Бакир неће у власт без НАТО-а

Предсједници ХДЗ-а БиХ Драган Човић, СНСД-а Милорад Додик и СДА Бакир Изетбеговић данас су у згради Предсједништва БиХ у Сарајеву разговарали о формирању власти, но никаквог помака није било јер је Изетбеговић чврсто везао избор мандатара с активацијом МАП-а.

Република Српска 18.02.2019 | 22:23
Бакир неће у власт без НАТО-а
Састанак је заказао Додик с амбицијом да се већ на првој наредној сједници Предсједништва БиХ именује мандатар Вијећа министара БиХ. Но, то се неће десити јер је Изетбеговић поновио став двојице чланова Предсједништва БиХ, Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, који су јавно рекли да ће подржати избор мандатара само под увјетом да СНСД испуни законске обавезе везано за активацију МАП-а. 

Након састанка,како преносе медији, Додик није крио разочарење. 

- Размијенили смо, свако своје позиције. Наравно, ми из СНСД-а са коалиционим партнерима и капацитетом који имамо са девет заступника у Представничком дому и четири делегата у Дому народа, сматрамо да смо незаобилазан фактор у томе - казао је Додик.
 
- Колико видим, нема пуно проблема да Србин буде предсједавајући, чак ни за име које смо раније спомињали. Сматрамо да је то требало и раније учинити кад год будемо били у позицији да то урадимо, а да се касније бавимо неким другим питањима. Што се тиче господина Изетбеговића, оно што су јавно говорили, желе да ријеше нека друга питања - додао је Додик.
 
Поновио је став да је већ требало ријешити питање формирања Савјет министара БиХ.
 
- Наш став је да требамо ријешити питање Савјета министара и конституисање власти, потпуна је злоупотреба у оквиру запошљавања. Више од 400 људи од избора до данас је запослено у државним институцијама, то раде старе структуре. То је некоректно и незаконито. Бивши функционери се ухљебљавају - нагласио хе Додик.
 
Један од договора приликом формирања власти биће и договор како ријешити то питање некоректног и незаконитог запошљавања. Сви бивши функционери се упошљавају, а то није добро, додао је он.
 
Додик је на крају истакао како су се, као и обично, договорили да се састану неки други дан и наставе договарати.
 
- Ништа ние било тајно, све се говорило јавно. Наш приступ је да идемо завршити посао, наш став је да смо прије Нове године то требали завршити - поручио је Додик.

Драган Човић, лидер ХДЗ-а након састанка рекао је да је направљен велики корак ка формирању власти.

“Направљен је велики корак с тим што су три лидера сјела и разговарала о конституирању власти, бит ће још састанака на разини лидера јер је тако мање људи. Вјерујем да ће ускоро бити формирано Вијеће министара. Ми сада разговарамо како би именовањем мандатара било договорено и формирање читаве власти”, рекао је Човић, који, попут Додика, такође сматра како не треба везивати избор мандатара с активацијом МАП-а.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић, рекао је новинарима да су током данашњих разговора пробали ићи од лакшег ка тежем.
 
- Мислим да једноставно сви требамо наћи начина да се у складу са ранијим законима ствари крећу у БиХ по свим битним питањима, па и по питању активације МАП-а - рекао је Изетбеговић.
 
Према његовим ријечима, на данашњем састанку разговарано је и о приоритетима, о изградњи земље, међусобним односима, позицији Хрвата и Бошњака у РС и Срба у ФБиХ.
 
- Треба ту изнаћи механизме да се те ствари релаксирају, да помогнемо људима и да у земљи поправљамо атмосферу - додаје Изетбеговић.
 
Одвојене састанке СДА са СББ-ом, ПДА и А-СДА најавио је за другу половину ове седмице. 
 
- Дакле, три састанка - сриједа, четвртак и петак - напоменуо је Изетбеговић, додавши да је Бх. блок сам себе искључио.
 
На питање новинара шта је Додик рекао о положају Бошњака и Хрвата у РС, али и о положају Срба у ФБиХ, Изетбеговић је казао да није разговарано и тим детаљима.
 
- То је ствар коју сам ја тражио, дакле да се заиста мало конкретније позабавимо тиме, помогнемо Србима у ФБиХ, Хрватима и Бошњацима у РС да равноправније живе, да се уклањају случајеви дискриминације који су евидентни - закључио је Изетбеговић.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Сое

18.02.2019 21:51

Проблем је сто це нестати радних мјеста у институцијама?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

18.02.2019 22:07

Па то и јесте највеци проблем, јер неце стици испостовати све активисте који доносе гласове, па це их изгубити...

Name

Били

18.02.2019 22:19

Све је код нас проблем, и у проблему. Ко нам кроји капу добри смо да смо зиви.

Name

ИСТИНА

19.02.2019 04:20

Замислите Миле Додик, јавно каже да је запослење у јавним институцијама ухљебљење. Као да су људи стока, па овим садашњим више нема хилаба, већ ће се у будуће хљеб давати некима новима који ће бити покорнр слуге. Тај човјек незна шта је професионализам и чин јеницу да су ти људи дошли тамо у складу са законскин процедурама. Он би сад и на ниво БиХ да уведе свој страначки систем запошљавања који 20 година примјењује у Републици Српској. То је школски примјер дискриминације. Ово може у земљи БиХ у којој пију подобни, а плаћаја народ.

Name

Радован ИИИ

19.02.2019 09:23

Наравно да ће нестати,можда је већ и нестало.Зато треба у НАТО јер сви желимо радити и путовати по западу,логично је да приступимо и НАТО.Свакако одавде треба ићи што прије ко год може јер овде нема више шта добро да се види, чује а да се деси ни у наредних 1.000 година.Каква нам је власт добро имамо и ово.

Name

Тиито

18.02.2019 22:34

Мајку му божију. На некога ме подсјећа овај Бакир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурлај бурле

19.02.2019 00:15

А Бурле ни ријечи о уласку у Нато. Ово је само куповина времена а свој пристанак ће он дати за који мјесец

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

19.02.2019 06:23

Е, да није потписао?

Name

@Роки

19.02.2019 01:35

Дјеца се потуку па родитељи кажу , ајде сад пољубите се .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко89

19.02.2019 05:12

Па ста фали НАТУ молим лијепо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заба Крастаца

19.02.2019 06:37

Цему слузи НАТО?

Name

Мирослав

19.02.2019 07:59

Само у НАТО, неко ће рећи не јер нас је тукао бомбама, и Њемци су нас тукли па трчимо њима, а и треба нас тући кад неваљамо, нико нас неволи.

Name

Босанац за Жабу Крастачу

19.02.2019 08:07

НАТО служи за то да у тој држави више не може да дође до рата, служи за то да нико више не би могао да покуша да разбије Босну, ни из вана ни изнутра.И на крају, НАТО је сигурност за инвестиције...За то служи НАТО и кад би били њена чланица престају сви великосрпски и великохрватски интереси двију нам сусједних држава...

Name

Дзоо

19.02.2019 05:17

Проблем је сто се мап мора прихватити а то се сад трази пут.Нас Додо це то заврсити и треба ја му дајем подрску.И ови одлазеци требали су заврсити вјеруј да је народ за то само Политика ицх трује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕСА

19.02.2019 05:42

МИЛЕ НЕВИДИМ У ЦЕМУ ЈЕ ТВОЈ ПРОБЛЕМ ОБАВЉАС ДРЗАВНУ ФУНКЦИЈУ И ТАКО СЕ МОРАС И ПОНАСАТ,ТИ КАО НЕЦЕС У НАТО А ЗАР БОЛАН НЕВИДИС ДА НАМ ЦИТАВА ПОПУЛАЦИЈА ОДЕ У ЗЕМЉЕ Е,У, И НАТО САВЕЗА ПА НЕВИДИМ СТО СЕ ТИ ЈЕДИНИ ПРОТИВИС ТОМЕ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асд

19.02.2019 05:55

Потпуно је јасно да је народ на изборима изабрао систем иакварених вриједности, корупцију, криминал, непотизам, страначко запошљавање, осионост, бахатост, моралну иаквареност итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

До народа је

19.02.2019 09:05

Народ бирао и изабрао према себи. Кваран, преваран, лажљив, крадљив, осион, бахат, ето такав народ. Већина од оних што на изборе изађоше. Тако каже ЦИК.

Name

Нострадамус

19.02.2019 06:40

Прво Миле заборавио си ста си потписао друго прије васег тројног састанка био је двојни састанак.Састали су се Цовиц и Бакир знаци несто су и њих двојица договорили,па зар треба да поново везу заставе да би теби било јасно.Сви они срби сто те подрзавају спреми те се за рат палите тракторе поциње Муслиманско-Хрватска Олуја овај пут Нато их неце заустављати пред Бања луком.Добро је ти си у Сарајеву ти цес бити сигуран али гледај да јос пребацис Зељку Тегелтији Луку и јос пар теби драгих људи из Бањалуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде СНСД

19.02.2019 07:16

Ста вам смета Бакир.Нато него ста.Дасак свјезине Додик вас то вец давно потписао.Кад оде народ нек додје и Нато.То Бакире недај се..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

19.02.2019 08:30

Циркус од власти и државе се наставља. Политичари раде пуном паром на загорчавању наших живота и исељавању становништва. За то вријеме, вјерне овце гласају за своје пастире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

19.02.2019 09:08

Него,је ли рудоња носио заставу на овај састанак? Што се тиче НАТО пакта моје је мишљење да се налазимо у његовом окружењу и свака конфронтација са тим војним савезом значиће наш пораз! Русија је на Балкану изгубила све државе осим Србије и Републике Српске,то је чињеница!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свакако

19.02.2019 09:59

Народ бјежи у државе које су чланице НАТО пакта па је боље да НАТО фође код нас. Можда ће онда престати и бјежанија. Треба мислити дугорочно, а не дневно-политички.

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

19.02.2019 10:19

Где је застава Р,СРПСКЕ.ПРАВДА ЗА БОРЦЕ,,,А Дезертери тамо где им је место,фуј

ОДГОВОРИТЕ