivrednicima.

"Oni potpišu ugovore s ljudima, ali ih ne poštuju. Ako slučajno negdje na tržištu pronađu jeftinije povrće, kupuju ga. Sa druge strane, kada povrće poskupi, traže od proizvođača cijene niže od ugovorenih", tvrdi Mastalo.

Iz Bijeljine, inače, istovremeno stiže jedna drugačija priča. Tamo je, naime, rukovodstvo Prehrambene industrije "Sava" juče potpisalo više od 100 ugovora s poljoprivrednicima iz Semberije o otkupu poljoprivrednih proizvoda u ovoj godini, a otkupne cijene u odnosu na prethodnu godinu biće, kako obećavaju, povećane u zavisnosti od vrste proizvoda.

Stevo Filipović, direktor fabrike, kazao je kako je poziv za saradnju i dalje otvoren, a da će fabrika otkupiti sve proizvedeno u Semberiji. Semberski poljoprivrednici koji niz godina sarađuju sa "Savom" ističu da su zadovoljni saradnjom i da ova fabrika otkupi sve ugovorene količine.

(Nezavisne novine)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Srdjan

19.02.2019 08:18

Naravno, nikad nije do menadžmenta.Pa kako ostali profitabilno posluju i šire proizvodnju(npr. Sava Bijeljina itd)?Vitamanika je mislila da može spavati na lovorikama stare slave, pregazilo ju je vrijeme, pa i proizvodi im izgledaju kao da su iz osamdesetih.

ODGOVORITE
Name

Republika Papaka

19.02.2019 09:09

Pa dovoljno je u ljetnom periodu voziti od Bijeljine do Janje pa vidjeti koliko paprika stoji pored puta. Proizvodjaci bi se radovali otkupu, ali treba i platiti.

Name

ucitelj

19.02.2019 18:27

U svakom ajvaru ima ove crvene paprike.Po meni najbolji ajvar na ex YU prostoru se pravi u Balatunu.Lani su imali ugovor sa Fructa trade iz Dervante i za njih su radili ajvar,a ove godine rade za Bingo.Gdje god sam otisao u nBingo,nikada nije bilo da ovog ajvara nije bolo.Znaci,dosta su ga proizveli.I kako oni nemaju problem da nabave ovu papriku?Ali vitaminkin ajvar je prilicno skup.

Name

Sale

19.02.2019 08:20

Rešenje je u potpisivanju visegodisnjih ugovora sa garantovanom cenom. Eto rešenja Mikicu, onda nećeš imati problem sa sirovinom.

ODGOVORITE
Name

Nevjerovatno

19.02.2019 08:27

Nevjerovatna je nesposobnost danasnjih strucnjaka i "velikih" direktora. Pa u Japanu bi se direktor svaki ubio da dozvoli sebi ovakvu situaciju. Pa kreten kad je iz istog razloga predproslu godinu zavrsio sa gubitkom od 2.5 miliona, trebao je ili zatvoriti firmu ili uloziti u plastenike i u neobradjenu povrsinu i dogovoriti sa seljacima plasman sirovine, nego najbolje je ne mijenjati navike u poslovanju i praviti se lud

ODGOVORITE
Name

Skeptik

19.02.2019 16:03

U banjalučkim trgovinama proizvodi Viraminke su najskuplji, ponekad i duplo od nekih makedonskih ili srbijanskih. Kako je to moguće? Fabrika u maltene u centru grada, ne plaća se prevoz, carine i dr. Ima se tu još štošta dodati o vlasnicima i poreskom dugu još od rata...

Name

Dobro Jutro

19.02.2019 08:30

Kako u gubitku?? Ja uvijek razmišljao da je to fabrika koja dobro posluje, kupujem "vitaminkine" proizvode, super su, džemovi su extra, inače živim u drugom entitetu. Puno toga je Bajina politika zakočila, on je za sve kriv, on je svojom politikom sve derogirao, on je odvraćao sarajlije da kupuju proizvode iz RS, sarajevski kanton je veliko tržište, tamo se hrane prodaje svaki dan na stotine šlepera, ali eto, svakome njegovo

ODGOVORITE
Name

Čava

19.02.2019 22:08

Ne lupaj gluposti!

Name

Hare

19.02.2019 08:43

Sve mi se čini da bi i ovo moglo propasti

ODGOVORITE
Name

Marko

19.02.2019 10:40

Svi bi da zaradjuju milione na grbaci jadnog poljoprivrednika,kad rodi onda mu spusti cijenu da nista ne zaradi a kad ne rodi onda kukajte kako nema sirovina i kako vam je iz uvoza skupo,nije to skupo nego ste vi navikli nase poljoprivrednike ucjenjivati i ponizavati.Propadnite slobodno,stavite katance na firmu kad ste g...a.I ovako je narodu sve dosadilo ovde i bjezi u zemlje gdje ce nesto i zaraditi,bolje je u Njemackoj biti i na bausteli nego kod nas zasijati 10 hektara paprika.

ODGOVORITE
Name

Milko

19.02.2019 13:12

Porezi i nameti su toliki da je pitanje vremena kad ce zakljucati. Pusten je uvoz svega i svacega, pa i onoga sto se proizvodi kod nas. Tako da ce ova fabrika dozivjeti sudbinu svih ostalih, kljuc u bravu. Ali koga briga, vazna je zastava.

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.02.2019 13:34

Ko im je vlasnik, dobro je da jos posluju. To je Ista ona ekipa koja je unistila firmu koja je decenijama imala licencu za Pepsi Colu. Unistili su jednu fabriku da bi radila druga, no i ona je u teskocama. Vitaminka ima dobre vocne sokove. Neka se vise fokusiraju na to. U sokove ide vocni koncentrat, koji se jednim dijelom, ako ne i dobrim dijelom, uvozi. Sa ajvarom nemaju sta da traze, posto vecina domace sirovine za ajvar je upravo u Bijeljini. Bolje da se fokusiraju na nesto dugotrajnije poput instant multivitaminskog napitka u prahu i konditorskih proizvoda kao sto radi makedonska Vitaminka.

ODGOVORITE
Name

ma nije problem

19.02.2019 15:01

Daće vam Dodik sa svojih plantaža,tj.otkupljujte njegovo voće,povrće.

ODGOVORITE