Како се борити са бијелом кугом?

Према попису из 2013. године у Републици Српској живи 1. 228. 423 становника, док се стварни број становника, према неким статистичким подацима, креће око 950. 000. У односу на попис из 1991. године, у Босни и Херцеговини живи 900 хиљада становника мање. Од тог броја, данас Срба има око 280 хиљада мање него прије рата.

Република Српска 18.02.2019 | 20:17
Како се борити са бијелом кугом?
Демократска катастрофа куца на врата Републике Српске. Разлога за бригу много, а понуђених рјешења за борбу против бијеле куге за сада готово да нема. Прије неколико дана, проблематиком демографске обнове Српске почело се бавити и ново руководство Републике Српске. У плану је покретање припремног Националног програма демографске обнове Републике Српске.

Министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић каже да ће то министарство у сриједу организовати прву сједницу Савјета за демографску политику.

"Ми смо формирали нови савјет, тако да очекујем да и у том погледу имамо одређене кораке и одређени напредак, прије свега, када је у питању доношење једног важног документа, а то је Стратегија демографског развоја Републике Српске, а након тога и предлагање конкретних мјера Владе Српске", казала је Давидовићева.

Република Српска свих ових година није конкретно пришла проблему демографске обнове, а то је једино могуће кроз системски документ који би обухватио све чиниоце, сматрају стручњаци. Кажу да је ситуација и више него забрињавајућа.

Демограф Александар Чавић каже да природни прираштај, с једне стране, и миграције, с друге стране, јесу компонента раста или пада неког становништва.

"Ми, нажалост, обје те компоненте имамо негативне. Природни прираштај у прошлој години је био негативан", наводи он у изјави за БН телевизију.

У Републици Српској у прошлој години је забиљежен најнижи број рођених од њеног настанка. Сем тога, одласци становништва су све чешћи. Неријетко, Српску напуштају и комплетне породице.

"Већина породица је незапослена. Нема неких примања. Нажалост, неки дан смо били свједоци када нам је једна породица отишла са четворо дјеце у Њемачку. У Њемачкој ће имати и дјечији додатак. Та дјеца, иако су рођена овдје у Републици Српској, овдје нису имали, а тамо ће имати, што је стварно жалосно", наводи Јован Радовановић из Удружења са четворо и више дјеце.

Жалосно је, каже Радовановић, и то што су породице условљење бројем дјеце да би уопште примале додатак, који износи 30 до 40 марака за друго дијете, за 3. неких 70 - 80, а за четврто неких 35 - 40 марака. Свако наредно дијете нема право на дјечији додатак. И када дијете напуни 15 година губи право на дјечији додатак.

Стручњаци сматрају да се у Српској примјењују мјере које, доказано, нису донијеле ништа, а демографском политиком се баве људи који уопште нису стручни.

"У свакој политици која треба да подигне партилитет на један већи ниво, кључна ствар јесте запосленост жена, док је мјера која је тада, умјесто да буде помоћна мјера, представљена као главна, циљала на то да су жене имале тада мотивацију да су имале као плату приближно минималној, да напусте посао и да обрате се за рефундацију породиљске накнаде као незапослене", наводи Чавић.

Све незапослене породиље у Републици Српској прву годину дана дјетета имају 405 КМ мјесечну накнаду, док оне запослене имају 100 одсто плате, коју рефундира јавни Фонд за дјечију заштиту.

Како озбиљне земље приступају овом проблему показује примјер Мађарске, чија је Влада обезбиједила субвенције за нове брачне парове, као и за све жене које су удају прије 40. године.

Породицама које имају најмање двоје дјеце омогућена је помоћ при куповини куће и аутомобила, а жене које имају четворо дјеце имаће могућност да не плаћају лични порез. Жене које се удају први пут добијају субвенције у износу од око 36 хиљада долара. Трећина тог дуга отписује се када жена роди друго дијете, а ако роди треће, дуг се у потпуности отписује.

БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

повецати порезе

18.02.2019 19:30

унистити привреду, препунити администрацију, да би се заврсио и најпростији посао да се плати колико рацун за смеце, тако закомпликовати да је за исти потребно бар 10-20 докумената, такси, пореза, приреза, разреза..., а да се тих 10-20 докумената сабере, потребно је претходно за сваки од тих прибавити по 10-20 других докумената. и онда када буде скупља пита од тепсије, и кад људи и зању пару потросе за паразитску администрацију, остаје им само да се могу ј.... и ето рјесења

ОДГОВОРИТЕ
Name

објасњење

18.02.2019 20:28

добар добар хахаха

Name

Антибот

18.02.2019 21:13

Добра политика даје резултате, и они су видљиви на сваком кораку. Срба све мање а миграната све висе. За пар деценија бице Срби мањина у РС-у.

Name

Треба

19.02.2019 12:37

Искључити струју на мјесец дана ,па да видиш резултат.. има да наталитет порасте за 5%

Name

Ре

18.02.2019 19:32

Сјасите са грбаце постених људи,пустите их да раде а не сваки дан нека казна и намет.Дајте плате веце а мање крадите.И ето људи,ето дјеце.Ко це радјати ако ниси у могуцности приустити дјетету основне ствари.А ово пројекти итд супља прица.Бацање пара.Сви несто прицају требало би ово требало би оно,оцекујемо ово бла бла Ниста конкретно неоо да казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касно је

18.02.2019 19:36

Касно је за било какве демографске, а и остале савјете. Народ бјежи ради егзистенцијалних, а у посљедње вријеме, поготово безбједоносних разлога. Дотакнуто је дно у сваком погледу, ово се не може зауставити, људи су кренули за минимумом достојанства...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабаклук & Папаклук

18.02.2019 19:56

Рад, струка и знање су обезвриједјени. За паметне и способне људе је исељавање за сада најбоља опција.

Name

реалност

18.02.2019 20:13

Мјере за поправак демографске слике дјелују веома споро. А разматрају се тек сада када се оцекује поцетак новог таласа исељавања. Због тога је касно за практицну примјену мјера. За наредних 5 година РС це остати без 300.000 лица.

Name

како,

18.02.2019 20:08

једноставно, напарвите просјецну плату 2000КМ али у реалном сектору, скините неспособне подобне кадрове и народ це остати...овако јок одосмо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цензор

18.02.2019 20:14

Можда да се уведе назив Западна Србија? То рјешава све проблеме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орах

18.02.2019 20:33

У БиХ нема преко 750.000 Срба да заноћи. Сигуран сам у то. Крај настаје кад додјемо до 400.000. Тада ни мјере неце помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одакле

19.02.2019 09:02

Овај податак, кад власт барата са цифром од 1.250.000 становника у РС, пред сваке изборе?

Name

Xy

18.02.2019 20:58

Касно сте се сјетили, егзодус је поцео...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бора Бора

18.02.2019 21:22

Како су поцели убијати своје становнике по БЛ,РС,висе се не помињу 40,енглеза,вехабије,арапи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тета Ангела

18.02.2019 21:29

То мало сто вас се радја старост це доцекати изјасњавајуци се као Нијемци. Уосталом, немојте се замарати озбиљним темама, имате Фарму и Парове, озбиљне теме препустите нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

18.02.2019 22:23

Најбоље да се покуша са још једним поскупљењем струје и горива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

19.02.2019 06:32

Дајте боље примање зенама која се породи и доплатак на свако дијете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузно и залосно поправка нема

19.02.2019 17:11

Ми смо вец одавно пропала дрзава. Посланици власти и опозиције цим се ухљебе раде само за себе, засто не ископирате закон из Словеније, Аустрије или неке добро развијене земље. У Словенији је лијеп зивот, постоји пореска картица гдје се све зна колико је новца пристигло на рацун и колико одлива. Када двоје раде постоји дјецији доплатак од 100-120€ по дјетету, брине се о дјеци и разном дјецијем и садрзају за старију популацију, политику нико и не помиње само код нас на све звуцнике прикопцали и само се о томе прица, пустите нас да зивимо народе освијести се или цете вјецно бити зртвене овце за клање гдје Вам у опстинским клупама Истоцног дијела руку дизу зеленаси, дилери и после се питате засто нам се дјеца дрогирају имамо лијепе одборнике. Није битна љепота битна је дуса а оно висе дусе немају. А наталитет је изгубљена замисао и замлацивање глупог народа тако да се изразим, видите да не дају ни дјецији доплатак, праве се паметни само нека ископирају закон једне дрзаве мало боље уредјене гдје се зна све а не да нам зивоте кроје они који би вас сутра продали и продају полако заједно са насом омладином.

ОДГОВОРИТЕ